Garsus Nidos restoranas užsidarė dėl žarnyno infekcijos protrūkio – susirgo ne vienas

Tiriant, įtariamą, ūmios žarnyno infekcijos protrūkį sustabdyta Nidos restorano „Senasis uostas“ veikla, ketvirtadienį pranešė Valstybinė maisto ir veterinarijos tarnyba (VMVT).

Trečiadienį susirgo net  6 žmonės.<br>D.Umbraso nuotr.
Trečiadienį susirgo net  6 žmonės.<br>D.Umbraso nuotr.
 Kavinėje maistas galėjo būti ruoštas nesilaikant higienos reikalavimų.<br> 123rf.com nuotr.
 Kavinėje maistas galėjo būti ruoštas nesilaikant higienos reikalavimų.<br> 123rf.com nuotr.
Daugiau nuotraukų (2)

Lrytas.lt

2019-08-28 17:22, atnaujinta 2019-08-29 11:03

Šio restorano veikla sustabdyta laikinai, tai padarė pati maitinimo įstaigos savininkė.

Restorane nesilaikė higienos

Nacionalinio visuomenės sveikatos centro prie SAM (NVSC) Klaipėdos departamentas trečiadienį informavo apie Neringoje įtariamą ūmios žarnyno infekcijos protrūkį, kurio metu susirgo 6 asmenys.

„Informaciją apie galimą protrūkį gavome jau po darbo valandų ir į patikrinimą mūsų inspektoriai išvyko dar tos pačios dienos vakarą, o jį baigė jau po vidurnakčio“, – pranešime cituojamas Klaipėdos VMVT viršininkas Antanas Bauža.

Inspektoriai nustatė, kad restorane nesilaikoma higienos reikalavimų, galima tarša dėl netinkamai laikomų ir džiovinamų indų, neužtikrinamas reikalavimas, kad virtuvės darbuotojai būtų pasitikrinę sveikatą.

Patikrinimo metu maitinimo įstaigoje jau vyko valymo darbai.

Esant įtarimų, kad susirgusieji galėjo užsikrėsti nuo restorane valgyto maisto, ir nustačius maisto saugai įtakos turinčių pažeidimų, paimti maisto produktų ir patiekalų bei kiti mėginiai.

Atsakingiems asmenims nurodyta atlikti gamybos patalpų ir įrengimų generalinį valymą ir dezinfekciją, visiems įmonėms darbuotojams organizuoti neplaninius higienos įgūdžių mokymus bei pašalinti kitus trūkumus.

Atnaujinti savo veiklą įmonė galės tik pašalinusi visus nustatytus trūkumus ir inspektoriams atlikus pakartotinį patikrinimą. Tyrimas tęsiamas.

Į ką atkreipti dėmesį?

Dažniausi veiksniai, lemiantys užteršto patogeniniais mikroorganizmais maisto tiekimą vartotojui ir sukeliantys žarnyno infekcijų protrūkius yra keli.

Nepakankamas maisto apdorojimas temperatūra ir jos kontrolė, maisto produktų laikymo temperatūros režimo pažeidimai. Taip pat panaudoti užteršti komponentai maiste, kuris termiškai neapdorojamas. Prasti maistą tvarkančių asmenų higienos įgūdžiai.

Ir kryžminis maisto užteršimas maisto tvarkymo vietoje, nesilaikant higienos reikalavimų:

1. Tomis pačiomis svarstyklėmis sveriamos žaliavos ir pagaminti patiekalai;
2. Netinkamas maisto tvarkymo inventoriaus ir indų plovimas;
3. Nepakankamas aplinkos paviršių valymas ir dezinfekcija.

Tik darbuotojams laikantis asmens higienos ir sustiprinus savikontrolės sistemas maisto tvarkymo įmonėse, galima išvengti maisto užteršimo.

 

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.