Rado būdą, kaip gerokai atitolinti menopauzę

Medicininę procedūrą, kurios tikslas atidėti menopauzės simptomus iki 20 metų, pradėjo specialistai Didžiojoje Britanijoje.

Medicininę procedūrą, kurios tikslas atidėti menopauzės simptomus iki 20 metų, pradėjo specialistai Didžiojoje Britanijoje.<br> 123rf nuotr.
Medicininę procedūrą, kurios tikslas atidėti menopauzės simptomus iki 20 metų, pradėjo specialistai Didžiojoje Britanijoje.<br> 123rf nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Sep 6, 2019, 4:38 PM

Gydytojai tvirtina, kad operacija gali būti naudinga tūkstančiams moterų, patiriančių rimtas sveikatos problemas, tokias kaip širdies ligos ir kaulus silpninanti osteoporozė, kurias sukelia menopauzė.

Specialistai mano, kad ta pati procedūra galėtų pagerinti milijonų moterų gyvenimą, sumažindama menopauzės simptomus, pradedant nuo prastos nuotaikos, nerimo ir sutrikusio miego iki karščiavimo, naktinio prakaitavimo ir sumažėjusio lytinio potraukio.

Procedūra, kainuojanti nuo 7 tūkst. iki 11 tūkst. svarų, siūloma moterims iki 40 metų.

„Tai gali teikti didelę naudą bet kuriai moteriai, kuri dėl kokių nors priežasčių gali norėti atidėti menopauzę“, – „The Guardian“ pasakojo prof. Simonas Fishelis.

Iki šiol devynioms moterims jau buvo taikoma ši procedūra, skirta pašalinti ir užšaldyti kiaušidžių audinius, siekiant atidėti menopauzę, kai jos yra vyresnio amžiaus.

Gydytojai taiko tam tikrą operaciją, norėdami pašalinti nedidelį kiaušidžių audinio gabalėlį, kuris vėliau supjaustomas ir užšaldomas, kad būtų išsaugotas.

Prasidėjus menopauzei, praėjus dešimtmečiams, sušalęs audinys gali būti atšildytas ir persodintas atgal į kūną. Norėdami atkurti krintantį hormonų kiekį, gydytojai paprastai pasirenka vietą, kurioje yra geras kraujo tekėjimas, pavyzdžiui, pažastis. Jei kiaušidžių audinys proceso metu išlieka nepakitęs, jis turėtų atkurti mažėjančius lytinius hormonus ir sustabdyti menopauzę.

„Tai yra pirmasis projektas, kai konservuojami sveikų moterų kiaušidžių audiniai, siekiant vien tik atidėti menopauzę“, – „Sunday Times“ sakė bendrovės vyriausiasis gydytojas Yousri Afifi.

Medikai jau taiko panašią procedūrą, kad apsaugotų mergaičių ir moterų, kurios ketina gydytis nuo vėžio, vaisingumą. Prieš pradėdami priešvėžinį gydymą, gydytojai pašalina dalį kiaušidžių audinio ir jį užšaldo. Jei moteris nori ateityje turėti vaikų, audinys atšildomas ir vėl implantuojamas.

Kiek naujoji procedūra pristabdys menopauzės simptomus, priklauso nuo amžiaus, kada audinys paimtas ir kada jis vėl implantuojamas. Audiniai, paimti iš 25 metų amžiaus merginų, gali atidėti menopauzę 20 metų, kai audinys, paimtas iš 40 metų amžiaus moters, menopauzės pradžią gali atitolinti tik 5 metais.

S.Fishelis pabrėžė, kad jaunos moterys gali tikėtis praleisti 30–40 metų menopauzės stadijoje ir, nors daugeliui bus naudinga pakaitinė hormonų terapija, ji nėra tinkama visoms.

Edinburgo universiteto (Škotija) Reprodukcinės sveikatos centro direktoriaus pavaduotojas Richardas Andersonas 25 metus atlieka jaunų merginų ir moterų kiaušidžių audinių užšaldymą. Jis sakė, kad žinios, jog transplantacija gali atkurti hormonų kiekį, pasenusios ir pridūrė: „Nėra aišku, ar tai yra saugus ir veiksmingas būdas“.

Be menopauzės atidėjimo, gydytojai mano, kad procedūra galėtų sutaupyti dideles pinigų sumas, nes sumažėtų menopauzės ir rimtesnių su tuo susijusių problemų, tokių kaip širdies ligos ir osteoporozė, gydymo išlaidos.

Tai taip pat gali pakeisti vaisingumo gydymą. Kiaušidžių audinių konservavimui nereikia vaistų, skirtų kiaušidėms stimuliuoti, ir tikėtina, kad dėl šios procedūros gali būti pagaminta daugiau kiaušinėlių.

Jei 20-metėms moterims kiaušidžių audiniai būtų reguliariai pašalinami ir užšaldomi, pasak S.Fishelio, jos galėtų turėti prieigą prie tūkstančių kiaušinėlių, jei vėliau nuspręstų susilaukti vaikų.

Moterims būtų galima dalį jų audinių implantuoti, norint atstatyti normalią vaisingumo funkciją prieš pradedant šeimą, o likusi dalis galėtų būti persodinta vėliau, siekiant pristabdyti menopauzę.

Parengta pagal theguardian.com

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.