Mesti rūkyti – gali būti lengva

Rūkymas – viena iš dešimties pagrindinių pasaulio gyventojų mirties priežasčių. Kas antras rūkantysis miršta 16 metų anksčiau nei būtų galėjęs išgyventi nerūkydamas. Tabako vartojimas yra pavojingas visiems, nepriklausomai nuo lyties, amžiaus, rasės, išsilavinimo ar kultūros. Rūkymas sukelia kančią, ligą ar mirtį, kenkia artimiesiems.

 V.Ščiavinsko nuotr.
 V.Ščiavinsko nuotr.
Daugiau nuotraukų (2)

Lrytas.lt

Sep 17, 2019, 8:00 AM, atnaujinta Sep 20, 2019, 4:19 PM

Lietuvoje kasdien rūko apie 25 proc. 15 – 64 m. amžiaus gyventojų. Esame pirmaujantys Europos Sąjungoje pagal šiuos rodiklius. Lietuvoje kasmet vien nuo piktybinių navikų, kuriuos sukelia rūkymas, miršta apie 1700 žmonių.

Rūkantiesiems reikalinga dvejopa pagalba: vienus reikia skatinti mesti rūkyti ir stiprinti jų motyvaciją. Kitiems, jau norintiems ir pasiryžusiems mesti, reikalinga įvairaus pobūdžio medicininė (pakaitinė nikotino terapija ir kiti farmakologiniai preparatai) ir psichologinė pagalba. Remiantis Pasaulio sveikatos organizacijos (PSO) rekomendacijomis, vienas iš veiksmingiausių rūkymo metimo būdų yra telefoninė pagalbos linija.

Konsultuojantys specialistai pateikė kelias skirtingas patirtis:

Jauna mama nori mesti rūkyti

Į telefoninę pagalbos liniją kreipėsi jauna mama, kurios didžiausias gyvenimo džiaugsmas yra dukrytė. Klientė pasakojo, kad vaikystėje dažnai matydavo rūkančią tetą, kuri jai buvo kaip autoritetas. Būdama 17 metų amžiaus ji ryžosi išbandyti cigarečių skonį. Rūkė apie 10 metų, tačiau pastojus ir susilaukus vaikelio pavyko atsisakyti priklausomybės. Deja, po kelerių metų viskas prasidėjo iš naujo. Moteris teigė, jog rūkė nedaug – iki 5 cigarečių per dieną. Pagrindinis moters motyvas atsisakyti žalingo įpročio rūkymo – sveikatos problemos. Telefoninių konsultacijų metu pavyko išsiaiškinti priežastis, kodėl moteris pradėjo rūkyti ir vėl. Tapusi mama ji patyrė nemažai įtampos namuose, jautė nerimą dėl pokyčių darbe, o rūkymas tuo metu buvo vienintelis malonumas.

Rūkantis gydytojas pasitelkia nikotino pakaitinės terapijos preparatus

Pagalbos kreipėsi 34 metų gydytojas, kuris anksčiau buvo metęs rūkyti, nes vartojo nikotino pakaitinės terapijos preparatus. Gydytojo darbe įtampa neišvengiama, o cigaretė dažnai pasirenkama kaip galimybė atitrūkti nuo darbo. Po pusės metų gydytojas nutraukė nikotino pakaitinės terapijos preparatus ir vėl pradėjo rūkyti. Telefoninės konsultacijos metu pavyko suprasti, jog kliento fizinė priklausomybė nuo nikotino yra stipri, tačiau vaistai išties padeda atsisakyti priklausomybės. Siekiant ir toliau nerūkyti, svarbu vartoti nikotino pakaitinės terapijos preparatus pagal nurodytą preparato naudojimo instrukciją. Rūkančiam asmeniui svarbu atlikti kuo gilesnę rūkymo mechanizmo analizę, suprasti, kodėl rūkymas tampa atsipalaidavimo būdu. Žmogus turėtų atrasti būdą, kaip pašalinti potraukį cigaretėms.

Kai sužinojo apie ligą, nusprendė mesti

Į telefoninę pagalbos metantiems rūkyti liniją paskambino moteris, sužinojusi apie onkologinės ligos diagnozę. Moteriai tai tapo vienu iš pagrindinių motyvų atsisakyti žalingo įpročio, kuris truko 15 metų. Ji sakė, jog per dieną surūkydavo po vieną pakelį. Įvertinus moters rūkymo įpročius bei priežastis, buvo sudarytas rūkymo metimo planas. Nuspręsta, jog mesti rūkyti būtų lengviausia, jei sumažintų surūkomų cigarečių skaičių. Moteris konsultavosi kiekvieną savaitę, apibūdindama savo sunkumus bei analizuodama rūkymo metimo planą. Po kelis mėnesius trukusių konsultacijų moteris informavo, kad sumažino surūkomų cigarečių skaičių iki 5 per dieną ir tikisi visiškai atsisakyti šio įpročio. Moteris teigė, jog pasiekti šių rezultatų padėjo artimųjų palaikymas ir pagalba iš išorės.

Naujos pagundos po ilgo pertraukos

Jaunas vyras sėkmingai neberūkęs beveik 6 metus atidarė cigarečių pakelį ir pajuto poreikį surūkyti tik vieną cigaretę. Po vienos cigaretės sekė keli intensyvaus rūkymo mėnesiai. Paskambinęs vaikinas klausė, ką daryti? Ar verta vėl bandyti mesti rūkyti, jei nepasisekė, nors tiek buvo pasiekęs? Atsakymas buvo vienareikšmiškas – reikia būtinai bandyti iš naujo. Jei nepavyko mesti rūkyti, reikia apgalvoti, kas išmokta iš bandymo. Svarbu suprasti, jog nesėkmė – tai ne pasaulio pabaiga. Kiekvienas mėginimas yra žingsnis link užsibrėžto tikslo.

Kiekviena metančiojo rūkyti žmogaus istorija yra skirtinga, tačiau visada galime mokytis vieni iš kitų. „Pagalba metantiems rūkyti“ linijoje skambinantieji gauna anonimines individualias konsultacijas, kurios leidžia suprasti, kodėl rūkoma, kokios pavojingiausios situacijos ir kokie individualūs būdai gali būti veiksmingi.

Kauno klinikos įgyvendina projektą „Pagalba metantiems rūkyti“, kuris yra finansuojamas Sveikatos apsaugos ministerijos, Valstybinio visuomenės sveikatos stiprinimo fondo lėšomis. Šiuo metu Lietuvoje yra teikiama telefoninė pagalba metantiems rūkyti. Linija veikia darbo dienomis nuo 13 val. iki 19 val. telefonu: 860195360. Taip pat, galima prisijungti prie savipagalbos grupės socialiniame tinkle Facebook „Pagalba metantiems rūkyti“.

Markas Tvenas apie metimą rūkyti kalbėjo: „Mesti rūkyti yra lengviausias dalykas pasaulyje. Žinau, nes pats tai dariau 1000 kartų“. Kviečiame paimti 1001 kartą į savo rankas ir pabandyti mesti rūkyti drauge su konsultantų pagalba. Siekiant atsisakyti žalingo įpročio, svarbu atrasti motyvacijos žengti pirmąjį žingsnį.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.