Procedūrų kaina Antakalnio poliklinikoje apstulbino, o mokėti dalimis neleido

Vilniečiui Sauliui dėl nugaros skausmų Antakalnio poliklinikoje buvo pasiūlytos mokamos vertikalių vonių procedūros ir masažai.

Vilniaus Antakalnio poliklinika.<br>V.Balkūno nuotr.
Vilniaus Antakalnio poliklinika.<br>V.Balkūno nuotr.
Vilniaus Antakalnio poliklinika.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Vilniaus Antakalnio poliklinika.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Vilniaus Antakalnio poliklinika.<br>V.Balkūno nuotr.
Vilniaus Antakalnio poliklinika.<br>V.Balkūno nuotr.
Vilniaus Antakalnio poliklinika.<br>V.Balkūno nuotr.
Vilniaus Antakalnio poliklinika.<br>V.Balkūno nuotr.
Vilniaus Antakalnio poliklinika.<br>T.Bauro nuotr.
Vilniaus Antakalnio poliklinika.<br>T.Bauro nuotr.
Daugiau nuotraukų (5)

Lrytas.lt

Sep 18, 2019, 7:06 AM, atnaujinta Sep 18, 2019, 9:22 AM

Tačiau jam būtinų procedūrų nusprendė atsisakyti dėl triženklės jų kainos, kuri vyrui pasirodė gerokai per didelė, o registratūroje neva jam buvo atsakyta, kad galimybių mokėti už paslaugas dalimis, deja, nėra.

Antakalnio poliklinikos atstovai teigė, kad įvyko nesusipratimas ir pacientas situaciją suprato neteisingai.

Neleido mokėti dalimis

Saulius pasakojo, kad dėl nugaros skausmų jis kreipėsi į Antakalnio poliklinikos reabilitologą, kuris po apžiūros paskyrė mankštas ir pasiūlė mokamas vertikalių vonių procedūras ir masažus.

„Sužinojęs kainas, kad už masažą reikia mokėti apie 8,3 Eur, o už vertikalių vonių procedūrą – apie 10 Eur, sutikau ir buvo man paskirta 10 masažų bei 5 vertikalių vonių procedūros. Nieko blogo neįtardamas, nuėjau pas darbuotoją, atsakingą už grafiko sudarymą ir apmokėjimą.

Pagal sudarytą grafiką, vertikalių vonių procedūra turėjo prasidėti rugsėjo 30 d., o masažai – spalio 28 dieną. Registratūroje paskaičiavo, kad už viską turiu sumokėti virš 130 eurų ir tai turiu atlikti dabar, sumokant visą sumą, kitaip procedūras atšauks, o rezervuoti neapmokėjus negalima. Neapmokėjus ir vėliau atvykus su pinigais, grafikas būtų derinamas vėl iš naujo.

Man bent jau laikinai teko atšaukti vertikalių vonių procedūras, nes tiek iš karto pinigų negalėjau skirti, nors man jos irgi labai svarbios.

Tikiuosi suprantat, kad ne visi gali iš karto tiek sumokėti, o darbuotojas informavo, kad negalima atsiskaityti dalimis, nors procedūros bus tik už 2-6 savaičių.

Suprantu: Antakalnio poliklinikos valdžia nori būti garantuota įplaukomis, kad nebūtų atšauktų procedūrų. Bet šiais laikais tikrai, manau, įmanoma pacientui pasiūlyti keletą atsiskaitymo galimybių, neatšaukiant suderinto grafiko, esant tokiam laiko tarpui iki numatytų procedūrų“, – teigė Saulius.

Poliklinika: įvyko nesusipratimas

Antakalnio poliklinikos komunikacijos specialistė Rūta Radzevičiūtė sakė, kad po to, kai portalas lrytas.lt paprašė pakomentuoti skundą, su pacientu buvo susisiekta ir situacija jam išaiškinta.

„Mokamos paslaugos Fizinės medicinos ir reabilitacijos (FMR) skyriuje teikiamos vadovaujantis poliklinikos direktoriaus patvirtinta mokamų paslaugų teikimo tvarka. Vadovaujantis ja, FMR procedūrų teikimo grafikas sudaromas ir paslaugos teikiamos tik pacientui už jas sumokėjus.

Apmokėjimas garantuoja mums, kad pacientas atvyks į procedūras (jeigu pacientai susimoka, tačiau iš anksto praneša, jog negalės atvykti, pinigai grąžinami).

Pacientai gali už procedūras mokėti dalimis pvz., pirmiausia susimoka už vieną procedūrą ir sudaromas jos grafikas, o vėliau susimoka už antrą ar trečią procedūrą ir sudaromi šių apsilankymų grafikai“, – paaiškino R.Radzevičiūtė.

Anot komunikacijos specialistės, visa tai pacientui buvo išaiškinta iš karto, tačiau jis norėjo, kad visi procedūrų grafikai būtų sudaryti iš karto, o sumokėti už kiekvieną procedūrą galėtų vėliau. Tačiau grafikas sudaromas tik sumokėjus visą sumą.

Draustiems pacientams papildomai mokėti reikia ne visada

Valstybinės ligonių kasos (VLK) Paslaugų ekspertizės ir kontrolės skyriaus vyriausioji specialistė Aira Mečėjienė sakė, kad teisės aktuose nėra konkrečiai nustatyta, kiek ir kokių procedūrų turėtų būti skirta pacientui, taikant pavienes medicininės reabilitacijos priemones.

Tai gali nuspręsti tik FMR gydytojas, konsultacijos metu įvertinęs pacientui nustatytą pagrindinę diagnozę, gretutinius susirgimus, jo sveikatos būklę, taikytą gydymą, biosocialinių funkcijų sutrikimo lygį, galimas kontraindikacijas bei kitus aktualius duomenis.

Draustiems privalomuoju sveikatos draudimu pacientams už procedūras gali ir neprireikti mokėti papildomai savo lėšomis.

„Jeigu FMR gydytojas pacientui paskyrė medicininės reabilitacijos procedūras, tuomet visų paskirtų procedūrų išlaidos turi būti apmokamos iš Privalomojo sveikatos draudimo fondo (PSDF) biudžeto lėšų, t. y. pacientas neturi už jas mokėti savo lėšomis.

Tiesa, kai pacientai, turintys teisę į nemokamas asmens sveikatos priežiūros paslaugas, savo iniciatyva pasirenka papildomas paslaugas ar procedūras, šių paslaugų ar procedūrų kainą jie apmoka patys. Jos nėra apmokamos iš PSDF biudžeto lėšų“, – patikslino A.Mečėjienė.

VLK specialistė atkreipė dėmesį į tai, kad gydymo įstaiga, teikianti mokamas paslaugas, privalo turėti mokamų paslaugų teikimo tvarką (aprašą), kurioje būtų nurodyti konkretūs šių paslaugų teikimo pagrindai ir kainos, taip pat turi užtikrinti, kad pacientai galėtų su šia tvarka susipažinti.

„Tačiau, jeigu pacientas mano, kad už medicininės reabilitacijos paslaugas jam reikia mokėti nepagrįstai, siūlytume pirmiausia raštu kreiptis į paslaugas teikiančią gydymo įstaigos administraciją ir išsiaiškinti, ar jam negali būti skirtos iš PSDF apmokamos paslaugos“, – patarė specialistė.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.