Masažas privačioje klinikoje druskininkietei baigėsi rankos lūžiu

Apsilankymas pas masažuotoją 59-erių metų druskininkietei baigėsi skausmingu rankos lūžiu ir mėlynėmis ant veido. Moters dukra mano, kad dėl mamos traumos kaltas pernelyg stiprų masažą atlikęs masažuotojas, kuris esą net nepademonstravo deramo jautrumo, kai pacientė prarado sąmonę.

Apsilankymas pas masažuotoją 59-erių metų druskininkietei baigėsi skausmingu rankos lūžiu ir mėlynėmis ant veido.<br> Skaitytojos nuotr. 
Apsilankymas pas masažuotoją 59-erių metų druskininkietei baigėsi skausmingu rankos lūžiu ir mėlynėmis ant veido.<br> Skaitytojos nuotr. 
Apsilankymas pas masažuotoją 59-erių metų druskininkietei baigėsi skausmingu rankos lūžiu ir mėlynėmis ant veido.<br> Skaitytojos nuotr. 
Apsilankymas pas masažuotoją 59-erių metų druskininkietei baigėsi skausmingu rankos lūžiu ir mėlynėmis ant veido.<br> Skaitytojos nuotr. 
Apsilankymas pas masažuotoją 59-erių metų druskininkietei baigėsi skausmingu rankos lūžiu ir mėlynėmis ant veido.<br> Skaitytojos nuotr. 
Apsilankymas pas masažuotoją 59-erių metų druskininkietei baigėsi skausmingu rankos lūžiu ir mėlynėmis ant veido.<br> Skaitytojos nuotr. 
Profesionalus masažuotojas Natas Akmanavičius sakė, kad masažas gali turėti ir kontraindikacijų.<br>Asmeninio albumo nuotr.
Profesionalus masažuotojas Natas Akmanavičius sakė, kad masažas gali turėti ir kontraindikacijų.<br>Asmeninio albumo nuotr.
Daugiau nuotraukų (4)

Lrytas.lt

Sep 27, 2019, 9:15 PM, atnaujinta Sep 27, 2019, 9:16 PM

Tačiau klinikos atstovai pateikė kiek kitokią įvykių versiją.

Po masažo liepė stotis

„Ilgai dvejojau ar pasakoti šią mano mamai nutikusią istoriją, bet pagaliau nutariau, kad ją paviešinusi galbūt apsaugosiu kitus žmones, norinčius pasigydyti, bet, deja, galinčius po gydymo nukentėti dar labiau“, – pradėjo pasakojimą nukentėjusiosios dukra Rasa (vardas pakeistas, – red. past.).

Anot Rasos, jos mama daugelį metų dėl problemų su stuburu kasmet lankosi vienoje privačioje Druskininkų gydymo įstaigoje, kur jai atlieka įvairias mankštas, šildymus, masažus ir kitas sveikatą gerinančias procedūras.

Rugpjūtį dėl stiprių nugaros skausmų moteriai net buvo išduotas nedarbingumo pažymėjimas. Po gydymo neurologas paskyrė terapines procedūras stuburui, tarp jų – ir masažą.

„Dvi dienos įvairių procedūrų praėjo visai neblogai, o trečią dieną grįžusi po masažo mama skundėsi, kad pasijuto labai blogai – išėjusi iš masažo kabineto net prisėdo, nes sukosi galva. Tada net nesuprato, pro kurias duris išeiti. Dar ji užsiminė gal jai masažas netinka, gal daugiau net neiti.

Prieš tai masažą atliko moteris. Jis buvo labai švelnus, masažistė dažnai mamos klausinėjo, ar jai viskas gerai. Po masažo leido pagulėti, padėjo atsikelti ir net išeiti per duris.

Bet to paties nesulaukė, kai masažą trečią dieną atliko vyras. Kaip ji sakė, vyro masažas buvo toks stiprus, kad net jautė skausmą. Kartą net sudejavo. Bet mes tiesiog pamanėme, kad būtent stiprus masažas yra dar tinkamesnis stuburo gydymui“, – prisiminė duktė.

Rasos spėjimu, mamai galėjo blogai pasidaryti ir dėl to, kad iškart po masažo masažuotojas jai liepė stotis.

Skausmas užvaldė visą kūną

Dar blogiau buvo vėl nuvykus į tą pačią kliniką ir patekus pas tą patį masažuotoją. Masažas vėl buvęs labai stiprus, o iškart po jo moteriai, kaip ir anąsyk, liepta iškart stotis.

„Visą tai, kas atsitiko po to, mama prisimena tarsi pro rūką, nes keliantis nuo masažo stalo ji tiesiog prarado sąmonę. Krisdama visu kūnu ant žemės dar išgirdo masažisto žodžius: „Kas jums dabar čia pasidarė?“

Jis net nepaklausė, kaip mama jaučiasi. Ji gulėjo ant žemės ir net nesulaukė pagalbos rankos atsistoti.

Dėl patirto skausmo atrodė, kad nualps antrąkart. O pamačiusi visą persisukusią ranką, pajautė dar vieną silpnumo pliūpsnį. Ji nesugebėjo net pasakyti, kad masažistas pasižiūrėtų į jos ranką, kuri tarsi kabojo, buvo visa persisukusi.

Mama iškart suprato, kad ji lūžo. Skausmas užvaldė visą kūną. Ypatingai rankoje, galvoje ir kairėje krūtinės pusėje.

Mama kažkokiu būdu išslinko iš masažo kabineto, net nesugebėjusi pasakyti, kaip jai bloga ir kokį beprotišką skausmą jaučia.

Nuo klinikos iki Druskininkų ligoninės Priėmimo skyriaus yra maždaug 200 metrų kelio. Kaip ji iki ten pati nuėjo, prisimena tarsi per miglą. Priėmime iškart gavo narkozę, nes rankos lūžis buvo su dislokacija. Teko atstatinėti kaulą į vietą.

Kai atvažiavau mamos pasiimti, pamačiau ne tik gipsą ant rankos, bet ir baisų sumušimą galvoje.

Dabar pusė jos veido yra tamsios spalvos. Savaitė bemiegių naktų dėl siaubingo rankos, galvos ir stipraus krūtinės skausmo, daugybė geriamų vaistų ir neaiški rankos gijimo ateitis“, – pasakojo moteris.

Atsiprašė tik registratūros darbuotoja

Duktė sakė pati nuvykusi į privačią kliniką ir pranešusi, kas atsitiko, nors mama to ir nenorėjo.

„Aš nuvažiavau ne priekaištų reikšti, bet informuoti, kas tądien nutiko ir paprašyti įstaigos vadovybės paaiškinti savo darbuotojui, kad negalima taip abejingai atlikti savo darbo. Juk žmogus po masažo gali tikrai pasijausti prastai, tai gal reikėtų paklausti, kaip jis jaučiasi, padėti atsikelti ir išeiti pro duris. Kodėl kita masažistė darė būtent taip?

Juk dažnai pas mus į miestą atvyksta turistai į įvairias procedūras ir tikrai po masažų pasijunta nekaip. O čia toks paprastas noras pagerinti savo sveikatą ją taip pablogino, kad ateitis net neaiški. Labiausiai pikta dėl to, kad nukritusiai mano mamai net nebuvo paduota ranka atsistoti“, – atviravo Rasa.

Duktė norėjo pasikalbėti su masažistu, bet jo nepakvietė. Dėl šio incidento, pasak moters, atsiprašė tik registratūros darbuotoja, kuri yra nekalta.

„Ji tiesiog pasakė, kad tas masažistas labai prastai mato ir tikriausiai net nepamatė, kad mama nukrito nuo stalo.

Mano mama įstaigai pretenzijų neturi, masažistui taip pat. Juk nukrito pati. Mes tik norime įspėti visus, kad gali atsitikti toks įvykis po masažo bet kam. Galėtų tokios srities specialistai būti žmogiškesni ir atsakingiau atlikti savo darbą. Saugokit save!“ – patarė dukra.

Pasitikslinus, ar mama turi kokių nors sutrikimų, pavyzdžiui, hipertenziją, moteris patvirtino, kad taip – moterį kamuoja ir padidėjęs kraujospūdis. Tiesa, masažai jai daromi nebe pirmą kartą ir iki tol viskas buvo gerai.

Vadovė paklausė, ar viskas gerai

Portalui lrytas.lt susisiekus su klinikos, kurios masažuotojas apkaltintas nejautrumu, savininke, ši nustebo dėl moters skundo ir pateiktos įvykių versijos. Jos darbuotojai esą viską prisiminė visiškai kitaip.

„Tą moterį klinikos vadovė kaip tik įsidėmėjo, nes, išėjusią iš masažuotojo kabineto, sutiko koridoriuje. Dar paklausė, ar viskas gerai, į ką ji su šypsena atsakė, kad taip. Klinikos vadovė pati palydėjo pacientę iki lauko durų. Jeigu moteriai klinikoje būtų lūžusi ranka, ar ji šypsotųsi ir sakytų, kad jai viskas gerai?“ – stebėjosi klinikos savininkė.

Anot pašnekovės, vėliau ji iš kitų žmonių girdėjusi, kaip kažkas matė, kad ta pati moteris kieme pargriuvusi. Tiesa, pati sakė negalinti kategoriškai teigti, kad būtent taip ir nutikę.

Po nukentėjusiosios dukters skundo klinikos vadovybė pasikalbėjo ir su minėtuoju masažuotoju. Tačiau jis esą niekaip negalėjęs prisiminti, kad jo kabinete būtų nutikę kas nors panašaus.

„Jis yra silpnaregis, beveik nieko nemato, gal tik šešėlius. Tai, jeigu kas ir nutiko, galėjo to nepamatyti“, – svarstė klinikos savininkė, patikinusi, kad jos gydymo įstaigoje nėra pasitaikę, jog kažkas kažkam nesuteiktų pirmosios pagalbos: „Mes net iš gatvės atėjusiems žmonėms padedame“.

Pašnekovė suabejojo ir tuo, kad masažuotojas liepęs moteriai iškart po masažo stotis.

„Paprastai masažuotojai išeina iš kabineto, kad žmogus galėtų ramiai kelias minutes pagulėti ir apsirengti. Kadangi minėtasis darbuotojas yra neprimatantis, jam leidžiama po masažo likti kabinete“, – paaiškino klinikos savininkė.

Pasak pašnekovės, su dukra buvo išsiaiškintos įvykio aplinkybės. Esą nei ji, nei mama neturėjo priekaištų klinikai, tad savininkė labai nustebusi viešu skundu klinikos paslaugomis.

Specialistai: masažas tinka ne visada

Profesionalus masažuotojas Natas Akmanavičius portalo lrytas.lt žurnalistei sakė, kad masažas gali turėti ir kontraindikacijų.

„Masažas gali būti pavojingas, jeigu yra ūminis skausmas, atviros žaizdos, vidinių organų kažkokie pažeidimai, psichikos sutrikimai.

Tačiau masažą galima priderinti prie bet kurio sutrikimo, pvz., galbūt kai kuriose kūno vietose neatlikti tam tikrų veiksmų ar juos keisti kitokiais. Labai svarbu įvertinti paciento būklę ir situaciją“, – sakė N.Akmanavičius.

Anot pašnekovo, labai svarbu, kad atėjus pirmąkart pas masažuotoją būtų padaryta žmogaus anamnezė, išsiaiškinti galimi sveikatos sutrikimai, miego režimas ir pan. Tai padėtų specialistui suprasti pritaikyti patį geriausią masažą.

O kardiologas profesorius Rimvydas Šlapikas patarė ypač atsargiai eiti į masažo procedūras tiems, kurių kraujospūdis yra aukštas. Gydytojas rekomendavo pirma jį sumažinti medikamentais.

Po masažo būtina pagulėti

Po masažo N.Akmanavičius rekomendavo jokiu būdu iš karto nesistoti, o šiek tiek pagulėti, kad raumenys spėtų atsistatyti į pradinę padėtį, nes dėl masažo jie yra išbalansuojami.

„Žmogus turėtų pagulėti 2-5 minutes, o keltis iš lėto, jokiu būdu ne greitai, nes gali apsvaigti galva“, – įspėjo masažuotojas.

N.Akmanavičius atkreipė dėmesį, kad visi žmonės daugiau ar mažiau turi problemų su stuburu, tad patarė kas rytą daryti mankštas, pratempiant nugaros raumenis, nes jie dirba netgi naktį, kol miegame.

„Vieni raumenys išilgėja, kiti sutrumpėja. Tuos sutrumpėjusius irgi turime ištempti, kad tarp raumenų būtų išlaikyta pusiausvyra ir nebūtų vienas ištemptas labiau, o kitas – susitraukęs“, – patarė N.Akmanavičius.

Kaip atskirti gerą masažuotoją?

Atėjus pas masažuotoją N.Akmanavičius patarė atkreipti dėmesį į jo išsilavinimą.

„Tikras masažuotojas turi būti baigęs specialius mokslus. Tik tuomet Valstybinė akreditavimo sveikatos priežiūros veiklos tarnyba gali jam suteikti spaudo numerį, parodantį, kad masažuotojas yra savo srities specialistas.

Tačiau teko girdėti, kad masažus daro ir žmonės, baigę tik kursus. Kursai yra skirti naujoms žinioms įgyti, bet jų tikrai neužtenka tam, kad galėtumei tapti masažuotoju.

Buvau ne pas vieną ir ne pas du masažuotojus, netgi pas kineziterapeutus, kurie atlikdavo masažą paviršutiniškai, neatsižvelgdami į žmogaus problemą. Jie žino tik masažo atlikimo schemą, kuria rėmėsi. Bet masažas negali būti atliekamas vien techniškai, specialistas turi sugebėti ir padėti.

Tikras masažuotojas net pajaus rankomis, jeigu kur nors yra raumenų spazmas ar kita bėda“, – pastebėjo N.Akmanavičius.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.