Noras būti gražesnei Simonai tapo prakeiksmu: įspėja ir kitas

Australijos lietuvė Simona Smaidžiūnaitė-Korkus (33 m.) nė nesapnavo, kad noras gražiai atrodyti ir patikti vyrams sukels jai tiek daug kančių. Prieš aštuonerius metus krūtų implantus įsidėjusi moteris ilgai nesuprato, kad jie kalti dėl pablogėjusios savijautos. Pasirodo, ji ne vienintelė – vadinamoji krūtų implantų liga kamuoja šimtus tūkstančių moterų.

Australijos lietuvė Simona Smaidžiūnaitė-Korkus nė nesapnavo, kad noras gražiai atrodyti ir patikti vyrams sukels jai tiek daug kančių.<br> Chana Franck nuotr., facebook.com/chanafranckphotography
Australijos lietuvė Simona Smaidžiūnaitė-Korkus nė nesapnavo, kad noras gražiai atrodyti ir patikti vyrams sukels jai tiek daug kančių.<br> Chana Franck nuotr., facebook.com/chanafranckphotography
Australijos lietuvė Simona Smaidžiūnaitė-Korkus nė nesapnavo, kad noras gražiai atrodyti ir patikti vyrams sukels jai tiek daug kančių.<br>Chana Franck nuotr., facebook.com/chanafranckphotography
Australijos lietuvė Simona Smaidžiūnaitė-Korkus nė nesapnavo, kad noras gražiai atrodyti ir patikti vyrams sukels jai tiek daug kančių.<br>Chana Franck nuotr., facebook.com/chanafranckphotography
 N.Pareigytė.<br>LR archyvo nuotr.
 N.Pareigytė.<br>LR archyvo nuotr.
 V.Židonytė.<br>LR archyvo nuotr.
 V.Židonytė.<br>LR archyvo nuotr.
Plastinės ir rekonstrukcinės chirurgijos specialistas Renaldas Vaičiūnas.<br> J.Anusauskienės nuotr.
Plastinės ir rekonstrukcinės chirurgijos specialistas Renaldas Vaičiūnas.<br> J.Anusauskienės nuotr.
Išimti implantai kapsulėje.<br> Asmeninio archyvo nuotr.
Išimti implantai kapsulėje.<br> Asmeninio archyvo nuotr.
 Implantai, išimti iš kapsulės, ant operacinio stalo.<br>  Asmeninio archyvo nuotr.
 Implantai, išimti iš kapsulės, ant operacinio stalo.<br>  Asmeninio archyvo nuotr.
Daugiau nuotraukų (9)

Lrytas.lt

Sep 29, 2019, 6:04 PM, atnaujinta Jan 23, 2020, 10:40 AM

Nors implantų išėmimo procedūra gerokai brangesnė, sunkesnė ir trunka net aštuoniskart ilgiau nei jų įdėjimo, trijų vaikų mama jai ryžosi ir dabar džiaugiasi pagaliau išsilaisvinusi nuo jos gyvenimą sunkinusių „toksiškų maišų“.

Simona krūtinę implantais pasididino jau gyvendama Australijoje, sulaukusi 25-erių, – tai darė nemažai jos pažįstamų jaunų merginų.

„Maniau, kad krūtų implantai padės man įgyti pasitikėjimo savimi, atrodysiu patrauklesnė ir moteriškesnė“, – prisipažino ji.

Mergina buvo girdėjusi, kad daugumą implantų patartina keisti kas 10 metų, bet plastikos chirurgas tikino, kad geliniai implantai, kuriuos siūlo jai, yra saugiausi rinkoje ir turi viso gyvenimo garantiją. Esą juos keisti reikėtų tik tuo atveju, jeigu plyštų, nors tai, kaip sakė specialistas, pasitaiko itin retai.

Tačiau Simonai problemos prasidėjo net nepraėjus dešimčiai metų ir jie nebuvo plyšę.

„Prieš planuojant operaciją manęs neperspėjo apie jokį galimą šalutinį poveikį, gresiančius simptomus ar implantų sudėtį. Gydytojas sakė, kad net jeigu plyš, neišsipils silikonas, nes tai kaip saldainis guminis meškutis.

Buvau jauna ir naivi, norėjau išpildyti savo užgaidą ir turėti didesnę krūtinę, o apie pasekmes tuo metu negalvojau. Pasitikėjau medikais, nes maniau, kad jie žino, ką daro. Nemaniau, kad galėtų man pakenkti – vis dėlto yra davę priesaiką. Net minties nebuvo, kad aukštąjį išsilavinimą turintys žmonės galėtų žaisti su mano sveikata dėl pasipelnymo“, – pasakojo moteris.

Kai pasididino krūtinę, Simona iš tiesų kurį laiką jautėsi įgijusi daugiau pasitikėjimo. Pirmus 5 metus nepastebėjo jokių sveikatos sutrikimų.

„Problemos prasidėjo po to, kai pagimdžiau pirmą sūnų. Kankino neįprastas, nepaaiškinamas nuovargis ir atminties praradimas, bet šių simptomų nesusiejau su implantais, nes maniau, kad šitaip sekina motinystė. Kadangi auginau vaiką, maniau, jog tai mano nuolatinio nuovargio priežastis“, – prisiminė Simona.

Bėgant metams ji pastebėjo, kad nuovargis niekur nedingo, tik didėjo.

„Jau buvau pagimdžiusi trečią sūnų ir implantus turėjau jau 8 metus. Pirmus du vaikus krūtimi aš išmaitinau iki 2 metų, o trečio net metus neišmaitinau, nes buvo nemalonu, kai kas nors lietėsi prie krūtinės.

Kamavo atminties sutrikimai, būdavo, vairuoju ir pamirštu, kur važiuoju. Esu pamiršusi savo vyro gimimo metus. Būdavo, kalbuosi su drauge apie vakar dieną ir negaliu prisiminti, ką mes kartu veikėme. O kartą pamiršau paimti vaiką iš mokyklos.

Toks atminties praradimas mane ėmė labai gąsdinti, dar prisidėjo ir kiti simptomai – galvos skausmai, svorio augimas, veidas ir galūnės buvo paburkę, ištinę, padidėjo limfmazgiai, labai slinko plaukai, kamavo sinusų infekcijos, širdies permušimai, darėsi sunku kvėpuoti – net bijojau, kad galiu uždusti, užspringti.

Niekaip nesupratau, kas vyksta. Staiga iš sveikos, aktyvios, linksmos moters tapau pavargusia, sergančia, išsekusia, pikta kankine. Mano plaukai slinko kuokštais. Nereikėdavo net šukuoti – vien prilietusi pirštais galėjau išimti saują plaukų.

Akys buvo pajuodusios, darėsi vandeningos, jas skaudėjo. Kankino sąnarių skausmas. Negalėdavau nieko daryti, nes visą laiką jutau nuovargį“, – pasakojo moteris.

Paradoksas, kad visa tai vyko, nes Simona valgė sveikai, šarminį maistą, sportavo, laikėsi sveiko gyvenimo būdo, nevartojo alkoholio, nerūkė, namuose visas chemines priemones pakeitė natūraliais produktais, naudojo eterinius aliejus, gėrė tyrą vandenį, vartojo mumijų, drebuluočius.

Be to, rinkosi įvairias detoksikacijos, parazitų šalinimo programas. Bet niekas neveikė arba poveikis būdavo tik trumpalaikis.

„Labiausiai mane gąsdino chroniškas nuovargis. Supratau, kad čia kai kas daugiau nei motiniškas pervargimas. Net dienomis, kai ilsėjausi ir gulėjau lovoje, jaučiausi be galo pavargusi.

Vos pramerkusi akis rytą jausdavausi pavargusi ir visiškai išsekusi, lyg būčiau partrenkta traktoriaus. Kvėpuoti darėsi vis sunkiau. Sėdėdavau ramiai prie stalo, pusryčiaudavau, o viduje jaučiausi, lyg būčiau bėgusi maratoną“, – prisiminė Simona.

Jauna moteris vaikščiojo nuo vieno gydytojo pas kitą – darėsi visus įmanomus tyrimus ir visada rezultatai būdavo normalūs. Tačiau ji nesijautė normaliai. Moteriška nuojauta galiausiai ją privertė išsitirti dėl implantų.

„Pasidariau tyrimą ultragarso aparatu. Gydytoja pasakė, kad implantams viskas gerai – jie nėra trūkę ir tikrai negali būti mano negalavimų priežastis. Gydytoja mėgino teigti, kad kenčiu nuo depresijos po gimdymo, o dėl implantų išsigalvoju, nes jie yra visiškai saugus produktas. Tad trumpam ir vėl juos užmiršau. Juk specialistai žino geriau už mus“, – pasakojo moteris.

Galiausiai Simona suprato, kad nebegali pasitikėti gydytojais, ir savo blogos savijautos priežasties ėmėsi ieškoti pati.

Surinkusi internete visus ją kankinančius simptomus ji atrado feisbuko grupę, kuri vienija per 100 tūkstančių moterų. Taip ji pirmą kartą sužinojo terminą „krūtų implantų liga“.

„Perskaičiau simptomus ir negalėjau patikėti, kad aš turiu beveik visus! Visos moterys mano atrastoje grupėje kentėjo nuo tokių pat simptomų kaip aš.

Išsiėmusios implantus moterys grupėje dalijosi, kaip pagerėjo jų sveikata, simptomai arba visiškai išnyko, arba labai stipriai sumažėjo. Grupėje moterys dalijosi savo nuotraukomis su implantais ir juos išėmus.

Galėjau matyti, kaip jos keitėsi – veidas imdavo švytėti pašalinus toksiškus maišus iš jų kūno. Tiek daug moterų vienu metu negalėjo meluoti! Labai džiaugiausi pagaliau supratusi savo negalavimų priežastį“, – pasakojo Simona.

Kelis mėnesius ji atidžiai tyrinėjo šią temą. Pasvėrė visus „už“ ir „prieš“.

„Negalėjau patikėti, kad buvau naivi ir patekau į krūtų didinimo reklamos pinkles. Juk su mano kūnu nebuvo nieko blogo nuo pat pradžių. Tai nesveikos visuomenės nuomonė sužlugdo daugelio merginų gyvenimą. Man reikėjo išmokti mylėti save, o ne didintis krūtinę implantais“, – sakė ji.

Pradėjusi domėtis Simona sužinojo labai daug informacijos apie krūtų implantų ligą. Kad jie, kitaip nei teigia gamintojai, anaiptol nėra saugūs.

Juos sudaro daugiau kaip 40 įvairių chemikalų – acetonas, sunkieji metalai, neurotoksinai, aliuminis, platina, formaldehidas. Net ir iš sveiko, neįplyšusio implanto į organizmą patenka silikonas, organizme nusėda sunkieji metalai.

Krūtų implantai moterims gali sukelti nuovargį, silpnumu pasireiškiančius autoimuninius sutrikimus ir netgi imuninės sistemos vėžį – anaplastinę didžiųjų ląstelių limfomą.

Remiantis tinklalapyje biaalcl.com pateiktais duomenimis, 2019 metais rugsėjo pradžioje pasaulyje buvo užfiksuoti 1072 moterų susirgimo šia nauja limfomos forma atvejai ir 33 mirties atvejai.

Tačiau norint pasveikti nuo implantų ligos ir išvengti rizikos nepakanka paprastai išimti implanto. Jį būtina pašalinti kartu su jį supančiu surandėjimu – vadinamąja kapsule, paties implanto net neliečiant. Tokia operacija ir sudėtinga, ir brangi.

„Žinojau, kad norint pasveikti būtina implantus pašalinti kapsulėje. Kapsulė yra oda, kurią mūsų organizmas užaugina aplink implantus nuo tos dienos, kai jie įdedami. Būtent kapsulė sulaiko visus toksinus. Organizmas kapsulės pats nepašalins ir neabsorbuos net per 70 metų.

Tokia operacija užtrunka daug ilgiau, nes reikia atidžiai kapsulę nugrandyti nuo šonkaulių, operacija turi būti atlikta atidžiai, kad nebūtų pažeisti plaučiai.

Įdėti implantus užtrunka maždaug 30 minučių, o implantų išėmimas šiuo būdu užtrunka maždaug 4 valandas. Turi būti atlikti didesni pjūviai ir reikia didesnės patirties“, – pasakojo visa tai savo kailiu patyrusi lietuvė, kuriai operacija buvo atlikta prieš du mėnesius.

Paprastam plastikos chirurgui savo sveikatos patikėti ji nebenorėjo. Išėmimo operacija buvo daroma pas vieną geriausių Melburno mikrochirurgų ir moteriai kainavo 18 tūkst. Australijos dolerių (daugiau kaip 11 tūkst. eurų).

„Už savo jaunystės klaidas sumokėjau labai brangiai, – sakė ji. – Pasikeisti implantus naujais kainuoja pigiau negu išsiimti implantus teisingu būdu. Tuos pinigus, kurios būdama 25 metų išleidau krūtų padidinimo operacijai, galėjau geriau panaudoti psichologiniams kursams, kurie padeda įgyti pasitikėjimo savimi.“

Simonos operacija buvo filmuojama ir fotografuojama. „Nuotraukos yra vienintelis įrodymas, kad mano implantai buvo tikrai išimti kapsulėje. Taip pat mano prašymu buvo nufotografuota mano krūtinės ląsta iš vidaus, kur buvo matyti, kad chirurgas tikrai nepaliko nė mažiausio gabaliuko toksinų prikaupusios kapsulės.

Implantai mano prašymu buvo supakuoti, juos parsivežiau namo. Toliau su advokatu spręsime, kokių priemonių imtis, kad gamintojai padengtų išlaidas, kurias man teko mokėti dėl jų netinkamo produkto ir neatskleistos visos informacijos apie implantų sudėtį bei galimas pasekmes“, – teigė Australijos lietuvė.

Labiausiai jai gaila kitų naivių merginų, kurios pas plastikos chirurgus rikiuojasi eilėje kaip pas odontologus.

„Jos dar nežino, kas jų laukia ateityje. Moterys, vaikščiojančios su implantais, turi tiksinčią bombą savo kūne, kurią įsidėjo savo noru. Absoliučiai visi implantai rinkoje toksiški – vien tik mintis, kad jie implantuoti virš mūsų širdžių ir plaučių, turėtų gąsdinti. Implantus turinčios moterys turėtų užduoti sau ne tokį klausimą – ar jos susirgs, bet kada jos susirgs“, – sakė Simona.

Jai apmaudu, kad mūsų visuomenėje moterys patiria didelį spaudimą dėl savo išvaizdos. Jos pasiryžusios padaryti bet ką, kad tik sulauktų vyrų dėmesio.

„Didindamos krūtis jos to dėmesio sulaukia, bet netinkamu būdu ir galbūt iš netinkamų vyrų. Ko merginoms ir moterims iš tiesų trūksta – tai pagyrų iš savo partnerio.

Jeigu žmona vyrui sako, kad norėtų įgyti daugiau pasitikėjimo pasididindama krūtinę, tai yra jam signalas, kad nepakankamai ją giria.

Žmona turėtų girdėti bent 10 komplimentų per dieną iš savo vyro. Vyrai turėtų mylėti jas dėl natūralumo, o ne siūlyti pinigus plastinėms operacijoms.

Tėvai turėtų nuo mažų dienų sakyti komplimentus savo dukroms. Būtent tėvas, o ne motina yra tas, kuris gali užtikrinti bręstančios dukros pasitikėjimą savimi. Ji žinos, kad yra tobula, jei tą girdės iš savo tėčio. Iš tėvo nuolat girdinti komplimentus dukra niekada nesugalvos suaugusi kreiptis pagalbos į plastikos chirurgus. Komplimentų stygius žaloja mūsų moterišką visuomenę“, – dėstė Simona.

Praėjus beveik 2 mėnesiams po implantų išėmimo operacijos ji jaučiasi kaip naujas žmogus.

Netgi iškart nubudusi po narkozės pastebėjo, kad palengvėjo kvėpavimas, iš karto dingo veido ir galūnių patinimas. Nuolatinis nuovargis taip pat praėjo.

„Nubudusi rytą nebesijaučiu tokia išsekusi ir pavargusi, kaip būdavo anksčiau. Nebeliko širdies permušimų ir krūtinės neberaižo aštrus skausmas, mano veidas pašviesėjo, numečiau svorio, nors nepakeičiau nieko savo valgiaraštyje. Neįtikėtina, kaip greitai mano kūnas ir tvarkosi, ir sveiksta. Labai džiaugiuosi savo nauja sena krūtine. Likę randai reiškia mano stiprybę ir drąsą.

Jie man primena, kad esu nugalėtoja. Tai buvo labai svarbi gyvenimo pamoka – išmokti mylėti save tokią, kokia esu“, – dalijosi patirtimi trijų vaikų motina.

Norintieji susisiekti su Simona tą gali padaryti per feisbuką.

Daugiau informacijos rasite čia.

Keisti reikėtų po 10 metų

Visos chirurginės operacijos gali turėti komplikacijų. Ne išimtis ir krūtų didinimas implantais. Šia tema kalbėjomės su žinomu plastinės ir rekonstrukcinės chirurgijos specialistu Renaldu Vaičiūnu.

Šalutinis krūtų didinimo implantais poveikis bei komplikacijos priklauso nuo organizmo. Pasitaiko atvejų, kai implantus reikia išimti dėl medicininių priežasčių.

Medicinoje skiriamos artimosios komplikacijos – kraujavimas, infekcija, spenelių jautrumo sutrikimai, implanto apsisukimas. Tolimosios – kapsulinė kontraktūra ir anaplastinė didžiųjų ląstelių limfoma.

– Ar yra žinoma, kiek krūtų implantų Lietuvoje įdedama ir kiek išimama?

– Visi chirurgai dirba privačiai, oficialiai savo duomenų niekas neskelbia. Tačiau kuo daugiau implantų įdedi (ar kuo seniau pradėjai juos dėti), tuo daugiau jų reikia keisti.

Absoliučiai visi implantai turi būti keičiami. Nors pastaruoju metu gamintojai teikia vadinamąją „viso gyvenimo“ garantiją, visi iki vieno rekomenduoja juos pakeisti po 10 metų.

– Ar implantų keitimas – vienintelė jų išėmimo priežastis?

– Gali būti daug įvairių priežasčių. Implantas susidėvi, gali plyšti. Aplink implantą, kaip aplink kiekvieną svetimkūnį, visuomet susiformuoja randinė kapsulė – pasitaiko įvairių su ja susijusių komplikacijų.

Kartais kapsulė pradeda storėti – tai vadinama kapsuline kontraktūra. Iki šiol nėra žinoma, kodėl tai vyksta – gali būti dėl medžiagų apykaitos ar hormonų sutrikimų, traumų, streso. Tai gali išprovokuoti net paprasčiausias gripas. Būna ir taip, kad per 10 metų implantui nieko nenutinka, bet pati moteris pasikeičia. Įdėjus implantą 30 metų moteriai, jai esant 40-ies jis gali visai kitaip atrodyti. Krūtinė gali nusileisti, pasikeisti forma.

Kartais moterys nori išsiimti implantus, nes jie tiesiog atsibosta. Neseniai operavau vyresnio amžiaus moterį, kuri implantus pranešiojo 18 metų. Jau reikėjo juos keisti, bet ji panoro tiesiog išsiimti.

– Ar esate susidūręs su terminu „krūtų implantų liga“?

– Tokio termino nėra. Tai „supermamų“ išsigalvojimas. Yra kitos ligos, susijusios su implantais. Pavyzdžiui, anaplastinė didžiųjų ląstelių limfoma, vėlyvoji seroma.

Tačiau jos siejamos nebūtinai su krūtų implantais. Bet kuris įdėtas implantas gali tai sukelti – tiek dantų, tiek klubo ar kelio sąnario. Krūties implantas išskirtinis tik tuo, kad dedamas ne į kaulą, o į minkštuosius audinius. Kai įdedi bet kokį svetimkūnį, kad ir koks jis būtų nekenksmingas organizmui, organizmas stengsis nuo jo atsiriboti. Įdėjus krūties implantą organizmas aplink jį ima formuoti apsauginį barjerą – randinę kapsulę.

Ji labai plonytė, 0,1–0,2 mm, nejuntama, susiformuoja per 4–6 mėnesius. Organizmas ta kapsule implantą apriboja ir pamiršta, kad jis yra. Taip žmonės nuo karo gyvena su kūne įstrigusiomis skeveldromis ir jiems nieko nenutinka.

Tačiau kartais dėl nežinomų priežasčių organizmas sureaguoja ir pradeda tą barjerą storinti, didinti. Buvo atrastos limfomos tipo ląstelės, bet tai nėra tikroji limfoma, nes toks „vėžys“ po organizmą neplinta. Pašalinus implantą kartu su kapsule visiškai pasveikstama.

– Ar Lietuvoje atliekamos implantų išėmimo kartu su kapsule operacijos?

– Žinoma. Faktiškai visą laiką šaliname ir kapsulę. Pašalinus implantą vertinama kapsulės situacija – jeigu ji plonytė, be pokyčių, jos šalinti nereikia. Bet jeigu kyla bent mažiausias įtarimas, šalinama ir kapsulė.

– Kokia krūtų implantų cheminė sudėtis?

– Pasaulyje yra dvi kompanijos, gaminančios silikoną, kurio pripildomi implantai, – jos jį parduoda visoms kitoms implantų gamintojoms. To silikono cheminės sudėties nežinau, tačiau tai patvirtinta Europos Sąjungos. Jeigu būtų kenksminga, juolab pavojinga gyvybei, implantai būtų uždrausti.

Dainininkei plyšo implantas

Grupės „69 danguje“ dainininkei Nijolei Pareigytei-Rukaitienei (34 m.) plyšo kairiosios krūties implantas. Atlikėja praėjusią savaitę prisipažino, kad didelio fizinio nepatogumo dėl to nejautė. „Dabar nieko nejaučiu. Implanto plyšimas buvo pastebėtas krūtis tiriant ultragarso aparatu. Šiuo metu laukiu operacijos, jos niekada nėra smagu“, – sakė N.Pareigytė.

Moteris prisipažino nustebusi, kad implantas plyšo. „Žinojau, kad implantus reikės vieną dieną keisti. Dabar yra paplitusios visiškai kitos, modernesnės, technologijos,“ – kalbėjo žinoma dainininkė, kuriai krūtų implantai buvo įdėti dar prieš 12 metų.

Su tokia pat bėda kaip ir N.Pareigytė anksčiau susidūrė ir manekenė Vaida Židonytė (37 m.). Moteriai vienas implantas plyšo po traumos, patirtos prieš keletą metų.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.