Moters negalavimų šaltinis slėpėsi kosmetinėje: tai naudojame kasdien

Kartais net ir iš pažiūros nekalti dalykai gali sukelti mirtiną pavojų. Tuo įsitikino viena moteris.

Metilo gyvsidabris, toksiškesnis nei neorganinis gyvsidabris ir jis laikui bėgant gali kauptis kūne ir patekti į nervų sistemą. <br> 123rf nuotr.
Metilo gyvsidabris, toksiškesnis nei neorganinis gyvsidabris ir jis laikui bėgant gali kauptis kūne ir patekti į nervų sistemą. <br> 123rf nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Oct 1, 2019, 1:12 PM, atnaujinta Oct 1, 2019, 11:14 PM

47 metų moteris nuvyko į greitosios pagalbos skyrių netoli savo namų Sakramente, Kalifornijoje, dėl rankų ir veido tirpimo, nerišlaus kalbėjimo ir sunkumų vaikštant.

KCRA-TV pranešė, kad jos simptomai vis sunkėjo ir moteris patyrė prieškominę būklę. Testai parodė, kad jos kraujyje buvo daug gyvsidabrio.

Siekdami išsiaiškinti priežastį, gydytojai patikrino jos kosmetikos gaminius ir nustatė šaltinį – „Pond's“ firmos kremą nuo raukšlių, kuriame buvo didelis kiekis pavojingo toksino – metilo gyvsidabrio. Sveikatos apsaugos tarnybos nuomone, šios pavojingos medžiagos į kremą pridėjo ne gamintojai, o trečioji šalis.

Metilo gyvsidabris, yra toksiškesnis nei neorganinis gyvsidabris. Laikui bėgant jis gali kauptis organizme ir patekti į nervų sistemą. Ši medžiaga gali sukelti apsinuodijimą, dėl kurio gali sutrikti pažinimo funkcijos, gresia apakti ir gali pablogėti plaučių veikla.

Tai yra tas pats junginys, dėl kurio mirė daugiau nei 1 tūkst. 700 žmonių Metamatos mieste, Japonijoje, po to, kai 1932–1968 m. jis iš chemijos gamyklos pateko į nuotekų vandenis.

Gyvsidabriu apsinuodijo vietiniai gyventojai, tačiau gyvūnų neigiamai nepaveikė.

Į žmonių apsinuodijimus buvo atkreiptas dėmesys po to, kai pastebėta, kad vietos katės, apimtos priešmirtinių konvulsijų, prieš nugaišdamos darydavo keistus tarytum šokio judesius ir skleisdavo neįprastus garsus, kas vėliau tapo žinoma, kaip „šokančių kačių karštligė“.

Per pastaruosius devynerius metus užfiksuota daugiau nei 60 apsinuodijimų, susijusių su mažiau toksiško gyvsidabrio – chlorido ar kalomelio – formomis.

Šios gyvsidabrio formos buvo rasta namuose gaminamuose ar užsienio prekių ženklų odos kremuose, dažniausiai parduodamuose mažesnėse parduotuvėse arba iš rankų į rankas.

Sakramento apskrities sveikatos paslaugų departamento (SASPD) duomenimis, kai kuriuose produktuose yra per 200 tūkst. kartų daugiau gyvsidabrio nei leistina.

SASPD ragino visuomenę nustoti vartoti panašius produktus ir atkreipti dėmesį į apsinuodijimo simptomus.

„SASPD ragino bendruomenę nedelsiant nutraukti panašių odos kremų, importuotų iš Meksikos, vartojimą dėl jų užterštumo metilo gyvsidabriu. Metilo gyvsidabris ypač pavojingas suaugusiems ir vaikams“, – sakė „ABC News“ SASPD visuomenės sveikatos specialistė Olivia Kasirye.

Suaugusiųjų simptomai apsinuodijus metilo gyvsidabriu pasireiškia susikaupimo sunkumais, atminties praradimu, drebuliu, galvos skausmais ir nerimu. Vaikams reikėtų atkreipti dėmesį į pleiskanojančią odą, seilių kaupimąsi, troškulį ir dirglumą.

Parengta pagal iflscience.com

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.