68-erių moteriai pradėjo dirginti dešinę akį: priežastis – lyg iš siaubo filmo

68-erių metų moteriai iš Nebraskos (JAV), vieną 2018 metų kovo dieną kažkas pradėjo dirginti dešinę akį. Pabandžiusi ją praplauti tekančiu vandeniu iš čiaupo ji aptiko, kad iš akies pasišalino apie 1,3 cm ilgio judanti apvalioji kirmėlė.

Akies sudirgimo priežastis gali būti pakankamai nemaloni.<br> 123rf nuotr.
Akies sudirgimo priežastis gali būti pakankamai nemaloni.<br> 123rf nuotr.
Akies sudirgimo priežastis gali būti pakankamai nemaloni.<br> 123rf nuotr.
Akies sudirgimo priežastis gali būti pakankamai nemaloni.<br> 123rf nuotr.
Daugiau nuotraukų (2)

Lrytas.lt

Nov 6, 2019, 11:27 PM, atnaujinta Nov 8, 2019, 10:27 AM

Apžiūrėjusi atidžiau akį ji pastebėjo dar vieną judančią kirmėlę, kurią taip pat pašalino, nuplaudama ją vandeniu.

Kitą dieną moteris nuvyko pas oftalmologą, kuris akyje rado ir pašalino trečią kirmėlę. Panašu, kad kirmėlės buvo akyje surengusios savotišką vakarėlį.

Akių gydytojas patarė pacientei, kuri tuo metu buvo Monterėjaus apygardoje, Kalifornijoje, toliau plauti akį vandeniu ir rankomis ištraukti kirmėles, kai jas aptiks. Vargu ar tokį patarimą norėtumėte išgirsti.

Pacientei, kurios atvejį medikai aprašė medicinos žurnale „Clinical Infectious Diseases“, buvo skirtas tepalas, apsaugantis nuo bakterinės infekcijos ir ji išsiųsta namo.

Tačiau grįžusi į Nebraską moteris toliau jautė sudirgimą ir pojūtį, tarsi būtų svetimkūnių akyse, tad ji vėl kreipėsi į medikus. Pašalinus ketvirtąją kirmėlę ir tęsiant gydymą ji pagaliau buvo išvaduota iš parazitų.

Siaubingiausia šioje istorijoje yra tai, kaip parazitai įsiveisė moters akyje. Tikėtina, kad jų atsirado, kai bėgiodama moteris pateko į musių debesį.

„Pacientė yra bekelės bėgikė ir ji prisimena, kaip ankstyvą 2018 metų vasarį suko už stačios bekelės kampo Karmelo slėnio regioniniame parke ir įbėgo į mažų muselių pulką, – rašė atvejo ataskaitos autoriai. – Ji prisiminė trėškusi muses ant savo veido ir spjaudžiusi įskridusias į burną“.

Ištyrus kirmėles paaiškėjo, kad tai – Thelazia gulosa genties kirminai, dar žinomi kaip galvijų akių kirmėlės.

„Kirmėlės buvo identifikuotos kaip suaugususios T.gulosa patelės, – rašė ataskaitos autoriai, pridūrę: Lervos gimdoje aptikti kiaušinėliai toliau vystėsi. Tai reiškia, kad žmonės yra tinkami šeimininkai T.gulosa kirmėlių reprodukcijai“.

Tai – tik antrasis kartas, kai šie parazitai buvo aptikti žmogaus kūne, pranešė JAV Ligų kontrolės ir prevencijos centro parazitus tiriantis padalinys. Apie pirmąjį tokį atvejį pranešta 2018 metų vasarį. Tada iš moters akies ištraukta 12 šių parazitų.

Ataskaitos autoriai nėra tikri, kodėl dabar šios rūšies parazitai ėmė veistis ir žmonėse, nes paprastai juos musės perneša galvijams. Spėjama, kad taip galėjo nutikti dėl padidėjusio naminių galvijų parazitų paplitimo.

Parengta pagal „IFLScience“

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.