Pasauliui gresia milijonus žmonių galinti pražudyti pandemija, kuriai niekas nepasiruošęs

Pasaulyje vos per kelias dienas gali kilti mirtinai pavojinga pandemija, kuriai nė viena šalis nėra pasiruošusi, tvirtina mokslininkai.

Pasaulyje vos per kelias dienas gali kilti mirtinai pavojinga pandemija, kuriai nė viena šalis nėra pasiruošusi, tvirtina mokslininkai.<br>Scanpix/Reuters ir AFP nuotr.
Pasaulyje vos per kelias dienas gali kilti mirtinai pavojinga pandemija, kuriai nė viena šalis nėra pasiruošusi, tvirtina mokslininkai.<br>Scanpix/Reuters ir AFP nuotr.
Pasaulyje vos per kelias dienas gali kilti mirtinai pavojinga pandemija, kuriai nė viena šalis nėra pasiruošusi, tvirtina mokslininkai.<br>Scanpix/Reuters nuotr.
Pasaulyje vos per kelias dienas gali kilti mirtinai pavojinga pandemija, kuriai nė viena šalis nėra pasiruošusi, tvirtina mokslininkai.<br>Scanpix/Reuters nuotr.
Daugiau nuotraukų (2)

Lrytas.lt

Nov 6, 2019, 9:05 AM

Mokslininkų teigimu, į gripą panaši liga dėl nuolatinio žmonių keliavimo po planetą gali pasklisti vos per 36 valandas ir pražudyti milijonus žmonių.

Kaip rodo mokslininkų padaryta apžvalga, vos trylika pasaulio šalių turi resursų, kurie galėtų padėti įveikti „neišvengiamą“ pandemiją. Tarp šių šalių aukščiausiai išsirikiavusios Jungtinė Karalystė (JK), JAV, Australija, Kanada, Prancūzija ir Olandija.

Tačiau, kaip įspėjo ekspertai, turint galvoje, kaip greitai gali pasklisti liga, net ir šioms šalims gali būti sunku sustabdyti jos protrūkį.

Sutramdyti grėsmingą ligą labiau pasiruošusios yra dauguma Europos Sąjungos šalių, tačiau ne taip gerai, kaip JAV ar JK.

Blogiausiai galimai pandemijai yra pasiruošusios dauguma Afrikos šalių.

Tai parodė tyrimo, žinomo, kaip Pasaulinis sveikatos saugumo indeksas, atlikto Johnso Hopkinso universiteto Sveikatos saugumo centro ir Branduolinės grėsmės iniciatyvos mokslininkų, rezultatai.

Tyrėjai vyriausybėms rekomenduoja skirti lėšų pasiruošimui pandemijai ir organizuoti nuolatines pratybas bei mokytis, kaip elgtis panašiu atveju.

Mokslininkai įvertino, kaip šalys visame pasaulyje turėtų elgtis, kilus pandemijai, atsižvelgiant į visą spektrą veiksnių.

Siūloma atsižvelgti į šalių įplaukas, sienų saugą, sveikatos apsaugos sistemą, taip pat politinius, socioekonominius ir aplinkosauginius rizikos veiksnius, kurie gali sutrukdyti kovai su pandemija.

Kol kas bendras pasiruošimo pandemijai indeksas vertinamas tik aukščiau nei 40 taškų iš galimų šimto.

Net tarp 60 turtingiausių šalių vidutinis indeksas vos peržengė 50 taškų.

Tyrimo ataskaitoje mokslininkai nurodė, kad nepaisant to, kaip šalis vertinama pagal šį indeksą, kuris yra savotiškas pasaulinio pasirengimo pandemijai barometras, grėsmė išlieka visur.

„Mirtinos užkrečiamos ligos gali greitai pasklisti: padidėjęs žmonių keliavimas oro keliais reiškia, kad ligos protrūkis vienoje šalyje gali pasklisti po visą pasaulį per valandas“, – rašė mokslininkai.

Minėtoji ataskaita pasirodė, praėjus vos mėnesiui po to, kai mokslininkų grupė, kuriai vadovavo buvusi Pasaulio sveikatos organizacijos (PSO) vadovė ir buvusi Norvegijos premjerė daktarė Gro Harlem Brundtland, išleido įspėjimą apie pasauliui gresiančią ligą X.

Minėtoje ataskaitoje, pavadintoje „Pasaulis pavojuje“, rašoma, kad dabartinės pastangos pasiruošti tokių ligų, kaip Ebola, protrūkiams, yra „visiškai nepakankamos“.

Daktarė G.H.Brudtal ataskaitoje rašė: „Pasaulinės pandemijos grėsmė yra reali. Greitai judantys patogenai gali nužudyti dešimtis milijonų žmonių, sužlugdyti ekonomikas ir destabilizuoti nacionalinį saugumą“.

Anot daktarės, ankstesnės rekomendacijos, kaip elgtis, jeigu kiltų pasaulinė pandemija, pasaulio lyderių buvo visiškai ignoruojamos.

Jos komanda nupaišė pasaulio žemėlapį, kuriame pažymėjo infekcijas, kurios gali sukelti hipotetinį protrūkį. Tarp šių infekcijų yra ir naujai pasirodžiusių ir atgimusių, laikytų išnaikintomis ar suvaldytomis. Žemėlapyje buvo pažymėtos tokios ligos, kaip Ebola, Zika ir Nipos virusai, taip pat penki gripo tipai.

Vėliau buvo įtraukti ir Vakarų Nilo virusas, atsparios antibiotikams bakterijos, tymai, ūminis vangusis mielitas (angl. Acute Flaccid Myelitis, AFM), geltonoji ir Dengė karštligės, maras bei beždžionių raupai.

Ataskaitoje buvo priminta, kokią žalą padarė garsioji 1918 metų ispaniškojo gripo pandemija ir pastebėta, kad šiuolaikinių žmonių turimas pranašumas keliauti į kitas šalis gali padėt grėsmingoms ligoms dar greičiau pasklisti po kitas šalis.

Prieš šimtmetį ispaniškoji gripo pandemija apėmė trečdalį pasaulio populiacijos ir pražudė 50 mln. žmonių.

O štai visai neseniai Vakarų Afrikoje siautusi Ebolos epidemija, teigiama, jau nusinešė 11 tūkst. žmonių gyvybių. Kitas šio mirtino viruso protrūkis, kainavęs 2 tūkst. 100 gyvybių, kilo Kongo demokratinėje respublikoje ir mirtimi pasibaigusių susirgimų tik daugėja.

„The Economist“ grupei priklausančios konsultavimo ir tyrimų įmonės „The Economist Intelligence Unit“ vyresnysis patarėjas Leo Abruzzese, padėjęs parengti ataskaitą, sakė, kad ji padėjo nustatyti svarbiausias pasaulinio pasirengimo pandemijai spragas.

„Nenustačius sistemoje spragų esame kur kas pažeidžiamesni, nei turėtume. Šis indeksas pakankamai tikslus, kad nubrėžtų gaires, kaip šalys gali reaguoti ir duotų finansuotojams įrankį, kaip nukreipti jų išteklius“, – sakė jis.

Apie ispaniškąjį gripą

Mirtinu ispaniškojo gripo virusu 1918 metais užsikrėtė daugiau kaip trečdalis žmonijos. Vos per kelis mėnesius šis gripas pražudė per 50 mln. žmonių – triskart daugiau nei žuvo Pirmajame pasauliniame kare. Šis tai padarė greičiau nei bet kokia kita liga, užfiksuota pasaulio istorijoje.

Dauguma gripo protrūkių nusineša paauglių, senyvo amžiaus žmonių ar nusilpusių lėtinėmis ligomis sergančių žmonių gyvybes, tačiau 1918 metais kilusi pandemija visų pirma pražudė sveikus jaunus suaugusiuosius.

Siekdami pakelti dvasią karo laikų cenzoriai Vokietijoje, Didžiojoje Britanijoje, Prancūzijoje ir JAV ribojo pranešimus apie ligą ir mirtis nuo jos. Tačiau to meto spauda galėjo laisvai skelbti apie epidemiją Ispanijoje – šiai šaliai ji ypač smarkiai smogė. Iš čia ir kilo pandemijos pavadinimas – ispaniškasis gripas.

Mokslininkai mano, kad uždaros kareivinės ir masiniai karinių pajėgų judėjimai Pirmojo pasaulinio karo metu pagreitino pandemijos protrūkį ir greičiausiai padidino viruso pernešimą bei lėmė jo mutaciją.

Kiek tiksliai žmonių numirė 1918-1919 metų sezono gripo pandemijos metu tiksliai nežinoma, bet skaičiuojama, kad neišgyveno apie 10-20 proc. užsikrėtusiųjų, taigi mirčių skaičius galėtų būti 50-1000 mln.

Parengta pagal „Daily Mail“

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.