Panevėžyje susiklostė ypatinga padėtis: medikai vos spėjo suktis

Antradienį Panevėžyje temperatūrai visą dieną laikantis ties nuliu ir dėl to susidarius plikledžiui, keliai ir šaligatviai virto čiuožyklomis – žmonės griuvo, jiems lūžo kaulai, trūko raiščiai. Tačiau kai kurie jų demonstravo stebėtiną kantrybę – štai vienas ne į ligoninę skubėjo, o į Žemaitiją neatidėliotinais reikalais.

Pirštą po patirtos traumos telefonu nufotografavusi panevėžietė džiaugėsi, kad jis ne lūžo, o tik išniro.<br>D.Krasausko nuotr.
Pirštą po patirtos traumos telefonu nufotografavusi panevėžietė džiaugėsi, kad jis ne lūžo, o tik išniro.<br>D.Krasausko nuotr.
Mieste šaligatviai buvo pabarstyti, bet ne visur.<br>D.Krasausko nuotr.
Mieste šaligatviai buvo pabarstyti, bet ne visur.<br>D.Krasausko nuotr.
Daugiau nuotraukų (2)

„Panevėžio kraštas“, www.panskliautas.lt

Nov 29, 2019, 3:45 PM

Daugiausia – vyresni

Trečiadienį ir antradienį Panevėžio ligoninės medikai vos spėjo suktis. Vienas paskui kitą pagalbos į juos kreipėsi slidžiose gatvėse susižeidę gyventojai.

„Visą dieną pacientai plūdo, teko sparčiai suktis“, – skundėsi medikai.

Panevėžio ligoninės atstovo Vytauto Riaubiškio duomenimis, antradienį pagalbos prireikė 50-čiai slidžiose gatvėse traumas patyrusių nelaimėlių. Nukentėjo į mokyklas eidami keli paaugliai, tačiau didžiąją dalį sudarė vyresnio amžiaus žmonės.

Trečiadienį pasikeitus oro sąlygoms ir nutirpus plikledžiui pacientų srautas gerokai sumažėjo. Nuo ryto iki pietų pagalbos kreipėsi tik 3 sužeistieji, paskui atėjo dar keli.

Įprastinę dieną į ligoninės priimamąjį kreipiasi apie 130 sunegalavusiųjų, tarp jų pasitaiko vos vienas kitas gatvėje traumą patyręs nelaimėlis.

Kentėjo ir galvos

Kaip trečiadienį sakė Panevėžio ligoninės priėmimo-skubiosios pagalbos skyriaus vedėja Jolanta Vokietienė, visų pacientų traumos buvo panašios – lūžo rankos, kojos, dubens ar stuburo kaulai. Kai kurie pargriuvę nelaimėliai nuo smūgių į šaligatvį susitrenkė galvas.

Didžiajai daliai sužeistųjų medikai pagalbą suteikė priėmimo skyriuje ir išleido juos namo. Keliems nelaimėliams nustatyti sudėtingi lūžiai, todėl jie buvo paguldyti į ligoninę.

Medikai sakė, kad pirmieji pacientai pasirodė po 7 valandos ryto, tačiau ir paskui visą dieną žmonės plūdo į ligoninę.

Rytą daugiau nukentėjo darbingo amžiaus žmonių, nes jie ėjo į darbą. Pensininkus bėdos ištiko jau po pietų, nes vietomis dar buvo likusių slidžių šaligatvių. Itin pavojingi buvo trinkelėmis iškloti takai.

Dvi sužeistos moterys kreipėsi į Anykščių ligoninę. Abi jos griuvo ir patyrė traumas savo sodybų kiemuose. Viena susilaužė ranką, kita susimušė koją.

Biržų, Pasvalio, Kupiškio ir Rokiškio ligoninės dirbo įprastu ritmu ir nelaimėlių nesulaukė.

„Pas mus didelio plikledžio nebuvo. Jei ir buvo kai kur slidu, tai nedaug“, – sakė jie.

Pirštas keistai styrojo

Trečiadienį į Panevėžio ligoninės priimamąjį nuvykęs korespondentas sutiko kelis susižeidusius žmones. Medikų apžiūros laukė 3 moterys ir vienas jaunas vyras. Šįsyk nelaimėliams pasisekė – kaulai nelūžo, buvo patempti riešai, čiurna, sumuštos rankos.

Visi sužeistieji buvo atvykę į ligoninę patys. Dauguma jų teigė griuvę kiemuose.

Ypač nepasisekė vienai panevėžietei. Vienas jos rankos pirštas styrojo keistai pakrypęs į vieną pusę. Moteris griuvo namo kieme Staniūnų gatvėje.

„Užvakar labai saugojausi ir vaikščiojau kaip kiaušinis, o va šiandien vos tik išėjusi pro duris žengiau ant trinkelėmis iškloto grindinio – ir tiesiausi aukštielninka“, – atviravo ji.

Baisus skausmas nudiegė dešinę ranką. Pažvelgusi į ją moteris apstulbo: vienas pirštas styrojo pakrypęs į šoną.

Iš traumatologo kabineto su aprištu pirštu išėjusi nelaimėlė jau pasidžiaugė: pirštas, pasirodo, buvo tik išnarintas.

„Gydytojas kaipmat įstatė pirštą atgal į vietą. Dabar paliepė jį peršviesti, nes baiminasi, ar nebus plyšusios sausgyslės“, – sakė ji.

Prie rentgeno kabineto kantriai savo eilės laukusios dvi pusamžės moterys sakė, kad griuvo eidamos šaligatviais Projektuotojų ir Savitiškio gatvėse.

Švedijoje vairuos druskos barstyklę

Po kurio laiko į ligoninės priimamąjį įžingsniavo šlubuodamas jaunas vyras. Jis irgi griuvo antradienį popiet savo namo kieme Šamų gatvėje ir trenkėsi į lengvosios mašinos dureles.

Geros nuotaikos nepraradęs nelaimėlis džiaugėsi, kad savo koja neįlenkė durelių, nes smūgis buvo gana stiprus.

Vyrui nuo rankos ant žemės nuskriejo laikrodis – bet irgi nesudužo.

Viena koja jam ištino akyse, diegė skausmas. Vis dėlto į ligoninę jis nevyko, pasuko į Žemaitiją – ginė neatidėliojami reikalai.

Kadangi lengvosios mašinos pavarų dėžė automatinė, vyras sugebėjo nuvažiuoti ten, kur jam reikėjo, ir dar grįžti.

Koja jam nebuvo lūžusi, bet užtat trūkęs raištis.

„Susidarius plikledžiui, dar pagalvojau, kad pensininkams bus prastai, nes jų kaulai silpnesni, o štai mane patį ištiko bėda“, – atviravo pašnekovas.

Vyras neslėpė apmaudo – poryt jam reikia važiuoti į Švediją. Ten jo laukia vairuotojo darbas – valdys druskos barstyklę irgi su automatine pavarų dėže. Tikisi, kad galės dirbti, nes sužeista mažiau svarbi – kairė koja.

Tikino, kad nespėja

Nukentėję žmonės keiksnojo prastai šaligatvius valančias savivaldybės įmones.

„Panevėžio specialaus autotransporto“ vadovas Rolandas Ramūnas tikino, kad vienu metu pabarstyti visų slidžių šaligatvių neįmanoma. Kiekvienas darbininkas turi jam priskirtas normas.

Direktoriaus teigimu, valyti ir barstyti smėliu šaligatvius jie pradeda 6 valandą, o darbą baigia 14 valandą.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.
„Nauja diena“: ar yra galimybių, kad įvyks pilietybės referendumas?