47 metų vyro galvoje įsiveisė parazitai: priežastis slypėjo maiste

47 metų Žu net neįtarė, ką jam diagnozuos gydytojai, kai dėl galvos svaigimo, skausmo ir naktį užeinančių traukulių jis atvyko į ligoninę. Diagnozė nebuvo gera – vyro galvoje įsitaisė kaspinuočiai.

Dėl netinkamai apdoroto maisto vyro galvoje įsiveisė kaspinuočiai.<br>123rf nuotr.
Dėl netinkamai apdoroto maisto vyro galvoje įsiveisė kaspinuočiai.<br>123rf nuotr.
Kiniškas karštas puodas.<br>Chensiyuan (Wikipedia.org) nuotr.
Kiniškas karštas puodas.<br>Chensiyuan (Wikipedia.org) nuotr.
Daugiau nuotraukų (2)

Lrytas.lt

Dec 2, 2019, 12:06 PM

Iš tikrųjų, gydytojai ne iš karto suprato, kas galėtų būti negerai. Rentgeno nuotrauka parodė, kad smegenyse yra pakitimų ir, kaip tuomet atrodė, kalcio sankaupų. Tai nebuvo galutinė diagnozė, tačiau Žu atsisakė tolimesnių tyrimų ir išvyko namo. Kamuojamas nedingstančių simptomų ir prašomas artimųjų jis galiausiai vėl kreipėsi į gydytojus.

Šįkart vyrui buvo atlikta kompiuterinė tomografija ir smegenyse aptiktos kaspinuočio lervų sukurtos cistos. Kitaip tariant, vyro smegenyse buvo prasidėjusi kirmėlinė parazitinė infekcija. Ir tai bet kam yra blogos žinios.

Kaspinuočio kiaušinėliai suvartojami su maistu. Jie gali nukeliauti į žarnyną ir galiausiai tapti kelių metrų ilgio kirmėle. Arba gali patekti į kraujotaką, o tada jau nežinosi, kurioje kūno dalyje pradės formuotis cista. Šįkart tai įvyko vyro smegenyse. Augančių lervų suformuotos cistos spaudžia smegenų centrus ir gali sukelti įvairių simptomų, įskaitant nerišlią kalbą, traukulius, skausmą ir galvos svaigimą. Viskas priklauso nuo to, kur kaspinuotis įsikuria.

Gydytojai ėmė išsamiai tirti Žu organizmą ir greitai pastebėjo, kad lervos įsikūrė ir vyro krūtinėje. Gerai tai, kad gydymas nėra labai sudėtingas – vyrą išgelbėjo vaistai. Tačiau viskas galėjo baigtis ir blogiau, jei simptomai nebūtų buvę tokie ryškūs ar vyras tiesiog nebūtų kreipęsis į gydytojus.

Labai svarbu ir tai, kaip vyras užsikrėtė. Kaspinuočio kiaušinėliai jį pasiekė su maistu – Žu yra didelis vadinamojo kiniško karšto puodo gerbėjas. Tai – ypatingas maisto paruošimo būdas, kuomet stalo centre statomas puodas su karšta sriuba. Valgytojai į ją deda mėsą, daržoves, o tada jas suvalgo, kai jiems atrodo, kad produktai yra tinkamai paruošti valgymui. Tai šiek tiek primena fondiu. Problema ta, kad didelė dalis mėsos taip ir lieka neišvirta. Žu greičiausiai nebuvo pakankamai kantrus ir suvalgė daug pusžalės kiaulienos, kas ir sukėlė keistą sveikatos problemą.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.