Medikai: sustojęs apsaugos priemonių tiekimas, mėginių rezultatų reikia laukti per ilgai

Dėl koronaviruso Seime vyko ir Sveikatos reikalų komiteto posėdis. Jame susirinkę didžiųjų šalies ligoninių atstovai pasakė, kaip yra pasiruošta koronavirusui.

Gydytojas Vinsas Janušonis pastebėjo, kad yra visiškai sustojęs antbačių, chalatų, kaukių tiekimas.<br>T.Bauro nuotr.
Gydytojas Vinsas Janušonis pastebėjo, kad yra visiškai sustojęs antbačių, chalatų, kaukių tiekimas.<br>T.Bauro nuotr.
Kauno klinikų direktorius profesorius Renaldas Jurkevičius pasidžiaugė, kad jo vadovaujamoje ligoninėje pradėta ruoštis koronavirusui dar sausio viduryje.<br>D.Umbraso nuotr.
Kauno klinikų direktorius profesorius Renaldas Jurkevičius pasidžiaugė, kad jo vadovaujamoje ligoninėje pradėta ruoštis koronavirusui dar sausio viduryje.<br>D.Umbraso nuotr.
Klaipėdos universitetinės ligoninės vyr.gydytojas Vinsas Janušonis<br>R.Jurgaičio nuotr.
Klaipėdos universitetinės ligoninės vyr.gydytojas Vinsas Janušonis<br>R.Jurgaičio nuotr.
Daugiau nuotraukų (3)

Lrytas.lt

Feb 28, 2020, 11:39 AM, atnaujinta Feb 28, 2020, 12:53 PM

Posėdyje Užkrečiamųjų ligų ir AIDS centro vadovas profesorius Saulius Čaplinskas pasidžiaugė, kad situacija patvirtino: taikytos prevencinės priemonės dėl koronaviruso suveikė.

Tačiau S.Čaplinskas sukritikavo VUL Santaros klinikų sprendimą stabdyti nebūtinąsias planines operacijas. Esą tai perteklinis veiksmas.

Santaros klinikų Infekcinio skyriaus gydytoja sakė, kad kol kas nė vienas žmogus, kuriam įtartas koronavirusas, nehospitalizuotas.

Minėtame Santaros klinikų skyriuje atsirado 4 reanimacijos lovos, jeigu jų prireiks.

Tačiau medikė priminė, kad 80 proc. koronaviruso atvejų nėra sunkūs. Tik 5 proc. užsikrėtusiųjų pasireiškia ypač sunkus simptomai.

Klaipėdos universitetinės ligoninės (KUL) vadovas profesorius Vinsas Janušonis pasidžiaugė, kad kol kas viskas vyksta normaliai.

Tačiau gydytojas pastebėjo, kad yra visiškai sustojęs antbačių, chalatų, kaukių tiekimas. Dabar gaunama 1000 kaukių, kai vien KUL per mėnesį sunaudojama 10 tūkst.

Taip pat, V.Janušonio nuomone, negali mėginiai dėl koronaviruso tiriami tik viename centre, juolab, kad diagnostika nėra sudėtinga ir labai brangi. Dabar gi rezultatų, išsiųstų į Vilnių iš Klaipėdos, yra tekę laukti ir parą.

Taigi, profesorius V.Janušonis siūlė didžiuosius šalies centrus taip pat aprūpinti diagnostikos priemonėmis.

Kauno klinikų direktorius profesorius Renaldas Jurkevičius pasidžiaugė, kad jo vadovaujamoje ligoninėje pradėta ruoštis koronavirusui dar sausio viduryje.

„Esame numatę, kuris mūsų korpusas, jeigu Kauno klinikinė ligoninė nepajėgs priimti visų infekuotų, taps infekciniu“, – teigė R.Jurkevičius, pastebėjęs, kad kol kas Infekcinių ligų skyrius yra ne Kauno klinikose, o Kauno klinikinėje ligoninėje.

Dėl kiekvienos planinės operacijos Kauno klinikose sprendžiama individualiai, bet jos masiškai neatšaukinėjamos.

Respublikinės Panevėžio ligoninės direktorius Arvydas Skorupskas sakė, kad šiuo metu visų medikamentų, kaukių ir kepuraičių turi pasiruošę mėnesiui į priekį. Taip pat ligoninė turi atskirus blokus, kur bus galima izoliuoti susirgusius koronavirusu. Taip pat paruoštos trys reanimacinės lovos.

Direktorius sakė, kad jeigu reikėtų, ligoninėje galima būtų pradėti atlikti testus dėl koronaviruso. Bet šiuo metu yra visiškai pasiruošta mėginių transportavimui į nacionalinę ligoninę.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.