Uždrausta prekiauti vaistais, kuriuos šluoja dėl koronaviruso: sveikina A. Verygos poelgį

Sveikatos apsaugos ministras Aurelijus Veryga išleido įsakymą, kuriuo nuo sekmadienio šeimos gydytojams draudžiama skirti, o vaistinėms uždrausta parduoti vaistus, kurie mokslininkų jau bandomi pritaikyti koronaviruso gydymui. Specialistai ir pacientų organizacijos palaiko tokį ministro sprendimą bei ramina žmones – tie, kam šie vaistai būtini, tikrai jų gaus.

Sveikatos apsaugos ministerijos (SAM) išplatintame įsakyme nurodyta drausti skirti ir parduoti kelis generinus vaistus.<br>M.Patašiaus nuotr.
Sveikatos apsaugos ministerijos (SAM) išplatintame įsakyme nurodyta drausti skirti ir parduoti kelis generinus vaistus.<br>M.Patašiaus nuotr.
Lietuvos pacientų forumo valdybos pirmininkė Ieva Drėgvienė mano, kad toks A.Verygos įsakymas yra puikus sprendimas.<br> Asmeninio archyvo nuotr.
Lietuvos pacientų forumo valdybos pirmininkė Ieva Drėgvienė mano, kad toks A.Verygos įsakymas yra puikus sprendimas.<br> Asmeninio archyvo nuotr.
D.Mikutienė portalui lrytas.lt sakė, kad ne visi šiais vaistais domisi.<br>T.Bauro nuotr.
D.Mikutienė portalui lrytas.lt sakė, kad ne visi šiais vaistais domisi.<br>T.Bauro nuotr.
Pasak J.Kalibato, vienintelė viltis – sukurti vakciną.<br>J.Stacevičiaus nuotr.
Pasak J.Kalibato, vienintelė viltis – sukurti vakciną.<br>J.Stacevičiaus nuotr.
Pasak J.Kalibato, vienintelė viltis – sukurti vakciną.<br>J.Stacevičiaus nuotr.
Pasak J.Kalibato, vienintelė viltis – sukurti vakciną.<br>J.Stacevičiaus nuotr.
Pasak J.Kalibato, vienintelė viltis – sukurti vakciną.<br>J.Stacevičiaus nuotr.
Pasak J.Kalibato, vienintelė viltis – sukurti vakciną.<br>J.Stacevičiaus nuotr.
Daugiau nuotraukų (6)

Lrytas.lt

Mar 23, 2020, 8:44 PM, atnaujinta Mar 24, 2020, 11:09 AM

Uždrausta parduoti kelis generinius vaistus

Sveikatos apsaugos ministerijos (SAM) išplatintame įsakyme nurodyta drausti skirti ir parduoti kelis generinus vaistus. Vieni jų – Lopinavir/Ritonavir, skiriami kartu su kitais antiretrovirusiniais vaistiniais preparatais žmogaus imunodeficito virusu (ŽIV-1) infekuotiems suaugusiesiems, paaugliams ir vyresniems kaip 2 metų vaikams gydyti. Taip pat parduoti ir skirti nebeleista ir hidroksichlorokvino (dar žinomo kaip chlorokvinas). Chlorokvinas yra vienas seniausių ir žinomiausių vaistų nuo maliarijos. Dar vartojamas reumatoidiniam artritui, jaunatviniam lėtiniam artritui, diskoidinei ir sisteminei raudonajai vilkligei ir saulės šviesos sukeltiems arba paūmintiems odos pokyčiams gydyti. 

Pastarojo vaisto paklausa pasauliniu mastu labai išaugo po to, kai praėjusią savaitę JAV prezidentas Donaldas Trumpas paskelbė, kad šiais vaistais gydys nuo koronaviruso. Amerikos farmacininkai jau jį įtraukė į trūkstamų vaistų sąrašą.

„Visos vaistinės yra gavusios šį ministro pavedimą. Vaistinių veiklą tiesiogiai reguliuoja Sveikatos apsaugos ministerija, tad kokį įsakymą gavome, tą ir vykdome“, – patvirtino Lietuvos vaistinių asociacijos vadovė Dangutė Mikutienė.

Paklausta, ar taip bandoma suvaldyti per didelę vaistų paklausą, D.Mikutienė portalui lrytas.lt sakė, kad ne visi šiais vaistais domisi.

„Tie asmenys, kurie daugiau stebi internetinius portalus, jie prašo šių vaistų. Vyresnio amžiaus žmonės, kurie neturi galimybės skaityti naujienų: ar nelabai supranta, ar neturi prieigos prie tokios informacijos, jų nesiteirauja“, – teigė ji.

Patvirtinimo apie veiksmingumą nėra

Lietuvos Bendrosios praktikos/Šeimos gydytojų asociacijos prezidentas, prof. habil. dr. Julius Kalibatas sako, kad koronaviruso gydymui dabar bandoma daugybė skirtingų vaistų, tačiau duomenų apie šimtaprocentinį bent vieno vaisto veiksmingumą nėra.

„Visas pasaulis ėmėsi paieškų, kurie vaistai nuo koronaviruso išgelbės. Viena kryptis – kurti naujus vaistus, kas yra ilgas procesas. Kita kryptis – bandyti jau esamus vaistus. Buvo bandomi antiretrovirusiniai vaistai, naudojami kovoti su ŽIV. Kai kurie tyrimai rodo, kad jie gali būti veiksmingi. Bandytas ir vaistas pankreatito gydymui. Tačiau neaiškumų labai daug, tai nėra šimtu procentų patikrinta.

Taip pat bandyti seni rusiški priešvirusiniai vaistai. Kinijoje imtasi juos gaminti ir reklamuoti, kaip veiksmingus koronaviruso atveju, bet tai taip pat nėra patvirtinta. Rimtų mokslinių tyrimų nėra“, – akcentavo profesorius.

Pasak J.Kalibato, vienintelė viltis – sukurti vakciną. Kinai šiuo metu naudoja jau persirgusiųjų koronavorusu kraujo plazmą, kurioje apstu prieš virusą nukreiptų antikūnų. Tačiau Lietuvoje kol kas turime tik vieną pasveikusį asmenį, todėl šitas būdas būtų brangus ir sudėtingas.

„Dabar bijoma, kad bus sukeltas ažiotažas ir žmonės be reikalo vartos vaistus. Kiekvienas vaistas yra vaistas. Kol nėra mokslinio patvirtinimo, šiaip sau jokio vaisto negali vartoti“, – perspėjo profesorius.

Giria A.Verygą už savalaikį sprendimą

Lietuvos pacientų forumo valdybos pirmininkė Ieva Drėgvienė mano, kad toks A.Verygos įsakymas yra puikus sprendimas.

„Kiek aš domėjausi ir girdėjau, tiems, kam tie vaistai buvo iki šiol skiriami pagal susirgimą, jie ir toliau bus prieinami. Jei žmogus serga ŽIV ir jam vienas iš minėtų vaistų yra kompensuojamas valstybės, jis jį tikrai turėtų gauti. Šių vaistų tiesiog nebus galima gauti su paprastu receptu. Ir šį sprendimą vertinu labai teigiamai. Jei iš tiesų paaiškės, kad tie vaistai gali padėti sunkiausiems koronaviruso užkluptiems pacientams, o žmonės juos bus išpirkę ir susandėliavę savo lentynose arba dar blogiau – perpardavę į užsienį, nebeturėsime kuo gydyti savo žmonių“, – teigė I.Drėgvienė.

JAV prezidento D. Trumpo įsakymu būtent šio tipo vaistų prieiga bus plečiama visoje šalyje, taip pat jie bus taikomi COVID-19 sergančių pacientų gydymui.

Paskubėjo paskelbti?

Praėjusią savaitę portalas lrytas.lt pranešė apie apie D. Trumpo pareiškimą šalies mastu chlorokviną taikyti koronaviruso gydymui. Tačiau pasaulio mokslo ir medikų bendruomenė kalba, kad JAV vadovas paskubėjo su tokiu pareiškimu. 

Nors JAV vadovas savo pranešime spaudai tvirtino, kad chlorokvinas buvo patvirtintas gydant koronavirusą JAV maisto ir vaistų administracijos (FDA), atsakingos už vaistų licencijavimą Amerikoje, pastaroji aiškiai nurodė, kad taip nėra.  „Nėra FDA patvirtintų vaistų ar vaistų, skirtų gydyti užkirsti kelią COVID-19“, – teigiama pranešime. 

FDA teigia, kad šiuo metu vykdomi tyrimai, siekiant išsiaiškinti, ar chlorokvinas gali būti veiksmingas gydant COVID-19. Taip pat sakoma, kad D. Trumpas įsakė surengti didelį klinikinį tyrimą.

Pasaulio sveikatos organizacija taip pat teigia, kad iki šiol nėra galutinių įrodymų apie šių vaistų veiksmingumą, tačiau tai yra tęsiamų tyrimų dalis.

„Norėdami sužinoti, kokie vaistai gali būti naudojami virusinei infekcijai gydyti, turime atlikti klinikinius tyrimus, kad gautume visus įrodymus, kad žinotume, ar jie veikia, ar ne“, – sako Oksfordo universiteto Pasaulinio sveikatos tinklo direktorius prof. Trudie Lang.

Perdozavimas pavojingas

Pavzydžiui, daugelis Nigerijos namų ūkių maliarijai gydyti vis dar naudoja tabletes su chlorokvinu, nors 2005 m. jos buvo uždraustos.

BBC pranešė, kad po vasario mėnesį Kinijoje atlikto tyrimo apie chlorokvino naudojimą koronavirusui gydyti, didžiausiame Nigerijos mieste Lagose jau kilo panika. Žmonės ėmė kaupti šiuos vaistus.

Po D.Trumpo pranešimo šie vaistai Nigerijoje buvo kone iššluoti, nepaisant to, kad Nigerijos ligų kontrolės centrai liepė žmonėms nustoti juos vartoti.

Šiuo metu šalyje fiksuojama daugybė apsinuodijimo chlorokvinu atvejų.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.