V. Grubliauskas apie reikalavimus nušalinti ligoninės vadovą: „Linčo teismo nebus“ Žodį tarė ir V. Janušonis

Klaipėdos miesto savivaldybei pavaldžios Klaipėdos universitetinės ligoninės (KUL) medikai nusprendė atvirai prabilti apie tai, kas dedasi jų darbovietėje. Jie reikalauja keisti, jų nuomone, netinkamai pareigas atliekantį ligoninės vadovą vyriausiąją gydytoją profesorių Vinsą Janušonį. Tačiau Klaipėdos meras Vytautas Grubliauskas kol kas tiesiai šviesiai neatsako, koks gali būti V.Janušonio likimas.

Klaipėdos universitetinės ligoninės vyriausiasis gydytojas Vinsas Janušonis.<br> Lrytas.lt montažas
Klaipėdos universitetinės ligoninės vyriausiasis gydytojas Vinsas Janušonis.<br> Lrytas.lt montažas
Klaipėdos universitetinės ligoninės vyr.gydytojas Vinsas Janušonis<br>R.Jurgaičio nuotr.
Klaipėdos universitetinės ligoninės vyr.gydytojas Vinsas Janušonis<br>R.Jurgaičio nuotr.
Klaipėdos meras Vytautas Grubliauskas sulaukė nemažai klausimų dėl Klaipėdos universitetinės ligoninės.<br> Lrytas.lt montažas
Klaipėdos meras Vytautas Grubliauskas sulaukė nemažai klausimų dėl Klaipėdos universitetinės ligoninės.<br> Lrytas.lt montažas
Klaipėdos meras Vytautas Grubliauskas.<br>J.Stacevičiaus nuotr.
Klaipėdos meras Vytautas Grubliauskas.<br>J.Stacevičiaus nuotr.
Klaipėdos meras Vytautas Grubliauskas.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Klaipėdos meras Vytautas Grubliauskas.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Klaipėdos meras Vytautas Grubliauskas.<br>R.Danisevičiaus nuotr.
Klaipėdos meras Vytautas Grubliauskas.<br>R.Danisevičiaus nuotr.
Klaipėdos meras Vytautas Grubliauskas.<br>R.Danisevičiaus nuotr.
Klaipėdos meras Vytautas Grubliauskas.<br>R.Danisevičiaus nuotr.
Klaipėdos meras Vytautas Grubliauskas.<br>D.Umbraso nuotr.
Klaipėdos meras Vytautas Grubliauskas.<br>D.Umbraso nuotr.
Klaipėdos meras Vytautas Grubliauskas.<br>Lrytas.lt fotomontažas
Klaipėdos meras Vytautas Grubliauskas.<br>Lrytas.lt fotomontažas
Daugiau nuotraukų (9)

Lrytas.lt

2020-04-06 12:37, atnaujinta 2020-04-06 14:50

Po medikų ir pacientų skundų dėl galimo karantino reikalavimų nesilaikymo šeštadienį čia buvo atlikti patikrinimai. 

Po patikrinimų dėl nustatytų infekcijų kontrolės pažeidimų, kurie kelia grėsmę tiek medikų, tiek pacientų saugumui, Sveikatos apsaugos ministerija (SAM) nusprendė laikinai uždaryti didelę dalį KUL skyrių. Šiuo metu joje paslaugas teiks tik akušerijos ir ginekologijos, onkologijos bei infekcinių ligų profilių padaliniai. Kol kas SAM atlikto patikrinimo išvados nepateiktos.

Spręs po Tarybos posėdžio

Klaipėdos meras V.Grubliauskas, sulaukęs daug žurnalistų klausimų apie tolimesnį KUL ir ligoninės vadovo likimą, žadėjo, kad  šį ketvirtadienį vyks miesto Tarybos posėdis, kuriame dalyvaus ir V.Janušonis. Žadama, kad jis tarybos nariams pateiks išsamią informaciją apie KUL susiklosčiusią situaciją. 

Meras vylėsi, kad iki posėdžio jau paaiškės ir SAM komisijų atlikto patikrinimo išvados ir rekomendacijos, kurios taip pat padės susidaryti geresnį vaizdą Tarybos nariams.

„Po pateiktos informacijos bus sprendžiamax ir tam tikras monitoringo, priežiūros ar stebėsenos užtikrinimas iš miesto Tarybos lygmens, kad nekiltų abejonių, jog tai yra tik kelių asmenų sąveikavimas ar visos informacijos valdymas“, – dėstė V.Grubliauskas.

Į klausimą, ar ketina nuo pareigų nušalinti V.Janušonį, kaip to reikalauja profsąjunga, meras atsakė: „Visi mes gyvename teisinėje valstybėje ir iš neteisės teisė negimsta. Visos procedūros, kokios būtų: priėmimo, nušalinimo, sustabdymo, atleidimo, turi būti atliekamos pagal numatytas teisines procedūras, laikantis visų įstatymuose numatytų reikalavimų. (...)

Aš pats, kaip visi jūs, be abejo, universitetinės  ligoninės vadovas ir turbūt bendruomenė, laukiame tų patikrinimų išvadų, kurios bus turbūt pakankamu pagrindu vieniems ar kitiems sprendimams dėl vienokių ar kitokių veiksmų.

Viena iš komisijų, Darbo inspekcija, dirba dar ir šiandien, tikslinasi tam tikrus dokumentus, papildo trūkstamais dokumentais. Kol kas procesai tebevyksta.

Pagrindinės komisijos, kuri dirbo dar ir šeštadienį iki vėlyvos popietės, išvadų dar niekas nematė. Kada jos bus pateiktos oficialiai, bus galima vertinti ten esamą informaciją ir daryti sprendimus.

Teisinėje valstybėje linčo teismas nėra ta procedūra, kuri būtų skatinama ir toleruojama. Todėl labai atsakingai, labai dėmesingai, be jokių išlygų ir išimčių esame pasiryžę vertinti informaciją, kuri bus pateikta“.

Meras: „Reikia klausyti, kas kalbama, klausyti abiem ausimis“

V.Grubliasukas pridūrė: „Klaidų padaro visi, įtampa didžiulė. Tuos trūkumus, kurie yra, aš jų niekada neneigiau, reikia nedelsiant šalinti. Juos identifikuos SAM komisija.

Reikia žiūrėti į pasaulį plačiai atmerktomis akimis ir visa tai, kas kalbama, klausyti abiem ausimis. Bet jokių išlygų, protekcijų, kaip ir diskriminacijos, niekam negali būti“, – kalbėjo V.Grubliauskas.

Klaipėdos miesto savivaldybei pavaldi KUL yra viena iš penkių pagrindinių šalies ligoninių, kuriose gydomi koronavirusu COVID-19 užsikrėtę žmonės.

Todėl visi ligoninės medikai tikėjo, kad bus tinkamai aprūpinti visomis asmeninėmis saugos priemonėmis, dezinfekciniais skysčiais, kitomis reikalingomis priemonėmis ir sistemingais mokymais, kaip užtikrinti priešepideminį režimą ir nuosekliai vykdyti infekcijų kontrolę.

Tačiau, kaip sakė per 300 iš pusantro tūkstančio Klaipėdos universitetinės ligoninės sveikatos apsaugos darbuotojų profesinės sąjungos pirmininkas, pagal specialybę medicinos fizikas, taip toli gražu nenutiko. Kad viso šito nebus, medikai suprato, vos pradėjus gydyti COVID-19 virusu infekuotuosius arba galbūt šia infekcija užsikrėtusius asmenis.

Plačiau apie tai galite paskaityti čia.

Patikrinimas pradėtas, remiantis anonimine informacija

Kaip minėta, šeštadienį SAM sudaryta speciali komisija KUL atliko patikrinimą dėl gautos informacijos apie pažeidimus.

KUL vyriausiasis gydytojas V.Janušonis apie SAM surengtą patikrinimą sakė: „Patikrinimas buvo pradėtas, remiantis pranešėjų informacija, kuri yra anoniminė. Mano prašymu buvo įrašyta į ataskaitą, kad tai yra anoniminė informacija.

Nežinome, ar tai medikai, ar jie iš mūsų ligoninės, todėl tas anonimiškumas kartais gal ir reikalingas.

Dabar yra tam tikros išvados, bet jos tarpinės, mes iš ministerijos jas turėtume gauti šiandien“.

V.Janušonis žadėjo ištaisyti kai kuriuos „neesminius pažeidimus“.

„Mums, kaip ligoninei, teko didžiulis krūvis, ir moralinis, ir kitoks. Mes susitvarkėme ir ta komisija pažymėjo, kad ten, kur dirbame su infekuotaisiais, yra viskas gerai.“

Skyrių uždarė V.Janušonio sprendimu

Apie tai, kad KUL po patikrinimų buvo laikinai uždaromos skubios pagalbos skyrius, V.Janušonis sakė: „Skubi pagalba buvo uždaryta mano sprendimu. Ministerija nežinau, kaip tuos sprendimus galėtų padaryti“.

Anot V.Janušonio, sprendimą jis priėmė, pasitaręs su patikrinimą vykdžiusiais SAM suformuotos komisijos specialistais. Tai nuspręsta padaryti, nes atvykę pacientai, kuriems reikalinga skubi pagalba, pvz., patyrę galvos traumą ar insultą, rizikavo įnešti į ligoninę ir COVID-19 užkratą.

„Mes nutarėme išrašyti visus šiame korpuse gulinčius pacientus ir pradėti visus tikrinti. Mes juos patikrinome [dėl COVID-19], jie „švarūs“ šiandien, bet dar praėjęs nėra inkubacinis periodas.“

5 koronavirusu užsikrėtę pacientai guli KUL reanimacijoje

Šiuo metu Klaipėdos universitetinėje ligoninėje dėl COVID-19 infekcijos gydomi 67 pacientai. Dar 140 mėginių papildomai ištirti išvežta į Vilnių.

Penki COVID-19 pacientai guli KUL reanimacijoje, du ventiliuojami, vienas iš jų – dėl plaučių pažeidimų.

Per visą laikotarpį nuo koronaviruso protrūkio pradžios Klaipėdoje mirė 3 COVID-19 infekcija užsikrėtę žmonės. Visi jie garbaus amžiaus, turėję nemažai gretutinių ligų. Ar jų mirties priežastis yra turėtos ligos, ar koronavirusas, kol kas nežinoma.

Koronavirusinė infekcija pirmadienį nustatyta ir dar vienai Klaipėdos medikei. Ji dirba Klaipėdos Jūrininkų ligoninėje.

Dėl COVID-19 patikrinti ir 87 Akušerijos korpuso darbuotojai. Kaip pranešė V.Grubliauskas, visų mėginių tikrinimo rezultatai neigiami.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.