Nuo penktadienio kaukes dėvėti privaloma: primename, ką apie jas turite žinoti Kviečiame dalyvauti konkurse

Vyriausybė antradienį pakeitė rekomendaciją dėvėti apsaugines kaukes į privalomą nurodymą tai daryti – jis įsigalios nuo penktadienio.

Kviečiame dalyvauti konkurse ir dalytis nuotraukomis!<br> Lrytas.lt nuotr.
Kviečiame dalyvauti konkurse ir dalytis nuotraukomis!<br> Lrytas.lt nuotr.
Svarbu, kad kaukė būtų individualiai pritaikyta pagal dydį ir formą jums, nes per didelė ar per maža kaukė gali neužtikrinti apsauginės funkcijos.<br> ULAC pav.
Svarbu, kad kaukė būtų individualiai pritaikyta pagal dydį ir formą jums, nes per didelė ar per maža kaukė gali neužtikrinti apsauginės funkcijos.<br> ULAC pav.
Kaukes galima pasisiūti ir patiems.<br>123rf nuotr.
Kaukes galima pasisiūti ir patiems.<br>123rf nuotr.
Daugiau nuotraukų (3)

Lrytas.lt

Apr 8, 2020, 3:13 PM, atnaujinta Apr 8, 2020, 3:32 PM

Dėvėdami medicinines kaukes, kurios kosint ar čiaudint sulaiko kvėpavimo takų sekretus, galite apsaugoti šalia esančius žmones nuo užsikrėtimo. Sveikiems žmonėms kaukės dėvėjimas taip pat sumažina tikimybę užsikrėsti koronavirusu. 

Žinoma, kaip primena Užkrečiamųjų ligų ir AIDS centro specialistai, labai svarbu nepamiršti, kad medicininės kaukės naudojimas – tai tik dalis visų naudojamų asmens apsaugos priemonių, siekiant išvengti infekcijos perdavimo.

Medicininių kaukių efektyvumą užtikrina tik taisyklingas jų naudojimas:

  • medicininių kaukių yra įvairių rūšių, todėl prieš naudojimą būtina perskaityti gamintojo nurodymus ir jais vadovautis;
  • svarbu, kad kaukė būtų individualiai pritaikyta pagal dydį ir formą jums, nes per didelė ar per maža kaukė gali neužtikrinti apsauginės funkcijos;
  • prieš užsidedant kaukę – kruopščiai nusiplauti rankas su muilu ar įtrinti alkoholiniu antiseptiku;
  • priklausomai nuo kaukės modelio, ji turi būti patogiai ir tvirtai užfiksuojama, kad nenusmuktų nuo veido. Jeigu kaukė yra su raišteliais, ji turi būti rišama ties galvos viduriu ir kaklu arba tvirtinama už ausų kilpelėmis (1 pav.);

Kauno technologijos universiteto profesorė Daiva Mikučionienė portalui lrytas.lt yra pasakojusi, kad jei neturite medicininės kaukės, ją galima padaryti iš to, ką rasime namuose

„Galima šiai svarbiai paskirčiai panaudoti jau nebedėvimus drabužius ar namų tekstilės gaminius. Vienas iš pagrindinių dalykų, siekiant geriausio rezultato buitinėmis sąlygomis, siūti daugiasluoksnę kaukę, tarpusavyje derinant austines ar megztines ir neaustines medžiagas.

Žinoma, tokiu atveju atskirų sluoksnių medžiagos neturėtų būti labai storos, nes bendras sluoksnių paketas taps sunkus. Kuo didesnis atskirų sluoksnių skaičius, tuo geresnė apsauga, kadangi tokiu atveju atskirų sluoksnių akytumas persidengia ir bendras paviršiaus užpildymas ženkliai padidėja.

Tam, kad įkvepiamas oras būtų filtruojamas, atskiriems sluoksniams turėtų būti naudojamos didelio tankumo medžiagos, bent vieno sluoksnio mikroakutės turėtų sulaikyti bent 2 mikronų dydžio daleles, tačiau neturėtų labai apsunkinti kvėpavimo.

Puiku, jei bus derinamos skirtingų struktūrų (pynimų) medžiagos. Geras tekstilinių struktūrų ir pluoštų savybių išmanymas šiuo atveju yra didelis privalumas“, – pasakojo  KTU Mechanikos inžinerijos ir dizaino fakulteto Gamybos inžinerijos katedros profesorė.

Visus jos patarimus galite paskaityti čia.

Portalas lrytas.lt visuotinio karantino dėl koronaviruso pandemijos metu skatina atsakingai laikytis numatytos tvarkos, saugoti savo ir kitų sveikatą. Parodykite, kaip saugotės jūs ir laimėkite prizus!

Šalyje įvestas karantinas pakeitė gyvenimą, bet laiką galima praleisti nenuobodžiai. Parodykite, kaip vejate šalin nuobodulį, pasidalykite idėjomis ir patarimais. O gal sugalvojote, kaip padėkoti gelbėtojams ar pakelti nuotaiką? Visas naujienas rasite specialioje portalo lrytas.lt rubrikoje (ne)nuobodus karantinas.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.