Vyras iš Šiaulių rajono meldė medikų pagalbos – mirė išvarytas namo

Per pandemiją nuo koronaviruso mirusiųjų sąrašą turėtų papildyti atskira eilutė – medikų pagalbos taip ir nesulaukę pacientai. Vienu tokių, atrodo, turėtų tapti per karantiną miręs Gruzdžių (Šiaulių r.) gyventojas Arūnas Jonaitis.

A.Jonaitis džiaugėsi savo pirmąja anūkėle, bet jam nebuvo lemta šį rudenį palydėti jos į pirmą klasę.<br>Nuotr. iš šeimos albumo
A.Jonaitis džiaugėsi savo pirmąja anūkėle, bet jam nebuvo lemta šį rudenį palydėti jos į pirmą klasę.<br>Nuotr. iš šeimos albumo
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Jul 16, 2020, 9:02 PM, atnaujinta Jul 17, 2020, 8:15 PM

52 metų vyriškis greitosios pagalbos automobiliu tris kartus buvo atvežtas į Respublikinę Šiaulių ligoninę (RŠL), bet į ją nepaguldytas – vis buvo išsiunčiamas į namus.

Nuo infarkto mirusio vyriškio namiškiai renka dokumentus ir kreipsis į prokuratūrą.

„Medikai privalo suteikti pagalbą, negalima pasmerkti pagalbos prašančių žmonių“, – kalbėdama su „Lietuvos ryto“ korespondentu sunkiai raudą tramdė našlė Jolanta Jonaitienė.

RŠL generalinis direktorius Remigijus Mažeika pripažino, kad faktai skamba negražiai, bet vidinis tyrimas paneigė abejones: „Atsakomybės niekada nesikratome, bet aukščiausio lygio specialistų komisija šįsyk mūsų kaltės nerado.“

Į ligoninę paciento neguldė

Trijų jau suaugusių vaikų tėvui A.Jonaičiui širdies problemų iškilo prieš porą metų – medikai nustatė širdies nepakankamumą.

Šių metų sausį vyriškis vėl pasijuto prastai, gavo nedarbingumo pažymėjimą. Gruzdiškį gydę medikai pažadėjo padaryti širdies ritmo atkūrimo procedūrą, bet ji vis buvo nukeliama.

Į darbą eiti nebegalėjusio vyriškio būklė dar labiau pablogėjo balandžio 19-ąją. Bet į RŠL atgabentą ligonį apžiūrėję specialistai tą pačią dieną jį išleido į namus.

Po dešimt dienų greitoji pagalba vėl vežė A.Jonaitį į Šiaulius, bet viskas baigėsi tuo pačiu scenarijumi – vyro į ligoninę niekas neguldė, nes jo būklė nepasirodė rimta.

Namuose ištiko koma

Gegužės 3-iąją vyriškį vėl ėmė varginti smarkus skausmas, jis skundėsi, kad tirpsta dešinė ranka, darėsi sunku net kalbėti.

J.Jonaitienė iškvietė greitosios pagalbos medikus, jie vėl išgabeno jos sutuoktinį į ligoninę.

„Vyrui ištyrė kraują, suleido į sėdmenis vaistų ir liepė važiuoti namo“, – ašaras liejo našlė.

Sūnaus į namus pargabentas vyriškis svirduliavo, bet nuo gautų vaistų jautėsi kiek geriau. Deja, gegužės 5-osios naktį jo būklė ėmė sparčiai prastėti. Nuo sunkaus vyro kvėpavimo ir gargaliavimo prabudusi moteris nustėro, nes sutuoktinis jau merdėjo. Komos ištiktą vyriškį vėl išsivežė greitosios pagalbos medikai, bet vilties nebeturėję namiškiai netrukus išgirdo, kad neteko vyro, tėvo, senelio.

Ketina kovoti iki pabaigos

Praradusi vyrą, su kuriuo santuokoje nugyveno 33 metus, J.Jonaitienė įsitikinusi, kad kalti pagalbos neteikę medikai.

Tai iš dalies patvirtino ir gauta išvada dėl vyriškio mirties. Specialistai nustatė, kad pusamžį vyrą pražudė miokardo infarktas, širdies nepakankamumas ir hipertenzinė liga.

„Žinau, kad bus bandoma užkišti pinigais, mane žmonės jau perspėjo. Bet man nereikia pinigų, man reikia tiesos. Sieksiu, kad kaltieji būtų nubausti, – raudojo moteris. – Arūnas taip ir nesulaukė šią vasarą gimsiančios antrosios anūkės.“

Gruzdiškė laukia atsakymo iš RŠL sudarytos medikų komisijos, o tada ketina kreiptis į prokuratūrą. „Jei reikės, pasieksiu ir Europos žmogaus teisių teismą“, – sakė moteris.

Užsiminė apie galimą klaidą

Respublikinės Šiaulių ligoninės generalinis direktorius R.Mažeika iš pradžių kalbėjo apie galimą klaidą, bet sulaukė palankių specialiosios komisijos išvadų.

Vidinį tyrimą atlikę medikai priėjo prie išvados, kad klaidų nebuvo padaryta.

„Dėl palyginti jauno žmogaus mirties kalta sunki lėtinė liga. Mes turime duomenų, kad pacientas nesilaikė specialistų rekomendacijų ir reguliariai nevartojo vaistų“, – sakė direktorius.

Pasak R.Mažeikos, komisijos tyrimas parodė, kad vyriškis mirė ne nuo infarkto: „Išvadose parašyta, kad širdies pažeidimų atsirado gaivinant. Aišku, namiškiams bus sunku su tuo susitaikyti, todėl, matyt, turėsime teisminį ginčą.“

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.