Pradėtas naujų visuomenės sveikatos stiprinimo projektų įgyvendinimas

Valstybinis visuomenės sveikatos stiprinimo fondas (VVSSF) pasirašė sutartis su 43 mokslinių ir prevencinių projektų bei 10 socialinių kampanijų, kuriomis bus siekiama stiprinti Lietuvos visuomenės sveikatą, vykdytojais.

Valstybinio visuomenės sveikatos stiprinimo fondo Tarybos pirmininkė Gražina Belian.
Valstybinio visuomenės sveikatos stiprinimo fondo Tarybos pirmininkė Gražina Belian.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Jan 25, 2021, 4:41 PM

Atviro konkurso metu atrinktų su sveikata susijusių iniciatyvų finansavimui iš viso bus skirta 3,2 mln. eurų.

Moksliniai ir prevenciniai projektai sieks pozityvaus pokyčio dviejose prioritetinėse srityse – sveikos gyvensenos ir psichinės sveikatos.

Pasaulį užklupusios pandemijos kontekste abi šios temos tapo dar svarbesnės. Tuo metu šviečiamieji ir informaciniai projektai prisidės prie Lietuvos visuomenės sveikatos raštingumo didinimo bei sveikų įpročių formavimo.

Visi projektai finansuojami iš lėšų, surenkamų iš akcizo gaunamo už parduotus alkoholinius gėrimus.

„Šiemet, kai sveikatos apsaugos sistemą yra užgulusi sunki COVID-19 pandemijos valdymo našta, fondo finansuojami sveikatos stiprinimo ir prevencijos projektai yra dar svarbesni. Kaip niekad aktualios ir išskirtos prioritetinės sritys, ypač psichinė sveikata – apie neigiamą pandemijos poveikį jai kalbama ne tik Lietuvoje, bet ir visame pasaulyje.

Džiugu, kad Fondas turi galimybė prisidėti prie projektų, kurie šiuo sudėtingu laikotarpiu padės spręsti visuomenei aktualias problemas“, – sako Gražina Belian, Valstybinio visuomenės sveikatos stiprinimo fondo Tarybos pirmininkė.

Anot jos, nors visi projektai – skirti stiprinti Lietuvos visuomenės sveikatą, tačiau tai bus daroma taikant skirtingus metodus bei priemones.

Pavyzdžiui, vienas iš projektų sieks koreguoti sutrikusią moksleivių laikyseną. Kitas – spręs vyresnio amžiaus žmonių pasyvumo problemą, pasitelkiant raumenų stiprumą gerinantį fizinio aktyvumo veiklų ir susižalojimų prevencijos paketą. Tai vos keletas pavyzdžių.

VVSSF finansuojamus mokslinius projektus įgyvendins Vilniaus universiteto, Lietuvos sporto universiteto, Lietuvos sveikatos mokslų universiteto Sveikatos tyrimų instituto bei Klaipėdos universiteto mokslininkai.

Tarp prevencijos projektų įgyvendintojų – įvairios daugiausia su sveikatos ir socialinėmis problemomis dirbančios nevyriausybinės organizacijos, viešosios įstaigos, švietimo ir reabilitacijos centrai ir pan.

Dėl kilusios pandemijos VVSSF taip pat nusprendė papildomai finansuoti 10 projektų, skirtų informuoti visuomenę apie COVID-19 viruso prevenciją ir pagalbą kovojant su epidemijos pasekmėmis.

Jie baigti įgyvendinti iki 2020 m. gruodžio pradžios ir apie su koronaviruso prevencija susijusias temas informavimo nacionaliniuose televizijos kanaluose, interneto portaluose, nacionaliniuose bei regioniniuose laikraščiuose ir kt.

Šioms šviečiamosios veikloms skirtas 0,5 mln. eurų finansavimas.

Valstybinis visuomenės sveikatos stiprinimo fondas įsteigtas 2015 m., siekiant kaupti lėšas ir naudoti jas visuomenės sveikatos išsaugojimo bei stiprinimo veikloms, švietimui sveikatos klausimais. Jį administruoja LR sveikatos apsaugos ministerija.

Visą VVSSF finansuojamų mokslinių ir prevencinių projektų bei socialinių kampanijų santraukų sąrašą galima rasti čia.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.
„Nauja diena“: kada JAV ginklai pasieks Ukrainą?