Donorais tapti panūdę homoseksualūs vyrai siunčiami namo – jų kraujas nereikalingas

Nacionalinis kraujo centras (NKC) bene kasdien praneša, kad trūksta vienos ar kitos grupės kraujo, tačiau ne visi norintys paaukoti kraujo gali tapti donorais – homoseksualiems vyrams tai yra draudžiama. Dar prieš dešimtmetį Lygių galimybių kontrolieriaus tarnyba pateikė išvadą, kad rizikos veiksniu turėtų būti laikomas nesaugus seksualinis potencialus donoro elgesys, o ne jo seksualinė orientacija, tačiau Lietuvoje šis ribojimas vis dar galioja, o kraujo donorais norintiems tapti homoseksualiems vyrams pildant kraujo donoro anketas tenka meluoti.

lrytas.lt koliažas
lrytas.lt koliažas
Donorystė. Kraujo donorai. Kraujas. Plazma. Kraujo atsargos.<br>G.Šiupario nuotr.
Donorystė. Kraujo donorai. Kraujas. Plazma. Kraujo atsargos.<br>G.Šiupario nuotr.
Donorystė. Kraujo donorai. Kraujas. Plazma. Kraujo atsargos.<br>G.Šiupario nuotr.
Donorystė. Kraujo donorai. Kraujas. Plazma. Kraujo atsargos.<br>G.Šiupario nuotr.
NKC direktorius Daumantas Gutauskas
NKC direktorius Daumantas Gutauskas
Kaunietis J.Vaitkevičius donoru tapo, gelbėdamas svainį. Dabar jis jau yra davęs kraujo daugiau nei 70 kartų.<br>G.Bitvinsko nuotr.
Kaunietis J.Vaitkevičius donoru tapo, gelbėdamas svainį. Dabar jis jau yra davęs kraujo daugiau nei 70 kartų.<br>G.Bitvinsko nuotr.
Laisvės partija Tomas Vytautas Raskevičius<br>T.Bauro nuotr.
Laisvės partija Tomas Vytautas Raskevičius<br>T.Bauro nuotr.
Daugiau nuotraukų (6)

Lrytas.lt

Feb 4, 2021, 4:41 PM, atnaujinta Feb 5, 2021, 8:58 AM

Donorystei kelią užkerta vienas klausimas

NKC duodant kraujo, prieš procedūrą visiems reikia užpildyti anketą. Joje vyrų klausiama ar jie turėjo lytinių santykių su vyrais, o moterų – ar galėjo turėti tokių santykių jų partneriai.

Toks klausimynas kraujo donorams sveikatos apsaugos ministro įsakymu įtvirtintas kone prieš porą dešimtmečių. Į Seimą išrinktas homoseksualas Tomas Raskevičius sako, kad dėl šios tvarkos kraujo donorais gali tapti ne visi norintys – homoseksualiems vyrams tai yra draudžiama.

„Pačios tos saugumo praktikos aš nekvestionuoju, aš nesu medikas ir patys infektologai gali apsibrėžti tas taisykles, bet dabar tas įsakymas, taip kaip jis suformuluotas, yra labai aiškiai pažymėta, kad jei užduodamas klausimas vyrui ar turėjote lytinių santykių su kitu vyru ir jeigu yra pažymima taip, iš tokio žmogaus kraujas yra net neimamas. Tai reiškia, mes šitoj vietoj vertinam ne rizikingą seksualinį elgesį, mes vertinam žmogaus seksualinę orientaciją“,- komentavo Seimo narys.

NKC direktorius aiškina — nors anketoje ir klausiama apie vyrų santykius su kitu vyru, gėjai gali duoti kraujo.

„Aš labai noriu pabrėžti, kad homoseksualūs vyrai gali duoti kraujo, tiesiog seksualiniai santykiai vyro su vyru, yra apibrėžti kaip nesaugūs Europos direktyvoje, ir mes elgiamės pagal direktyvą, kuri yra tiesiogiai perkelta į sveikatos apsaugos ministro įsakymą ir donorystę atidedame 6 mėnesiams, tačiau homoseksualūs vyrai tikrai gali duoti kraujo“, – sakė NKC vadovas Daumantas Gutauskas.

Pažeidžia lygias galimybes

Dar prieš dešimtmetį Lygių galimybių kontrolieriaus tarnyba pateikė išvadą, kurioje teigiama, kad rizikos veiksniu turėtų būti laikomas nesaugus seksualinis donoro elgesys, o ne jo orientacija.

„Panašu pagal tokį reglamentavimą, kad ta rizikinga seksualinė elgsena yra tapatinama tik su homoseksualiais žmonėmis. Tai reiškia, kad kiti heteroseksualūs asmenys yra visiškai nerizikingi ir jokios rizikos nesukelia. Ir tuo pačiu čia formuojamas galbūt labai neigiamas stereotipas, neva jie užkrato nešiotojai, tas užkratas gali būti ŽIV, gonorėja“, – dėstė Lygių galimybių kontrolieriaus tarnybos vyresnioji patarėja Laima Vegalė-Dits.

Parlamentaras T.V.Raskevičius sako, kad dėl šios situacijos bus kreipiamasi į Nacionalinį kraujo centrą ir Sveikatos apsaugos ministeriją . „Dabar kreipsimės oficialiu raštu į nacionalinį kraujo centrą su prašymu jų pačių įvertinti tą konkretų punktą ministro įsakymo ir taip pat paklausime, ar kaip nors renka ir sistemina informaciją, kiek žmonių yra atsakoma ir iš jų nėra paimamas kraujas.

Jeigu jie pasakys, kad atidedamas tas kraujas pusei metų, tai mes esame sudarę jau kelių žmonių tokią kaip duombazę, kurie yra susidūrę su ta konkrečia situacija ir pateiksime tiek nacionaliniam kraujo centrui, tiek SAM, gyvų žmonių liudijimus“, – teigė Seimo narys.

SAM Asmens sveikatos departamento patarėja Alvyda Naujokaitė pripažino, kad anketa, kurią užpildyti privalo donorai yra pasenusi.

„Dėl anketos, tai mes esame sutarę, nes mes tokių paklausimų periodiškai gauname iš tikrųjų ir net savo atsakymuose esame įsipareigoję, kad šiais metais anketą peržiūrėsime, nes kai kurie klausimai gal ir pasenę yra, nes anketa buvo paremta tik pagal Europos teisių rekomendaciją tik, tai pati anketa gali būti keičiama ir keičiant tą anketą dalyvaus ir donorų asociacijos atstovai ir kraujo donorystės įstaigų atstovai ir kitos suinteresuotos šalys. Tikrai galės dalyvauti visiems, kam tai yra aktualu ir mes esame linkę bendradarbiauti ir tobulinti anketą“, – aiškino ministerijos atstovė.

2015 metais Europos Sąjungos Teisingumo Teismas priėmė nutarimą, kad kraujo donorystė negali būti apribota dėl seksualinės orientacijos.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.