Lietuvoje – dar 853 užsikrėtimai koronavirusu, mirė 7 pacientai

„Britiškosios“ atmainos įsigalėjimas jau tapo lietuvių realybe. Epidemiologai kalba, kad naujų grėsmių akivaizdoje dar labiau išaugo vakcinacijos svarba. Šiame kontekste labai keistai atrodo valdžios pasiteisinimai dėl išpilamų vakcinų – pasirodo, dėl gremėzdiškos tvarkos dešimtis skiepų jau teko sunaikinti.

Koronavirusas Lietuvoje<br>V.Skaraičio nuotr.
Koronavirusas Lietuvoje<br>V.Skaraičio nuotr.
Koronavirusas Lietuvoje<br>G.Bitvinsko nuotr.
Koronavirusas Lietuvoje<br>G.Bitvinsko nuotr.
Koronavirusas Lietuvoje<br>M.Morkevičiaus/ELTA nuotr.
Koronavirusas Lietuvoje<br>M.Morkevičiaus/ELTA nuotr.
Koronavirusas Lietuvoje<br>M.Patašiaus nuotr.
Koronavirusas Lietuvoje<br>M.Patašiaus nuotr.
Koronavirusas Lietuvoje<br>V.Skaraičio nuotr.
Koronavirusas Lietuvoje<br>V.Skaraičio nuotr.
Koronavirusas Lietuvoje<br>R.Danisevičiaus nuotr.
Koronavirusas Lietuvoje<br>R.Danisevičiaus nuotr.
Koronavirusas Lietuvoje<br>G.Bitvinsko nuotr.
Koronavirusas Lietuvoje<br>G.Bitvinsko nuotr.
Koronavirusas Lietuvoje<br>R.Danisevičiaus nuotr.
Koronavirusas Lietuvoje<br>R.Danisevičiaus nuotr.
Koronavirusas Lietuvoje<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Koronavirusas Lietuvoje<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Koronavirusas Lietuvoje<br>G.Bitvinsko nuotr.
Koronavirusas Lietuvoje<br>G.Bitvinsko nuotr.
Daugiau nuotraukų (10)

Lrytas.lt

Mar 31, 2021, 7:51 AM, atnaujinta Mar 31, 2021, 9:59 AM

Per praėjusią parą Lietuvoje nustatyti 853 nauji koronaviruso atvejai. Iš viso šalyje COVID-19 jau užfiksuotas 216 119 asmenims. Šiuo metu serga 9198.

Per antradienį mirė dar 7 pacientai. Virusas Lietuvoje jau pareikalavo 3574 aukų.

Pastarųjų 14 dienų sergamumas koronavirusine infekcija 100 tūkst. gyventojų siekia 328,9 atvejo.

Nuo COVID-19 jau pasveiko 199 023 asmenys. Per praėjusią parą pasveiko 435.

Per antradienį pirmąja vakcinos doze paskiepyti 5575 žmonės. Antrąją vakcinos dozę antradienį gavo 5976 žmonės.

Lietuvoje pirmąja vakcinos doze paskiepyti 336 458 žmonės. Iš viso antrąja vakcinos doze paskiepytų jau – 158 925.

Lietuvoje jau panaudota 495 383 vakcinų.

Per praėjusią parą ištirti 9258 PGR ėminiai. Iš viso jau ištirti 2 311 399 ėminiai.

Lietuvos ligoninėse šiuo metu gydoma 812 COVID-19 pacientų, 82 iš jų – reanimacijoje, trečiadienį pranešė Statistikos departamentas.

Deguonis papildomai tiekiamas 691 ligoniui, 45 pacientams taikoma dirbtinė plaučių ventiliacija.

Per parą į ligonines dėl COVID-19 paguldyti 103 žmonės.

Iš viso Lietuvoje nuo pandemijos pradžios COVID-19 susirgo 216 tūkst. 119 žmonių.

Pagal deklaruojamus duomenis, tebeserga 52 tūkst. 607 užsikrėtusieji, tačiau statistiškai skaičiuojama, kad sirgti turėtų 9198 asmenys.

Praėjusią parą nuo COVID-19 mirė septyni žmonės, jiems buvo nuo 60 iki 99-erių metų, rodo trečiadienį paskelbti Statistikos departamento duomenys.

Keturiems mirusiesiems buvo nuo 60 iki 69-erių metų. Po vieną mirusįjį priklausė 70–79 metų, 80–89 metų ir 90–99 metų grupėms.

Visi šie žmonės mirė ligoninėse.

Statistikos departamentas atkreipia dėmesį, kad per parą mirusiųjų skaičius yra išankstinis ir per kelias dienas gali pasipildyti vėluojančiais įrašais.

Nuo COVID-19 Lietuvoje iš viso mirė 3574 žmonės. Su šia infekcine liga – tiesiogiai ir netiesiogiai – siejamos 7258 mirtys.

Daugiausia mirusiųjų nuo COVID-19 – 1282 žmonės – priklausė 80–89 metų grupei. Keturiems mirusiems žmonėms buvo nuo 20 iki 29-erių metų.

„Britiškosios“ atmainos plitimas

Lietuvoje nustatyta dar 215 naujų Jungtinės Karalystės (JK) koronaviruso mutacijos atvejų, Pietų Afrikos atmainos nuo penktadienio nerasta, pirmadienį pranešė Nacionalinė visuomenės sveikatos priežiūros laboratorija (NVSPL).

Vilniaus Santaros klinikų laboratorijoje ištyrus 186 mėginius nustatyti 107 JK viruso atmainos atvejai – pasak NVSPL, ši atmaina jau sudaro daugiau nei pusę Vilniaus, taip pat tris ketvirtadalius Alytaus ir Utenos šią savaitę tirtų ėminių.

Kauno klinikų laboratorijoje ištirti 172 ėminiai, iš jų – 108 britiškosios atmainos atvejai. Dėl šių ėminių dar tikslinama, kaip užkrato mutacija pasiskirstė apskrityse.

Išpilamos vakcinos

Sostinės meras Remigijus Šimašius prašo Sveikatos apsaugos ministerijos (SAM) leisti laisviau naudoti vakcinų nuo COVID-19 likučius, kad nereiktų dozių išmesti.

„Jau anksčiau neformaliai tartasi, o šiandien Vilniaus miesto meras oficialiai kreipėsi į SAM prašydamas sudaryti galimybę dienos pabaigoje liekančias vakcinas – neatvykus užsiregistravusiems žmonėms – leisti naudoti laisviau, taip išvengiant netekčių“, – BNS antradienį sakė mero atstovas spaudai Karolis Vaitkevičius.

Savivaldybės duomenimis, sostinėje teko utilizuoti 72 vakcinos dozes iš daugiau nei 81 tūkst.

Kauno miesto savivaldybė iš viso yra netekusi 41 dozės iš 82 tūkst., daugiausia tai – „Moderna“ vakcinos.

Reikia įrodyti, kad pasiskiepijai

Dviem vakcinos nuo COVID-19 dozėmis paskiepytiems žmonėms izoliacija po sąlyčio su sergančiuoju kol kas netaikoma tik pateikus įrodymus apie skiepą, informuoja Nacionalinis visuomenės sveikatos centras.

„Kol kas dar negalime automatiškai įvertinti, ar žmogus paskiepytas nuo COVID-19 ir jam dėl to po didelės rizikos sąlyčio netaikoma izoliacija. Šiuo metu vykdomi programavimo darbai, kurie leis užsitikrinti, kad tokią informaciją NVSC gautų ir žmogui papildomai specialistų informuoti, nereikėtų“, – BNS antradienį sakė centro atstovė Justina Petravičienė.

„Paprastai tariant, numatyta, kad NVSC sistema pateiks užklausą e.sveikatos sistemai ir automatiškai bus sutikrinama, ar žmogus, kuris įtrauktas į didelės rizikos sąlytį turėjusių asmenų sąrašą, yra paskiepytas“, – pridūrė ji.

Centro atstovės teigimu, šiuo metu tokiais atvejais dviem skiepo dozėmis paskiepytas žmogus turi pateikti išrašą iš e.sveikatos sistemos.

Vakcinų siunta

Lietuvą antradienį pasiekė šeštoji kompanijos „Moderna“ vakcinų nuo COVID-19 siunta, kurioje – 22,8 tūkst. dozių, pranešė Sveikatos apsaugos ministerija.

Tai – didžiausia iki šiol Lietuvą pasiekusi šio gamintojo vakcinų partija, kuri dar trečiadienį pasieks šalies savivaldybes.

Iki kovo 30 dienos Lietuva iš viso yra gavusi 39,6 tūkst. „Moderna“ vakcinos dozių, gyventojų skiepijimui išnaudota 37,8 tūkst.

Viruso protrūkiai

Prieš kurį laiką didžiausiais koronavirusinės infekcijos (COVID-19 ligos) židiniais, kuriuose registruota ir po keliasdešimt ar daugiau nei po šimtą COVID-19 ligos atvejų, tapusiuose socialinės globos namuose pastaruoju metu registruojami pavieniai protrūkiai – rodo Nacionalinio visuomenės sveikatos centro (NVSC) epidemiologinių tyrimų metu surinkti duomenys.

Praėjusią savaitę socialinės globos namuose buvo registruoti trys besitęsiantys koronavirusinės infekcijos protrūkiai. Tai, pasak NVSC Užkrečiamųjų ligų valdymo skyriaus vedėjos, laikinai vykdančios direktoriaus funkcijas, Giedrės Aleksienės, geri ir laukti vilties ženklai, ypač prisimenant, kokie protrūkiai registruoti tokio tipo įstaigose, kol jose nebuvo pradėtas gyventojų ir darbuotojų skiepijimas.

„Svariai sumažėjęs protrūkių socialinės globos namuose, kuriuose dažniausiai gyvena labiausiai koronavirusinės infekcijos pažeidžiami žmonės, skaičius yra ta tendencija, kuri leidžia kalbėti apie lauktus gerėjimo ženklus. Tai dar kartą įrodo, jog vakcina yra ypatingą reikšmę turintis mokslo prieš virusą laimėjimas ir kad tie, kas jau turi galimybę pasiskiepyti, jos neturėtų atsisakyti“, – sako G. Aleksienė.

Daugiausia aktyvių protrūkių, t. y. tų, kuriuose per pastarąsias 14-lika dienų registruoti nauji COVID-19 ligos atvejai, praėjusią savaitę fiksuota ugdymo bei gydymo įstaigose, atitinkamai – 46 ir 42. Lyginant su savaite prieš tai, protrūkių skaičius tokio tipo įstaigose išlieka stabilus.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.