Apie naują realybę prakalbęs S. Čaplinskas paaiškino, su kuo turime susitaikyti: COVID-19 niekur nedings

Koronavirusas niekur nedings ir veikiausiai taps sezonine liga – tokį scenarijų nupiešė Užkrečiamųjų ligų specialistas, profesorius Saulius Čaplinskas.

 S.Čaplinskas prakalbo apie naują realybę.<br> lrytas.lt koliažas. 
 S.Čaplinskas prakalbo apie naują realybę.<br> lrytas.lt koliažas. 
Saulius Čaplinskas.<br>V.Skaraičio nuotr.
Saulius Čaplinskas.<br>V.Skaraičio nuotr.
Saulius Čaplinskas.<br>V.Skaraičio nuotr.
Saulius Čaplinskas.<br>V.Skaraičio nuotr.
Saulius Čaplinskas.<br>V.Skaraičio nuotr.
Saulius Čaplinskas.<br>V.Skaraičio nuotr.
Saulius Čaplinskas.<br>V.Skaraičio nuotr.
Saulius Čaplinskas.<br>V.Skaraičio nuotr.
Saulius Čaplinskas.<br>V.Skaraičio nuotr.
Saulius Čaplinskas.<br>V.Skaraičio nuotr.
Daugiau nuotraukų (6)

Lrytas.lt

Apr 17, 2021, 2:41 PM

Šeštadienį S.Čaplinskas prakalbo apie naują realybę ir ko galime tikėtis artimiausiu metu.

„Panašu, kad gyvensime pagal ketvirtąjį pandemijos scenarijų, t.y.– virusų sukeliama liga gali tapti sezonine. Jau matėme, kad šiltuoju periodu Lietuvoje virusas taip pat cirkuliavo, tik mažiau pastebimai ir net buvo tvirtinančių, jog pandemija įveikta..., – „Facebook“ paskyroje rašė S.Čaplinskas. – Kai labai daug žmonių greitai užsikrečia, virusas turi galimybę greitai plisti ir, kas svarbausia, greitai mutuoti. Priminsiu, kad virusai turi vieną pagrindinį tikslą: išgyventi ir kuo greičiau rasti ląsteles, kurios galėtų juos padauginti ir padauginti kuo daugiau, kad kuo greičiau ir gausiau galėtų užkrėsti kitas ląsteles. Ta linkme ir vyksta viruso mutacijos.“

S.Čaplinskas pabrėžė, kad vadovaujantis infekcinių ligų plitimo dėsningumais, tikėtina, kad daugiau žmonių įgijus imunitetą – dėl skiepų ar persirgimo – COVID-19 plitimas sulėtės.

„O po 2–3 metų, COVID -19 ligą sukeliantis virusas taps toks kaip ir kiti koronavirusai, sukeliantys peršalimo ligas. O iki to laiko vis tik reikia nepamiršti, kad turime gyventi naujos realybės sąlygomis ir laikytis nespecifinių, nemedicininių profilaktikos priemonių (kaukės, atstumas, rankų higiena)“, – teigė S.Čaplinskas.

Lietuvoje jau įsibėgėję vakcinavimo tempai, tačiau vis dar yra probleminių regionų, kur žmonės atsisako skiepytis arba vengia „AstraZeneca“ skiepų. Penktadienį Visagine apsilankiusi premjerė Ingrida Šimonytė į žmones netgi kreipėsi rusų kalba ir skatino šiuos skiepytis turimomis vakcinomis, o ne laukti rusiškos „Sputnik V“, kurios Lietuva nežada pirkti ar naudoti.

„Įrodymais pagrįsta, kad skiepai nuo naujojo koronaviruso padeda žmogui išvengti simptominės ligos, sunkios ligos ir mirties. Izraelyje atlikti tyrimai parodė, kad, jeigu paskiepyti žmonės kontaktuoja su užsikrėtusiais koronavirusu žmonėmis, jie daug rečiau užsikrečia ir netampa infekcijos platintojais: vienas tyrimas parodė, kad tarp „Pfizer-BioNTech“ vakcina paskiepytų žmonių teigimų PGR tyrimų rezultatų (užsikrėtusiųjų) buvo rasta 75 proc. mažiau, o kito tyrimo metu teigiamų PGR tyrimų rezultatų sumažėjo net 94 procentais“, – teigė S.Čaplinskas.

Profesorius pabrėžė, kad šiuo metu dar sunku pasakyti, kiek laiko tęsis COVID-18 vakcinų suformuotas imunitetas. Tam reikia daugiau laiko.

„Nes dar nėra praėję pakankamai laiko nuo pirmųjų asmenų paskiepijimo, kad matytųsi ilgalaikiai rezultatai. Pradžioje buvo sakoma, kad imuniteto tikrai užtenka 3 mėnesiams, vėliau – 6 , po to – 7 mėnesiams. Visi klinikiniuose tyrimuose dalyvavę ar paskiepyti žmonės dar bus stebimi bent porą metų“, – teigė S.Čaplinskas.

Kalbėdamas apie dabartinę situaciją ir ateitį jis pavartojo žodžius „naujoji realybė“.

„Naujoje realybėje tam tikros asmeninės apsaugos priemonės, mažinančios užsikrėtimo riziką, dar turės išlikti, nes, yra duomenų, jog net paskiepyti gali užsikrėsti pakartotinai, ypač kita viruso atmaina, kurios neveikia vakcinos. Tačiau iš to, ką dabar žinome, skiepai apsaugo ne tik konkretų žmogų, bet ir mažėja pandeminio viruso plitimas visuomenėje. Kuo didesnė dalis bus pasiskiepijusi, tuo mažesnė galimybė bus virusui plisti ir, kas virusologiniu požiūriu šiame laikotarpyje grėsmingiausia, jam mutuoti“, – feisbuke rašė S.Čaplinskas.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.