Lietuvos tarnybos skelbia apie nelegaliai platinamas gyvybei itin pavojingas „Tesla“ tabletes

Europos narkotikų ir narkomanijos stebėsenos centras įspėja (toliau – ENNSC), kad Europos rinkoje nelegaliai platinamos tabletės su pavojinga psichotropine medžiaga DOC (2,5-Dimethoxy-4-chloroamphetamine), trečiadienį paskelbtame pranešime nurodo Narkotikų, tabako ir alkoholio kontrolės departamentas (NTAKD).

Rinkoje siūlomos pavojingos gyvybei nelegalios psichoaktyvios „Tesla“ tabletės.<br>123rf nuotr.
Rinkoje siūlomos pavojingos gyvybei nelegalios psichoaktyvios „Tesla“ tabletės.<br>123rf nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

2021-04-21 18:07, atnaujinta 2021-04-21 18:13

DOC yra labai pavojinga, struktūriškai į amfetaminą panaši medžiaga, kurios lengva perdozuoti, o tai gali sukelti ūmų apsinuodijimą ar net mirtį.

Kaip informavo ENNSC, tabletės yra platinamos kaip kitos narkotinės ir psichotropinės medžiagos, pvz., Ekstazi ar 2C-B. Šios tabletės yra susijusios su sunkiais apsinuodijimo ir mirties atvejais Europoje.

Šių tablečių vartojimas sukelia žmogaus gyvybei pavojingas būkles – susijaudinimą, agresyvų elgesį, psichozes, paranoją, haliucinacijas, vėmimą, tachikardiją, traukulius, hipertermiją ir pan.

ENNSC duomenimis, tabletės, savo sudėtyje turinčios DOC, yra rožinės spalvos, trikampio formos su užrašu ir logotipu „Tesla“. Tablečių stiprumas ir sudedamosios dalys kiekvienu įsigytu atveju labai skiriasi, todėl netgi labai mažos dozės gali būti mirtinos ir kelti didelę perdozavimo riziką.

Lietuvoje narkotinė ir psichotropinė medžiaga DOC yra draudžiama ir bet koks disponavimas šia medžiaga yra draudžiamas, nesvarbu, kur ji būtų randama.

Departamento duomenimis, apsinuodijimo atvejų šia medžiaga Lietuvoje kol kas nenustatyta.

Departamentas įspėja, kad vartodami narkotines ir psichotropines medžiagas, rizikuojate pakenkti centrinės nervų sistemos ir psichinių bei gyvybinių funkcijų veiklai.

Esant įtarimui, jog asmuo svaiginasi narkotinėmis ar psichotropinėmis medžiagomis, būtina jį nukreipti į sveikatos priežiūros įstaigas. Kontaktus galima rasti interneto svetainėje www.ntakd.lrv.lt arba paskambinus tel. 8 7066 80 60.

Neatidėliotina informacija apsinuodijus suteikiama Valstybinės vaistų kontrolės tarnybos prie SAM Apsinuodijimų informacijos biure tel. +370 5 236 20 52 arba +370 687 53378.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.