Vakcinų dalybos pagal SAM: vilniečiams keliolika tūkstančių papildomų dozių, šiauliečiams – špyga

Pirmadienį ryte pranešimą apie Lietuvą pasiekusią rekordiškai didelę, virš 100 tūkst. dozių, „BioNTech ir Pfizer“ vakcinų siuntą išplatinusi Sveikatos apsaugos ministerija (SAM) popietę kai kurioms savivaldybėms išsiuntinėjo pranešimus apie tai, kad šią savaitę jas pasieks daug mažesni, nei buvo numatyta, vakcinų kiekiai.

 Vien antradienį Šiaulių vakcinavimo centre turėjo būti paskiepyta 600 žmonių. Jiems teko pranešti, kad skiepų nebus. <br> V.Skaraičio asociatyvi nuotrauka
 Vien antradienį Šiaulių vakcinavimo centre turėjo būti paskiepyta 600 žmonių. Jiems teko pranešti, kad skiepų nebus. <br> V.Skaraičio asociatyvi nuotrauka
 Paklaustas, kaip vertina tokį SAM žingsnį, Šiaulių miesto meras Artūras Vicoskas neslėpė nuoskaudos ir pasipiktinimo.<br> T.Bauro nuotr.
 Paklaustas, kaip vertina tokį SAM žingsnį, Šiaulių miesto meras Artūras Vicoskas neslėpė nuoskaudos ir pasipiktinimo.<br> T.Bauro nuotr.
Daugiau nuotraukų (2)

Lrytas.lt

Apr 26, 2021, 6:20 PM

Pagal naują vakcinų tiekimo planą šią savaitę vietoj pažadėtų 3 tūkstančių 372 „Comirnaty“ vakcinos dozių Šiaulius pasieks tik 1 tūkstantis 776 šios vakcinos dozės.

Iš viso pagal iš anksto SAM sudarytą planą Šiauliai šią savaitę turėjo gauti rekordiškai didelį įvairių gamintojų vakcinos kiekį – 4 tūkstančius 772 dozes.

Laukto skiepo negaus 600 šiauliečių

Tam miesto valdžia ruošėsi – buvo sudaryti skiepijimo planai, į skiepijimo centrus pakviesti žmonės.

Vos ne per pus sumažinus Šiauliams atitekti turėjusių „Comirnaty“ vakcinų kiekį tenko skubiai atšaukinėti užregistruotus žmones.

Vien antradienį Šiaulių vakcinavimo centre turėjo būti paskiepyta 600 žmonių: senjorai, abiturientai, mokytojai, lėtinėmis ligom sergantys žmonės.

Kadangi didžioji dalis po naujųjų dalybų Šiaulius pasieksiančių vakcinų bus skirta jau anksčiau paskiepytų žmonių revakcinacijai, tai reiškia, kad šią savaitę Šiauliuose praktiškai nebebus ką skiepyti.

Vilniečiams - papildomai 19 tūkst. vakcinos dozių

Portalo lrytas.lt paklaustas, kokiais kriterijais buvo vadovautasi perskirstant gautas vakcinų siuntas, SAM Spaudos tarnybos vyriausiasis specialistas Julijanas Gališanskis, atsakė, kad buvo atsižvelgta į sergamumo situacija įvairiuose regionuose.

„Kadangi sergamumas koronavirusu ir ligoninėse esančių vietų užimtumas Vilniuje yra didesnis, jiems papildomai šią savaitę buvo skirta 19 tūkstančių vakcinos dozių, o kitiems regionams, kuriuose situacija yra geresnė, vakcinų kiekiai sumažinti“, – sakė J.Gališanskis.

SAM Spaudos tarnybos vyriausiasis specialistas sakė, kad šią savaitę Lietuvą dar turėtų pasiekti ir ne tokios didelės vakcinų siuntos. Dalis jų galbūt atiteks ir regionams.

Tokie poelgiai diskredituoją ir valdžią, ir valstybę

Paklaustas, kaip vertina tokį SAM žingsnį, Šiaulių miesto meras Artūras Vicoskas neslėpė nuoskaudos ir pasipiktinimo.

„Mes besiskiepijančių žmonių sąrašus sudarėme iš anksto remdamiesi mums pateikta SAM informacija. Pakvietėme 600 šiauliečių antradienį atvykti į vakcinavimo centrą, o pirmadienio popietę gavome pranešimą, kad jie skiepų nesulauks.

Dabar reikia susisiekti su šiais žmonėmis ir jiems apie tai pranešti. O ką mes galime jiems pasakyti? Mes net nežinome, kada juos kviesti vėl atvykti skiepytis. Jiems teks skambinti dar kartą.

Tai – netgi ne dvigubas ar trigubas darbas. Tai – paprasčiausia valstybės ir jos valdžios diskreditacija. Vieną pažadi, to neištesi ir net nepasakai, ko laukti toliau.

Situacija dėl sergamumo koronavirusu po truputį blogėja ir Šiaulių regione, o naujų žmonių šią savaitę mes praktiškai paskiepyti negalėsime, likusios vakcinos bus panaudotos revakcinacijai.

Liūdna dėl abiturientų ir mokytojų, kurie ir taip jau dienas skaičiuoja, kad greičiau galėtų kontaktiniu būdu dirbti, liūdna ir dėl kitų po tokios SAM painiavos už borto likusių šiauliečių.

Nekvestionuoju tokio SAM sprendimo tikslingumo, tačiau pabrėžiu, kad viską buvo galima padaryti žmoniškai.

Juk prieš apsispręsdami SAM atstovai galėjo pasidomėti, kokie skiepijimo grafikai realiai jau yra sudaryti regionuose, ir į tai atsižvelgti perskirstant vakcinų kiekius“, – portalui lrytas.lt sakė Šiaulių miesto meras A.Visockas.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.