Vaistininkė patarė kaip teisingai valyti ausis: labiausiai žaloja šios klaidos

Sakoma, kad vatos pagaliukus žmonės į ausis kiša gerokai per giliai, taip rizikuodami pašalinti iš landos jai taip reikalingą sierą, be to, gali pažeisti ir pačią ausį. Ar tikrai mokame rūpintis savo ausimis ir kaip tai daryti saugiai pataria vaistininkė.

Vaistininkė patarė, kaip saugiai pasirūpinti savo ausimis.<br>123rf nuotr.
Vaistininkė patarė, kaip saugiai pasirūpinti savo ausimis.<br>123rf nuotr.
Giedrė Tautkevičienė<br>Pranešimo spaudai nuotr.
Giedrė Tautkevičienė<br>Pranešimo spaudai nuotr.
Daugiau nuotraukų (2)

Lrytas.lt

2021-06-03 09:53

„Pasitaiko atvejų, kad į vaistinę atėję pacientai teiraujasi, ar yra priemonių, kurios tirpdintų sieros kamščius, nes valėsi su vatos pagaliuku ir galimai nustūmė sierą gilyn suformuodami kamštį, o dabar labai sunkiai girdi. Kitas dažnas atvejis, kai ausis jau būna stipriai sudirginta, nes valėsi su vatos pagaliuku, susidarė kamštis, o tada dar naudojo ir peroksidą, po kurio prasidėjo ausies maudimas, pereinantis į skausmą“, – dažniausiais nusiskundimais dalijasi „Gintarinės vaistinės“ vaistininkė Giedrė Tautkevičienė.

Kaip teisingai valyti ausis?

Ausies kanale gaminama siera pasižymi apsauginėmis savybėmis – ji drėkina ausį ir apsaugo nuo infekcijų, todėl svarbu saikinga ausų higiena. Ausų siera yra linkusi pati lėtai palikti kūną kramtant, kalbant, judinant žandikaulį – taip ji stumiama iš ausies landos į išorę.

„Vienas iš taisyklingų ausų valymo būdų – po dušo ar maudynių su rankšluosčiu išsivalyti ausis. Taip pat galima su drėgnu audiniu išsivalyti ausies kaušelį ir kiek pasiekiama landos, prieš tai išsunkus vandens perteklių“, – pataria vaistininkė.

Susidariusiems sieros kamščiams tirpdyti tinka specializuoti ausų lašiukai, jų sudėtyje yra išvalyti augaliniai aliejai, dažniausiai su alyvuogių aliejumi, kuris tirpdo sieros kamštį ir jį natūraliai pašalina. Lašiukus, anot specialistės, galima naudoti ir profilaktikai, jie tinkami bei saugūs ir vaikams. Taip pat yra lašiukų, kurie tirpdo sieros kamščius, bet juos reikia išplauti palaikius ausyje 20-60 min., jei atvejis sunkesnis – ir visą naktį.

„Reikėtų vengti naudoti ausų krapštukus, nes su jais valydami ausis galime nustumti gilyn susidariusią sierą ir suformuoti kamštį. Per dažnai valant ausis krapštukais, galime pažeisti natūralią ausies pusiausvyrą pašalindami reikalingą sierą. Išbalansavus pusiausvyrą, ausis gali išsausėti, atsirasti niežėjimas.

Taip pat naudojant vatos pagaliukus, didėja rizika pažeisti, pradurti ausies būgnelį. Ausies valymui saugiau naudoti vaikiškus ausų krapštukus, kadangi jų pagalba įmanoma išvalyti ausies kaušelį ir tik šiek tiek klausomosios landos. Naudojant įprastus vatos pagaliukus, reikėtų kišti švelniu sukamuoju judesiu ne daugiau nei per nago ilgį“, – įspėja G. Tautkevičienė.

Pasak jos, ausų valymas rekomenduojamas tuomet, kai sieros perteklius sukelia spengimą, girdimas garsas tampa duslesnis, sunkiau suprantamas, pasireiškia niežėjimas.

„Kūdikiams ir vaikams ausis galima valyti kiekvieno prausimo metu. Suvilgius vatos diskelį ar medvilninę servetėlę šiltu vandeniu švelniai pavalyti už ausų ir ausies kaušelį. Kūdikiams nerekomenduojama naudoti vatos pagaliukų dėl ausies pažeidimo rizikos“, – akcentuoja vaistininkė.

Vandenilio peroksidui namie – ne

Didžiausias netinkamo ausų valymo pavojus – ausies pažeidimas. G. Tautkevičienės teigimu, statistika rodo, kad kišant į ausis bet kokią priemonę, sužeidimų rizika yra didelė. Pažeidus ausies būgnelį, pasekmės gali likti visam gyvenimui, todėl vos pajutus skausmą, būtina registruotis specialisto apžiūrai.

„Vis dar dažnai ausų valymui yra naudojami vatos pagaliukai, dantų krapštukai ar degtukai su pačių apvyniota vata, kurie dažnu atveju padaro daugiau žalos nei naudos. Labai pavojinga kišti aštrius daiktus į ausis“, – atkreipia dėmesį ji.

Anot vaistininkės, taip pat paplitęs ausų plovimas vandenilio peroksidu, kadangi pacientai bando atkartoti namie tai, ką matė gydymo įstaigose. Tačiau namie naudojant peroksidą derėtų būti atsargiems, kadangi dažnai po tokio plovimo žmonėms stipriai sudirginamos ausys, jas ima skaudėti. Rekomenduojama plovimą peroksidu patikėti specialistui, pastarajam įvertinus, ar tikrai reikalinga tokia procedūra.

„Pacientai nuo seno yra įpratę ausų skausmą gydyti kamparo spiritu, nes vaikystėje juos taip gydė tėvai. Spirite suvilgytą vatą į ausį dėti pavojinga, nes gresia stiprus gleivinės pažeidimas ar sudirginimas. Yra saugių lašiukų, kurie mažina skausmą ir uždegimą, ir yra skirti ausies skausmui gydyti“, – teigia G. Tautkevičienė.

Pirma pagalba kamuojant ausų problemoms

Naudojant bet kokius ausų lašus, būtina juos sušildyti rankoje arba šiltame vandenyje, nes ausies viduje temperatūra siekia apie 36,6 °C, o lašiukai kambario temperatūroje – apie 25 °C, kartais ir mažiau. Siekiant išvengti ausies sudirginimo dėl temperatūrų skirtumų, rekomenduojama lašiukus pašildyti.

„Jei žmogus yra turėjęs ausies pažeidimą, traumą, jaučia skausmą ausyje ir aplink ją ar ima tekėti skystis iš ausies, pačiam jos plauti nederėtų. Kadangi galimas dar didesnis ausies pažeidimas – tokiu atveju saugiau registruotis gydytojo vizitui. Jei yra jaučiamas stiprus ausies užgulimas, pačiam nedrąsu ausį plauti, tokiu atveju taip pat reikėtų kreiptis į medikus“, – aiškina vaistininkė.

Kartais ausys užgula peršalus, kai kamuoja stipri sloga, gleivinė yra išburkusi, vyksta uždegiminė reakcija dėl peršalimo. Norint, kad klausa atsistatytų, yra reikalingas nosies plovimas. Tai padarius, sumažėja uždegimas, tuo pačiu pagerėja ir klausa.

„Kiekvieno žmogaus ausyse siera gaminasi skirtingai, vieniems dažniau ir gausiau, kitiems kur kas rečiau. Tačiau yra ir papildomų veiksnių, galinčių sukelti jos perteklinę gamybą – tai dėvimi klausos aparatai, ausinės, ausų valymas medvilniniais pagaliukais ir struktūrinės ausies kanalo anomalijos“, – vardija G. Tautkevičienė.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.