Mažamečio mama išgyveno baisų košmarą: vaikui pagalbą suteikti atsisakė net 2 ligoninės Vieni atsiprašo, kiti kaltės nemato

Vos dviejų mėnesių amžiaus vaikelio mama Daiva pasidalijo savo istorija. Jos atžalai netikėtai atsiradęs tinimas, bet pagalbos sulaukti nepavyko net dvejose ligoninėse – iš abiejų gydymo įstaigų moteris buvo išprašyta lauk. Ligoninių administracija šiuo klausimu užėmė skirtingą poziciją.

Mažamečiam vaikui pagalbą suteikti atsisakė 2 ligoninės, galiausiai jis buvo nugabentas pas sostinės medikus.<br>V.Balkūno asociatyvių nuotr. koliažas
Mažamečiam vaikui pagalbą suteikti atsisakė 2 ligoninės, galiausiai jis buvo nugabentas pas sostinės medikus.<br>V.Balkūno asociatyvių nuotr. koliažas
Mažamečiam vaikui pagalbą suteikti atsisakė 2 ligoninės<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Mažamečiam vaikui pagalbą suteikti atsisakė 2 ligoninės<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Elektrėnų ligoninės administracija už incidentą atsiprašė ir teigė dėl įvykio pradėjusi auditą.<br>V.Balkūno asociatyvi nuotr.
Elektrėnų ligoninės administracija už incidentą atsiprašė ir teigė dėl įvykio pradėjusi auditą.<br>V.Balkūno asociatyvi nuotr.
Mažamečiam vaikui pagalbą suteikti atsisakė 2 ligoninės<br>T.Bauro asociatyvioji nuotr.
Mažamečiam vaikui pagalbą suteikti atsisakė 2 ligoninės<br>T.Bauro asociatyvioji nuotr.
Mažamečiam vaikui pagalbą suteikti atsisakė 2 ligoninės<br>T.Bauro nuotr.
Mažamečiam vaikui pagalbą suteikti atsisakė 2 ligoninės<br>T.Bauro nuotr.
Daugiau nuotraukų (5)

Lrytas.lt

Jul 14, 2021, 9:07 PM, atnaujinta Jul 15, 2021, 1:13 PM

Nusivilti teko dukart

Moteris tvirtina įvairių istorijų girdėjusi, bet kad medikai galėtų duris uždaryti tiesiog prieš nosį, ji netikėjo. „Sekmadienį tuo įsitikinau 100 proc. Vaikutis pradėjo tinti, tad nuvykome į Elektrėnų ligoninę. Bet mažo vaiko nė apžiūrai priimti negalėjo“, – pasipiktinimo neslėpė moteris.

Jai esą buvo paaiškinta, kad pagelbėti galinčio gydytojo paprasčiausiai nėra. Todėl ligoninė padėti neturi kuo.

„Net nepaklausė, kaip vaikas. Nepasiūlė nei vaistukų nuo tinimo suleisti, nei greitąją medicinos pagalbą iškviesti. Absoliučiai jokios pagalbos nesulaukiau“, – širdgėlą liejo Dovilė.

Tuomet ji nutarė pagalbos ieškoti Trakų ligoninėje. Bet ir vėl teko nusivilti.

„Budinti sesutė atėjo ir pasakė, kad mes jūsų šiuo metu negalime priimti, nes nėra daktarų, nėra kam apžiūrėti to vaiko...“, – prisiminė moteris. Ji retoriškai klausė, kaip tokiu atveju gali fukcionuoti gydymo įstaigos Vaikų ligų skyrius? Juk mažaisiais pacientais turi kažkas pasirūpinti.

„Buvo pasakyta, kad pagalbos tokios mums nesuteiks, nepasiteiravo, kaip tas vaikas, nieko, neįdomu sesutėms buvo“, – pasakojo Daiva.

Tuomet ji nutarė išsikviesti greitosios pagalbos medikus. Šie operatyviai atvyko ir, moters teigimu, stebėjosi Trakų ligoninės darbuotojų neveiklumu.

„Išlipę iš greitosios pagalbos mašinos paklausė tų seselių, kodėl jos nepriima vaiko mažo, jam reikalinga pirma pagalba. Na, ir pananykit, ką budinti atsakė? „Tai, ką aš turėsiu su juo sėdėti?“ Buvau šokiruota tokiu ligoninės darbuotojos požiūriu ir elgesiu.

Ar tikrai taip atsipalaidavo daktarai? Kodėl jie taip atlaidžiai žiūri į kito gyvybę? Kas būtų kaltas jei mano vaikas būtų uždusęs nuo to tinimo? Kas būtų, jei pirmoji pagalba nebūtų suteikta laiku?“, – baimės dėl blogiausio neslėpė moteris.

Galiausiai Daiva išreiškė padėką skubiai atvykusiems greitosios pagalbos medikams. Jie ir pirmąją pagalbą suteikė ir nuvežė jos vaiką į ligoninę Vilniuje.

Administracijų požiūriai skirtingi

Naujienų portalas lrytas.lt susisiekė su pagalbos nesuteikusių gydymo įstaigų administracija. Elektrėnų ligoninės direktorius Edmundas Niparavičius šiuo metu atostogauja. Tačiau administracijos pateiktame atsakyme apgailestaujama dėl ligoninės „Priėmimo ir skubios pagalbos skyriuje įvykusio nutikimo, kurio metu buvo nesuteikta pagalba mažamečiam pacientui“

Teigiama, kad siekiant išvengti tokių klaidų įstaigoje skubos tvarka inicijuojamas neplaninis auditas, norint išsiaiškinti už šį atvejį atsakingus asmenis ir įvykio aplinkybes.

„Norime patikinti, kad mūsų įstaigoje yra teikiama būtinoji pagalba visų amžiaus kategorijų pacientams. Apgailestaujame dėl susiklosčiusios situacijos ir atsiprašome už patirtus išgyvenimus paciento ir jo artimųjų“, – rašoma Elektrėnų ligoninės adinistracijos atsakyme.

Jame taip pat paaiškinama, kad šiuo metu sustabdyta Elektrėnų ligoninės vaikų ligų skyriaus veikla.

Neskubią pagalbą su šeimos gydytojo siuntimu vaikams teikia gydytojas pediatras darbo dienomis nuo 8.00 iki 17.00 val. Skubią (būtinąją) pagalbą darbo dienomis nuo 8.00 iki 17.00 val. teikia gydytojas pediatras, kitu laiku – būdintis atitinkamo profilio (chirurginio ar terapinio) suaugusių gydytojas savo kompetencijos ribose.

Tuo metu Trakų ligoninės direktorius Antanas Česnulevičius nebuvo linkęs nei atsiprašinėti, nei apgailestatuti. Jis tik paaiškino, kad nuo šių metų liepos 3 d. iki rugpjūčio 15 d. ligoninės Vaikų ligų skyriaus personalas išleistas kasmetinių atostogų. Šiuo laikotarpiu sustabdyta įstaigos asmens sveikatos priežiūros licencija Vaikų ligų paslaugų teikimui.

Suprask, ant ligoninės slenksčio pasirodžius sunegalavusiam vaikui ir persigandusiai mamai, padėti nėra kam.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.