Kaunietės vyras žmonos netektį įprasmino kilniu poelgiu

Vėlų rugpjūčio 23-iosios vakarą Nacionalinis transplantacijos centras (NTB) prie Sveikatos apsaugos ministerijos gavo pranešimą apie Lietuvos sveikatos mokslų universiteto ligoninėje (LSMUL) Kauno klinikose registruotą efektyvią 67-erių metų donorę.

 Moters vyras skaudžią netekties valandą priėmė kilnų sprendimą – sutiko, kad mirusios žmonos kepenys, inkstai ir ragenos būtų transplantuoti jų laukiantiems recipientams.<br> 123rf asociatyvi nuotr.
 Moters vyras skaudžią netekties valandą priėmė kilnų sprendimą – sutiko, kad mirusios žmonos kepenys, inkstai ir ragenos būtų transplantuoti jų laukiantiems recipientams.<br> 123rf asociatyvi nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Aug 24, 2021, 10:17 PM

Moters vyras skaudžią netekties valandą priėmė kilnų sprendimą – sutiko, kad mirusios žmonos kepenys, inkstai ir ragenos būtų transplantuoti jų laukiantiems recipientams.

Šeimos narių sutikimas leisti transplantuoti mirusio artimojo organus leidžia ne tik pagerinti sergančiųjų gyvenimo kokybę, bet ir gelbsti sunkių ligonių gyvybę.

Deja, donorės kepenys Lietuvos recipientams netiko, todėl per „Eurotransplant“ organizaciją pasiūlytos užsienio partneriams.

LSMUL Kauno klinikose ruošiamasi donorės inkstus transplantuoti parinktiems tinkamiausiems recipientams, o ragenos kol kas bus saugomos Audinių banke.

Šiais metais naujo inksto sulaukė jau 56 Lietuvos gyventojai. Donoro inksto tebelaukia 103 recipientai (šiuo metu aktyvūs yra 64), tarp jų – 2 vaikai.

Iki š. m. liepos 31 d. atliktos 33 ragenų transplantacijos. Šiuo metu registruoti 148 ragenų laukiantys recipientai.

Organų ir audinių donorystė įmanoma tik nustačius smegenų mirtį ar konstatavus mirtį nutrūkus kraujotakai bei kvėpavimui. Vis dėlto net jei asmuo yra pareiškęs norą po mirties paaukoti savo audinius ir organus transplantacijai, paskutinis žodis, ar jis taps donoru, priklauso nuo artimųjų.

Nors mokslo laimėjimai ir augantys medikų sugebėjimai leidžia transplantacijas atlikti vis sėkmingiau, tačiau artimieji neretai nesutinka, kad mirusiojo organai ir audiniai būtų aukojami donorystei. Statistika rodo, kad pastaraisiais metais Lietuvoje maždaug trečdalis galimų donorystės atvejų neįvyksta dėl artimųjų atsisakymo.

Psichologė Rūta Naudžiuvienė kiekvienam siūlo į donorystę pasižiūrėti kaip į netekties įprasminimą.

„Kai žmogus apsisprendžia, jis pajunta palengvėjimą. Jei buvote ar esate pasirengęs išgelbėti dar vieną gyvybę ar jei jums jau pavyko tai padaryti, tai patyrėte, koks tai puikus jausmas. Kiekvienas žmogus susijęs su kitais, todėl vieniems išsaugojot sūnų ar dukrą, kitam – vyrą ar žmoną, o daugeliui – draugą, kolegą, seserį ar brolį“, – sako psichologė.

Primename, kad pareikšti pritarimą organų ir audinių donorystei galima užregistruojant sutikimą Donoro kortelei gauti. Tai padaryti galima internetu ntb.lt, visose gydymo įstaigose bei „Eurovaistinės“ vaistinėse.

Daugiau informacijos apie organų donorystę ir transplantaciją galima rasti NTB interneto svetainėje ntb.lrv.lt/lt.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.