PSO smerkia prieigos prie vakcinų „šokiruojančią nelygybę“

Pasaulio sveikatos organizacija antradienį pasmerkė prieigos prie vakcinų nuo koronaviruso „šokiruojančią nelygybę“.

 PSO smerkia prieigos prie vakcinų „šokiruojančią nelygybę“.<br> ZUMAPRESS/Scanpix nuotr.
 PSO smerkia prieigos prie vakcinų „šokiruojančią nelygybę“.<br> ZUMAPRESS/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Aug 24, 2021, 9:21 PM

„Visame pasaulyje 140 šalių paskiepijo bent 10 proc. savo gyventojų“, – per virtualų Afrikos šalių sveikatos apsaugos ministrų susitikimą pareiškė PSO vadovas Tedrosas Adhanomas Ghebreyesusas.

„Tačiau mūsų žemyne tik keturios šalys sugebėjo pasiekti tą tikslą dėl šokiruojančios prieigos prie vakcinų nelygybės“, – pridūrė jis.

PSO generalinis direktorius nurodė, kad „vakcinų krizė iliustruoja pagrindinę pandemijos ištakose esančią silpnybę: visuotinio solidarumo ir dalijimosi stoką“.

Pasak jo, tai apima keitimąsi informacija ir duomenimis, biologiniais mėginiais, ištekliais, technologijomis ir įrankiais.

Anot PSO Afrikos padalinio direktorės Matshidiso Moeti, pagal pasaulinę programą COVAX, kurią remia PSO ir kuri stengiasi užtikrinti neturtingesnių šalių prieigą prie skiepų, į Afrikos šalis pristatyta 40 mln. dozių.

„Tai maža dalis dozių, reikalingų visame žemyne, siekiant apsaugoti žmones nuo sunkios COVID-19 ligos ir mirties“, – sakė ji.

„Labai apgailestaujame, kad vystantis pandemijai dėl nenumatytų veiksnių vėluojama ir sunku laikytis susitarimų. Mes tikrai išmokome daug pamokų“, – teigė M. Moeti.

Jos teigimu, COVID-19 pandemija „suteikia ir galimybę, ir griežtą įspėjimą dėl poreikio permąstyti neteisybę stiprinančias sistemas ir daugiau investuoti į sveikesnio, teisingesnio pasaulio kūrimą“.

PSO regioninio Afrikos komiteto trijų dienų susitikime taip pat numatyta aptarti kitas ligas, tokias kaip poliomielitas, gimdos kaklelio vėžys, tuberkuliozė, AIDS, lytiškai plintančios ligos, hepatitas ir meningitas.

AFP: visame pasaulyje sunaudota daugiau kaip 5 mlrd. vakcinos nuo COVID-19 dozių

Visame pasaulyje iki šiol suskiepyta daugiau kaip 5 mlrd. vakcinos nuo COVID-19 dozių, rodo naujienų agentūros AFP renkami oficialūs duomenys.

Nors pasaulis pirmąjį milijardą dozių sunaudojo per maždaug 140 dienų, trečiasis, ketvirtasis ir penktasis milijardai buvo suskiepyti per laikotarpius nuo 26 iki 30 dienų, rodo AFP duomenys.

Beveik 40 proc. (1,96 mlrd.) iš bendrai pasaulyje suskiepytų 5 mlrd. vakcinos dozių sunaudota Kinijoje. Daugiausiai dozių suskiepijusių šalių trejetuką papildo Indija (589 mln. dozių) ir JAV (363 mln. dozių).

Kalbant apie imunizuotą populiacijos dalį šalyse, turinčiose daugiau kaip 1 mln. gyventojų, pirmauja Jungtiniai Arabų Emyratai (JAE) – šioje šalyje 100 gyventojų tenka 179 sunaudotos vakcinos dozės, o tai reiškia, kad čia paskiepyta beveik 75 proc. populiacijos. Po JAE eina Urugvajus, kur atitinkamas skaičius sudaro 154, Izraelis (149), Kataras (148), Singapūras (147), Bahreinas (144), Danija (143), Čilė (140), Kanada (139), Portugalija ir Belgija (po 138), Kinija (136), Ispanija (134), Airija (133) ir Jungtinė Karalystė (132).

Dauguma šių šalių yra paskiepijusios nuo 65 iki 70 proc. savo gyventojų.

Kai kurios šio sąrašo šalys, įskaitant JAE, Bahreiną, Izraelį, Urugvajų ir Čilę jau skiepija gyventojus ir trečiąja vakcinos doze.

Dėl „Covax“ vakcinų programos skiepijimą jau pradėjo ir skurdžiausios pasaulio šalys, tačiau skiepų paskirstymas išlieka itin netolygus. Dideles pajamas gaunančiose šalyse 100 gyventojų vidutiniškai tenka 111 suskiepytų vakcinos dozių, tačiau atitinkamas skaičius nedideles pajamas gaunančiose valstybėse sudaro vos 2,4.

Visame pasaulyje 100 gyventojų vidutiniškai tenka 64 sunaudotos vakcinos dozės.

Trys šalys dar nėra pradėjusios skiepijimo: Burundis, Eritrėja ir Šiaurės Korėja.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.