Aidi perspėjimai: lietuviams grasina jau primiršta infekcija – skiepytis reikės ne tik nuo koronaviruso

Ruošiantis šaltajam metų sezonui, Lietuvą pasiekė pirmoji gripo vakcinos siunta – 100 tūkst. dozių. Dauguma gydymo įstaigų sako dar laukiančios vakcinos nuo gripo, tačiau žada užtikrinti sklandų žmonių skiepijimą tiek trečiąja vakcinos nuo koronaviruso doze, tiek skiepais nuo gripo.

Rudenį reikės pasiskiepyti ir nuo gripo, perspėja specialistai.<br>lrytas.lt koliažas
Rudenį reikės pasiskiepyti ir nuo gripo, perspėja specialistai.<br>lrytas.lt koliažas
Vytautas Usonis<br>T.Bauro nuotr.
Vytautas Usonis<br>T.Bauro nuotr.
Vakcinacija nuo COVID-19.<br>R.Danisevičiaus nuotr.
Vakcinacija nuo COVID-19.<br>R.Danisevičiaus nuotr.
Vakcinacija nuo COVID-19.<br>G.Bitvinsko nuotr.
Vakcinacija nuo COVID-19.<br>G.Bitvinsko nuotr.
Vakcinacija nuo COVID-19.<br>G.Bitvinsko nuotr.
Vakcinacija nuo COVID-19.<br>G.Bitvinsko nuotr.
Vakcinacija nuo COVID-19.<br>V.Skaraičio nuotr.
Vakcinacija nuo COVID-19.<br>V.Skaraičio nuotr.
Vakcinacija nuo COVID-19.<br>R.Danisevičiaus nuotr.
Vakcinacija nuo COVID-19.<br>R.Danisevičiaus nuotr.
Vakcinacija nuo COVID-19.<br>G.Bitvinsko nuotr.
Vakcinacija nuo COVID-19.<br>G.Bitvinsko nuotr.
Vakcinacija nuo COVID-19.<br>R.Danisevičiaus nuotr.
Vakcinacija nuo COVID-19.<br>R.Danisevičiaus nuotr.
Vakcinacija nuo COVID-19.<br>R.Danisevičiaus nuotr.
Vakcinacija nuo COVID-19.<br>R.Danisevičiaus nuotr.
Daugiau nuotraukų (10)

Darija Ustilaitė

Sep 6, 2021, 7:53 PM

Tuo tarpu specialistai ragina nedelsti ir skiepytis, kadangi skiepų nuo COVID-19 ir gripo maišyti negalima, gavus vieną vakciną, kitos reikės laukti visą mėnesį. Jie taip pat pabrėžia, jog manymas, kad skiepas nuo koronaviruso apsaugos ir nuo gripo, yra klaidingas.

Vakcinos dar laukia

Varėnos pirminės sveikatos priežiūros centro (PSPC) vadovas Danas Bortkevičius sako, jog šiais metais užsakė beveik 2 tūkstančius vakcinos nuo gripo dozių, tačiau jų dar negavo. Pašnekovas tikina, kad nepaisant to, jog praeitais metais visų gautų vakcinos dozių nepanaudojo, buvo paskiepytas rekordinis kiekis žmonių. D. Bortkevičius viliasi, kad šį sezoną pavyks paskiepyti dar daugiau žmonių, planų nesugriaus nauji ribojimai.

Tauragės rajono PSPC vakcinų nuo gripo taip pat dar nėra gavę, jos įstaigą turėtų pasiekti spalio mėnesį. PSPC vadovas Donatas Petrošius teigia, kad šiais metais užsakė maždaug tokį patį vakcinų kiekį, kaip ir pernai.

„Užsakėme apie tūkstantį vakcinos dozių. Praeitais metais valstybės kompensuojamos vakcinos mus pasiekė labai pavėluotai, kai jau buvo prasidėjęs karantinas, dėl to norinčių pasiskiepyti skaičius sumažėjo“, – sako D. Petrošius.

Paklaustas, kaip poliklinikoje vyks skiepijimas trečiąja vakcinos nuo koronaviruso doze, ir kartu žmonės bus vakcinuojami nuo gripo, Tauragės PSPC vadovas teigia, kad viskas jau apgalvota: „Planas yra. Turime vakcinacijos centrą COVID-19 vakcinai, o centrinėse patalpose skiepysime nuo gripo.“

Vilniaus Centro poliklinika skelbia, kad ją jau pasiekė sezoninė vakcina nuo gripo, šiais metais jos užsakyta mažiau nei pernai – 9 tūkstančiai dozių. Poliklinikoje jau pradėtas skiepijimas nuo gripo, visgi centro poliklinikos gydytoja Liana Žmuidzinavičiūtė sako, jog kol kas dar sunku numatyti tikrąjį vakcinos poreikį, kadangi žmonių norui vakcinuotis įtakos gali turėti tai, jog praeitais metais susirgimų gripu buvo užfiksuota rekordiškai mažai.

Paklausta apie sklandų vakcinavimą nuo COVID-19 ir gripo, gydytoja atsako, jog tikėtina, kad srautas žmonių norinčių pasiskiepyti trečiąja vakcinos doze bus mažesnis nei šių metų sausį, vasarį, kai reikėjo dviem vakcinos nuo COVID-19 dozėmis paskiepyti darbuotojus ir pacientus.

„Manome, kad didelės įtampos, kaip šių metų pradžioje, nebus. Skiepijimas trečiąja koronaviruso doze vyks palaipsniui, pacientai, kurie pirmieji gavo du skiepus nuo COVID-19 pirmieji ateis ir trečiojo. Toks palaipsniui vykstantis skiepijimas leis užtikrinti sėkmingą vakcinaciją ne tik nuo koronaviruso, bet ir nuo gripo“, – teigia gydytoja.

COVID-19 skiepas nuo gripo neapsaugo

Skiepytis nuo gripo ragina ne tik medicinos darbuotojai, bet ir Vilniaus universiteto profesorius infektologas Vytautas Usonis. Anot jo, nėra ko stebėtis, kad praeitais metais gripo sezono metu dėl gripo ligoninėse nesigydė nė vienas asmuo: „Gripu nesirgome, todėl, kad ėmėmės griežtų priemonių COVID-19 virusui suvaldyti, visos karantininės priemonės buvo efektyvios ne tik siekiant apsisaugoti nuo koronaviruso, bet ir nuo kitų ligų.“

Visgi, V. Usonis teigia, jog šiais metais gripas gali sugrįžti, todėl skiepytis, ypač rizikos grupių asmenims, yra būtina. Profesoriaus teigimu, žmonės, kurie tikisi, kad pasiskiepiję nuo COVID-19 bus apsaugoti ir nuo kitų virusinių ligų, smarkiai klysta.

„Šių metų šaltuoju sezonu užsikrėtimų gripu gali ženkliai padaugėti, tam įtakos gali turėti tai, kad pernai labai nedaug žmonių sirgo gripu, vadinasi, neįgijo papildomos apsaugos, neatnaujino savo imuniteto gripo virusui, – teigia profesorius V. Usonis.

– Laukiame vakcinų nuo gripo, raginame žmones skiepytis. O tiems kurie galvoja, kad pasiskiepiję nuo COVID-19 bus apsaugoti ir nuo gripo, galiu pasakyti, kad jie klysta. Nėra teisinga taip manyti, kadangi tai yra visiškai skirtingi virusai ir apsauga nuo vieno jokiu būdu negarantuoja apsaugos nuo kito viruso. Žmogus paskiepytas nuo COVID-19 viruso apsisaugoja būtent nuo šio viruso, tikrai apsaugos nebus prieš gripą.“

Profesoriui antrina Nacionalinio visuomenės sveikatos centro (NVSC) Užkrečiamųjų ligų valdymo skyriaus vyriausioji specialistė Greta Gargasienė. Ji taip pat įspėja, kad gripo pavojus ateinantį sezoną gali išaugti dėl prarasto budrumo.

„Šiais metais skiepas nuo gripo yra labai svarbus todėl, kad karantinas atšauktas, labai daug ribojimų jau nebėra ir žmonės vis rečiau laikosi atstumų, dėvi apsaugos priemones, rečiau plauna ar dezinfekuoja rankas. Sumažėjus profilaktinėms priemonėms, jų naudojimui, tikrai yra didesnė tikimybė, kad šiais metais turėsim didesnį sergamumą gripu. Tai bus natūralu“, – perspėjo specialistė. 

Koronavirusas nepadarė mūsų atsparesniais

Anot G. Gargasienės, tai, jog pernai nesirgome gripu nereiškia, kad tapome atsparesni virusams, tarp jų ir COVID-19.

„Tokie tyrimai nebuvo atlikti, pagrindinis veiksnys, kuris lėmė tai, jog žmonės sirgo mažiau buvo prevencinių priemonių taikymas, – sako G. Gargasienė.

– Taip pat svarbu paminėti, kad gripo infekcijai yra būdingi sergamumo svyravimai, tai reiškia, kad kas dešimt metų sergamumo gripu svyravimas gali išaugti iki pandeminio lygio. Paskutinį pandeminį sergamumą gripu mes turėjome 2009 metais, tačiau kaip bus šiais metais ir kada galima sulaukti gripo pandemijos pasakyti sunku.“

G. Gargasienė ragina ypač vyresnius žmones, nėščiąsias ir lėtinėmis ligomis sergančius žmones nedelsti ir skiepytis, kadangi jie yra pažeidžiamiausi, o skiepas jiems yra nemokamas. Taip pat primena, kad intervalas tarp skiepų nuo COVID-19 ir gripo turi būti nemažesnis nei mėnesis arba 30 dienų.

Tačiau specialistė tikina, kad dėl šio intervalo turėtų spręsti šeimos gydytojas, kuris priima sprendimą, rekomenduoja žmogui skiepytis atsižvelgdamas į žmogaus sveikatos sutrikimus arba ypatybes.

Valstybinė ligonių kasa praėjusią savaitę pranešė įsigijusi 257 tūkst. keturvalentės vakcinos nuo gripo dozių. Tai – beveik 5 proc. daugiau nei pernai. PSDF biudžetui pirkinys atsiėjo kiek daugiau nei 2,2 mln. eurų. Antroji šiųmetės gripo vakcinos siunta planuojama Lietuvą pasieks spalio pabaigoje.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.