Kauno medikai kovoja dėl koronavirusu užsikrėtusio naujagimio gyvybės

Kauno klinikose medikai kovoja dėl COVID-19 sergančio naujagimio gyvybės.

Kauno medikai kovoja dėl koronavirusu užsikrėtusio naujagimio gyvybės.<br> Lrytas.lt koliažas
Kauno medikai kovoja dėl koronavirusu užsikrėtusio naujagimio gyvybės.<br> Lrytas.lt koliažas
Kauno medikai kovoja dėl koronavirusu užsikrėtusio naujagimio gyvybės.<br>M.Patašiaus nuotr.
Kauno medikai kovoja dėl koronavirusu užsikrėtusio naujagimio gyvybės.<br>M.Patašiaus nuotr.
Kauno medikai kovoja dėl koronavirusu užsikrėtusio naujagimio gyvybės.<br>M.Patašiaus nuotr.
Kauno medikai kovoja dėl koronavirusu užsikrėtusio naujagimio gyvybės.<br>M.Patašiaus nuotr.
Kauno medikai kovoja dėl koronavirusu užsikrėtusio naujagimio gyvybės.<br>D.Umbraso nuotr.
Kauno medikai kovoja dėl koronavirusu užsikrėtusio naujagimio gyvybės.<br>D.Umbraso nuotr.
Daugiau nuotraukų (4)

Lrytas.lt

Sep 24, 2021, 9:27 PM, atnaujinta Sep 24, 2021, 9:39 PM

Vaikų ligų klinikos vadovas Rimantas Kėvalas LNK žinioms penktadienį sakė, kad sunkiai sergantis naujagimis gydomas intensyvios terapijos skyriuje.

Anot mediko, trečdalis vaikų, patenkančių į ligoninę dėl COVID-19, guldomi į intensyvios terapijos skyrių.

LNK žinių teigimu, Kauno klinikų reanimacijoje gydomi du mažamečiai.

Vaikai serga vis sunkiau

Vaikų infekcinių ligų skyriaus vedėja dr. Inga Ivaškevičienė pasakojo, kad jaunieji pacientai COVID-19 liga serga vis sunkiau – atsiranda net vaikų, priklausomų nuo deguonies. „Tokios situacijos pas mus realiai dar nebuvo per pandemijos laikotarpį.

Tai kelia nerimą, iš tikrųjų, nes atsiranda ir ypatingai sunkiai sergančių vaikų“, – apgailestavo gydytoja. Pasak jos, infekcinės ligos turi dėsningumus. Todėl tikėtina, kad sergančiųjų skaičius augs. Santaros klinikose gydomų vaikų amžiaus labai įvairus. Įvairuoja nuo naujagimių iki beveik pilnamečių.

Tačiau sunkiau šiuo metu serga būtent paaugliai. Vaikai, anot I.Ivaškevičienės sudaro nedidelę sunkių COVID-19 pacientų dalį.

„Tačiau jų yra. Tai yra kažkas kitaip nei buvo iki šiol (...) Šiuo metu ligoninėje yra 8 vaikai, bet šis skaičius nuolat kinta“, – sakė gydytoja ir pridūrė, kad bendra tendencija rodo, jog medikų pagalbos reikalingų vaikų skaičius didėja.

Visi vaikai, kuriems Santaros klinikose prireikė medikų pagalbos, buvo neskiepyti. Nors dalis jau galėjo tai padaryti.

Pasak I.Ivaškevičienės, reanimacijoje šiuo metu gydomas vienas vaikas. Be to, nepilnamečiai COVID-19 liga serga kitaip.

„Vaikai turi savo ligos eigą. Bet tie klinikiniai požymiai labai įvairūs ir nėra nei vieno tokio, kurį galėtume paimti kaip auksinį standartą. Gali būti viršutinių kvėpavimo takų simptomai. Gali būti virškinamojo trakto sutrikimai, viduriavimas, pykinimas – tas spektras labai platus. Aišku, tą simptomų puokštę dažniausiai lydi karščiavimas, bet jis irgi gali būti labai įvairus. Vieni vaikai labai atkakliai karščiuoja – didelė temperatūra, o kitų tik 37 ir kelios dalys“, – pasakojo gydytoja.

Vaikus kamuoja pokovidinės būklės

I.Ivaškevičienė pažymėjo, kad vaikus kamuoja ir pokovidinės būklės. Pati grėsmingiausia – daugiasisteminis organų uždegimo sindromas, pasireiškiantis išskirtinai vaikams.

Nutinka ir taip, kad koronavirusu vaikas perserga lengvai, to net nesuprasdamas, o minėta būklė išsivysto tik po kelių savaičių.

„Tuomet atrodytų, kad visiškai nesudėtinga infekcinė liga, bet staiga sukelia tokį neadekvatų organizmo atsaką. Pavojinga yra tai, kad 80 proc. tokių vaikų gydoma intensyvios terapijos skyriuje“, – perspėjo gydytoja.

Pasak jos, vien tokių sunkesnės ligos atvejų nėra mažai. Per mėnesį vien Vilniuje pasitaiko bent du. I.Ivaškevičienė pabrėžė, kad daugėja duomenų ir apie tai, kaip vaikams pasireiškia pokovidinis sindromas. Prieš tai buvę hiperaktyvūs dėl bendro silpnumo praranda enrgiją, tampa pasyvūs. Atsirdanda ir dėmesio sutrikimų.

Simptomai gali tęstis 4-6 mėnesius ir gali turėti pasekmių vaikų socialiniam vystymuisi. Didesnė rizika koronavirusu susirgti sunkiau gresia vaikams, sergantiems lėtinėmis ligomis. Ypač turintiems kvėpavimo takų sutrikimų. Skiepai – efektyvi ir saugi priemonė, neleidžianti vaikams susirgti COVID-19 infekcija.

I.Ivaškevičienė atkreipė dėmesį į tai, kad Izraelyje turimi duomenys apie net 200 tūkst. vaikų paskiepijimą. Pastėbėta, kad vakcinas vaikai toleruoja gerai, reakcijos į skiepą labai retos, jų beveik nėra.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.