Žinomas Palangos medikas smarkiai suklydo neįvertinęs COVID-19 pavojaus

Medicinos mokslų daktarą profesorių Albiną Stankų pražudė sprendimas nesiskiepyti nuo koronaviruso – praėjusį penktadienį mokslininkas mirė, o sunkios būklės jo žmona ir duktė gydomos Kauno klinikų reanimacijoje.

A.Stankus paskelbė per 300 mokslinių straipsnių, yra keturių atradimų autorius.<br>Lrytas.lt koliažas
A.Stankus paskelbė per 300 mokslinių straipsnių, yra keturių atradimų autorius.<br>Lrytas.lt koliažas
A.Stankus paskelbė per 300 mokslinių straipsnių, yra keturių atradimų autorius.<br>E.Kazlaučiūnaitės nuotr.
A.Stankus paskelbė per 300 mokslinių straipsnių, yra keturių atradimų autorius.<br>E.Kazlaučiūnaitės nuotr.
Daugiau nuotraukų (2)

Lrytas.lt

2021-10-12 08:46, atnaujinta 2021-10-12 16:47

Antradienį žinomas Palangos politikas ir gydytojas neurologas bus laidojamas Kaune, Karmėlavos kapinėse.

Laidotuvėse dalyvaus gausi Palangos delegacija, vadovaujama kurorto mero Šarūno Vaitkaus, – tremtyje vaikystę ir jaunystę praleidęs, o vėliau ilgai Palangoje gyvenęs 79 metų A.Stankus buvo aktyvus vietos politikas.

Klaipėdos universiteto Sveikatos mokslų fakultete dėstęs profesorius A.Stankus pastaruoju metu nuo pedagoginės veiklos buvo atsitraukęs.

Su dvejais metais vyresne žmona Valentina jis gyveno Kaune – arčiau sūnaus Kauno technologijos universiteto docento Vytauto ir Vilniuje vidaus ligų gydytoja dirbančios dukters Anželos.

Dar prieš tris savaites A.Stankus lankėsi Palangoje, atrodė visiškai sveikas, o susitikęs su bičiuliais tryško energija.

Profesoriaus pažįstami žinojo, kad jis sąmoningai nesiskiepija nuo koronaviruso. Draugams nusistebėjus, A.Stankus tokios nuostatos priežasčių nekomentuodavo.

Kartu su juo ilgą laiką dirbęs Klaipėdos universiteto Medicinos technologijų katedros vedėjas profesorius Arvydas Martinkėnas pasakojo, kad A.Stankus jam aiškinęs, kad koronavirusas yra tik gripo atmaina, tad jo keliamas pavojus perdėtas.

„Kaip mikrobiologas jis turėjo teisę į tokią nuomonę, tačiau gyvenimas parodė, kad nuvertinęs koronaviruso pavojų jis klydo“, – teigė A.Martinkėnas.

Kaip pasakojo šeimos draugai, pirmoji ligos simptomus pajuto taip pat nepasiskiepijusi profesoriaus žmona. Netrukus blogai pasijuto ir A.Stankus.

Iš pradžių jie mėgino gydytis namuose, nors savijauta jau buvo bloga. Vėliau slaugyti tėvų į jų namus atvyko medikė duktė Anžela. Artimas ir ilgesnį laiką trukęs kontaktas su sergančiais artimaisiais buvo lemtingas ir jai – į Kauno klinikų reanimaciją pateko visi trys.

A.Stankus mirė penktadienį pavakare. Jo sutuoktinė vis dar sunkios būklės. Prastai jaučiasi ir duktė, kuri, nors ir sunkiai, bet telefonu pasikalba su artimiausiais draugais.

Buvo žinomas mokslininkas ir politikas

A.Stankus gimė 1942 metų gegužės 22 dieną Laukuvos miestelyje Šilalės rajone. Jo vaikystė ir jaunystė prabėgo Sibire, kur po karo buvo ištremti jo tėvai.

Grįžęs iš tremties jis 1966 metais baigė tuometį Kauno medicinos institutą, po trejų metų Vilniaus universitete baigė filosofijos studijas. Nuo 1969 iki 2011 metų dirbo Lietuvos sveikatos mokslų universiteto Neuromokslų instituto Palangos klinikoje. Vėliau dėstė Klaipėdos universitete, turėjo mokslų daktaro laipsnį.

A.Stankus yra paskelbęs daugiau nei 300 mokslinių straipsnių, yra keturių JAV ir ES užpatentuotų atradimų autorius.

1988 metais A.Stankus aktyviai įsitraukė į Sąjūdžio veiklą. Nuo pirmos kadencijos jis daugiau kaip du dešimtmečius buvo Palangos tarybos narys.

A.Stankus 2015 metais su Lietuvos centro partija į Palangos savivaldybės tarybą jau nebepateko, o pernai Centro partijos tautininkų sąraše nesėkmingai dalyvavo Seimo rinkimuose. Buvo Lietuvos centro partijos pirmininkas, pavaduotojas.

Į kaukes vis dažniau numojama ranka

Nors užsikrėtimų koronavirusu kasdien daugėja, vis daugiau gyventojų nebekreipia dėmesio į reikalavimą dėvėti apsaugines kaukes.

Per praėjusią savaitę visose savivaldybėse vykdytus patikrinimus nubausti 177 reikalavimo dėvėti kaukes nepaisantys asmenys. Visi, išskyrus vieną, – viešojo transporto keleiviai. Per užpraeitą savaitę vykusius patikrinimus įkliuvo 69 tokie pažeidėjai.

Visų savivaldybių specialistai tikrino, kaip gyventojai laikosi izoliacijos. Iš viso patikrinti 1402 iš užsienio atvykę asmenys, 7 jų nepaisė izoliacijos taisyklių.

Vakar pranešta apie 1238 naujus užsikrėtimo koronavirusu atvejus. Sekmadienį mirė 14 pacientų, iš jų 10 – nepaskiepytų. Iš viso koronavirusas Lietuvoje nusinešė 5248 gyvybes.

Praėjusios savaitės pabaigoje nuo COVID-19 mirė dvi 40 metų nesulaukusios moterys.

Nuo koronaviruso nepaskiepyta Šakių gyventoja mirė Kauno klinikose, telšiškė nuo COVID-19 buvo gydoma Respublikinėje Šiaulių ligoninėje, čia Reanimacijos skyriuje praleido 8 dienas. Telšiškė buvo paskiepyta abiem vakcinos dozėmis, tačiau sirgo lėtinėmis ligomis.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.