Naujo karantino pradžią lems vienas rodiklis: įvertino, kas turėtų nutikti, kad Lietuva pasiektų raudoną ribą

240 užpildytų reanimacijos ir intensyvios terapijos skyrių (RITS) lovų – tokią ribą naujam karantinui numatė ministrų kabinetas. Tiesa, naujų susirgimų pastarąsias kelias savaites nedaugėja, o lovų užimtumas šį rudenį labiausiai pandemijos prispaustose ligoninėse mažėja. Galbūt, karantino neprireiks?

koronavirusas Lietuvoje<br>lrytas.lt koliažas
koronavirusas Lietuvoje<br>lrytas.lt koliažas
Lapkričio pradžioje sumažėjo nustatomų COVID-19 ligos atvejų.
Lapkričio pradžioje sumažėjo nustatomų COVID-19 ligos atvejų.
koronavirusas Lietuvoje<br>Respublikinės Klaipėdos ligoninės nuotr.
koronavirusas Lietuvoje<br>Respublikinės Klaipėdos ligoninės nuotr.
Juozas Augutis<br>D.Umbraso nuotr.
Juozas Augutis<br>D.Umbraso nuotr.
koronavirusas Lietuvoje<br>V.Balkūno nuotr.
koronavirusas Lietuvoje<br>V.Balkūno nuotr.
koronavirusas Lietuvoje<br>V.Balkūno nuotr.
koronavirusas Lietuvoje<br>V.Balkūno nuotr.
koronavirusas Lietuvoje<br>V.Balkūno nuotr.
koronavirusas Lietuvoje<br>V.Balkūno nuotr.
koronavirusas Lietuvoje<br>V.Balkūno nuotr.
koronavirusas Lietuvoje<br>V.Balkūno nuotr.
koronavirusas Lietuvoje<br>V.Ščiavinsko nuotr.
koronavirusas Lietuvoje<br>V.Ščiavinsko nuotr.
koronavirusas Lietuvoje<br>V.Ščiavinsko nuotr.
koronavirusas Lietuvoje<br>V.Ščiavinsko nuotr.
koronavirusas Lietuvoje<br>R.Danisevičiaus nuotr.
koronavirusas Lietuvoje<br>R.Danisevičiaus nuotr.
koronavirusas Lietuvoje<br>LSMU Kauno ligoninės asociatyvi nuotr.
koronavirusas Lietuvoje<br>LSMU Kauno ligoninės asociatyvi nuotr.
koronavirusas Lietuvoje<br>LSMU Kauno ligoninės asociatyvi nuotr.
koronavirusas Lietuvoje<br>LSMU Kauno ligoninės asociatyvi nuotr.
Daugiau nuotraukų (13)

Lrytas.lt

2021-11-12 20:21

Numatyta, kad užsipildžius reanimacijos skyriams galėtų būti uždrausti renginiai, uždaromos laisvalaikio ir pramogų paslaugų vietos arba ribojamas jų darbo laikas, imtasi kitų ribojimų. Tokios priemonės trečiadienį aptartos Vyriausybėje.

Šie svarstymai – stabilėjančios situacijos fone. Penktadienio rytą buvo užimtos 144 RITS lovos, rodo Statistikos departamento duomenys. Profesorius Mindaugas Stankūnas skaičiuoja, kad didžiausias RITS užimtumas buvo spalio viduryje – 161 lova.

Klaipėdos ir Šiaulių ligoninių atstovai lrytas.lt patvirtino, kad COVID-19 lovų užimtumas šiose gydymo įstaigose lapkričio pradžioje šiek tiek sumažėjo. Tiesa, sunkių pacientų daugėja Panevėžyje. Kol kas neaišku, ar šios viruso bangos pikas jau buvo pasiektas. Deja, bet išaugus sergamumui neabejotinai padaugėtų ir kritinės būklės pacientų.

Profesorius: yra gerų požymių

Vytauto Didžiojo universiteto (VDU) rektorius Juozas Augutis pastebi, kad ligoninių apkrova tiesiogiai priklauso nuo naujų užsikrėtimų skaičiaus. „Kai kuriose ligoninėse atrodo ta krizė praeina. Manau, kad aukščiausias taškas naujų vidurkio jau buvo pasiektas. Yra požymių, kad prasideda sergamumo nusileidimas“, – lrytas.lt sakė J.Augutis.

Profesorius išreiškė viltį, kad rudeninės viruso bangos pikas jau buvo pasiektas, tačiau neatmetė galimybės, kad epidemiologinė situacija dar gali pablogėti.

Pasak jo, artimiausiu metu gali pasireikšti per ilgąjį Vėlinių savaitgalį išaugusio žmonių judėjimo ir kontaktų padidėjimo padariniai. Susirgimų skaičių neigiamai paveikti gali ir mokinių sugrįžimas į mokyklas po rudens atostogų.

J.Augutis paaiškino, kad Vyriausybės nustatytą ribinę reanimacinių lovų apkrova būtų pasiekta tuo atveju, jeigu pastebimai išaugtų ir viruso plitimas.

„Reanimacijos lovų skaičius ten (Vyriausybės plane dėl griežtesnių apribojimų – red.) paminėtas yra 240, tai šios rudeninės bangos metu buvome arčiau dviejų šimtų lovų. Tada vidutinis atvejų skaičius per dieną siekė 3 tūkstančius, gal net šiek tiek daugiau.

Tai galima apytiksliai skaičiuoti, kad 240 reanimacijos lovų rodiklis būtų pasiektas, jei dienos atvejų skaičius būtų gerokai didesnis nei 3 tūkst., galbūt turėtų priartėti ir prie 4 tūkst. Tikuosi, kad tokių dalykų nebus“, – pridūrė J.Augutis.

Tiesa, jis svarstė, ar griežtesniems ribojimams įvesti tikrai reiktų laukti iki tokios sunkios padėties.

„Sakyčiau, kad galbūt aukštokas tas rodiklis, gal ir 200 reanimacinių lovų galėtų būti ta riba“, – Vyriausybės planus komentavo J.Augutis.

Jis priminė, kad net antrosios viruso bangos metu praėjusią žiemą didžiausias užimtų COVID-19 reanimacinių lovų skaičius siekė 260.

Profesorius pridūrė valdžios praktiką, kai iš anksto numatomi aiškūs kriterijai, kuomet būtų imamasi papildomų priemonių vertinantis teigiamai.

Kokia situacija ligoninėse?

Penktadienio duomenimis, Respublikinėje Šiaulių ligoninėje dėl COVID-19 ligos buvo gydoma apie 80 pacientų., 18 jų – reanimacijos ir intensyvios terapijos skyriuje. Jauniausiam čia gydomam ligoniui 32-eji metai, vyriausiam – 86-eri.

Kaip informavo RŠL atstovė spaudai Sonata Tenytė, dauguma (12 iš 18) reanimacijos pacientų yra nepasiskiepiję.

„Visi 18 yra su gretutinėmis ligomis. Vadinasi, būklės tikrai nelengvos, nes gretutinės ligos COVID-19 ligos eigą apsunkina“, – pastebėjo S.Tenytė.

Gydymo įstaigoje jaučiamas koronaviruso ligonių mažėjimas, bendrajame skyriuje dar prieš keletą savaičių gulėjo daugiau nei šimtas pacientų.

„Jeigu kalbėsime apie bendrojo ir reanimacijos skyrių apkrovą, tai praėjusią, užpraėjusią savaitę apkrova buvo didesnė. Tuomet reanimacijos skyriuje buvo virš 20 pacientų, tas skaičius ėjo link 30.

Praėjusios savaitės pabaigoje, šios pradžioje pastebėjome nedidelį pacientų sumažėjimą. Bet čia dar anksti džiaugtis ir daryti toli siekiančias išvadas. Pavyzdžiui, per paskutinę parą reanimacijos skyriuje stacionarizuoti 6 nauji pacientai“, – sakė RŠL atstovė.

Pasak jos, pacientų skaičių reanimacijos skyriuje prognozuoti sunku, jis dar bet kada gali ir ženkliai išaugti. „Negali būti ramus, kad jei šiandien pacientų mažiau, tai rytoj bus lygiai taip pat“, – patikino S.Tenytė.

Ji pridūrė, kad COVID-19 pacientams skirtų lovų skaičiaus RŠL kol kas mažinti neketina, stebima kaip pandeminė situacija klostytis toliau.

RITS lovų poreikio mažėjimas stebimas ir Vakarų Lietuvoje. Klaipėdos universitetinė ligoninė lapkričio 8 d. skelbė, kad užimtos buvo 15 RITS lovų. Tuo metu, lapkričio 3 d. – 19, o spalio 25 d. – 23.

„KUL pastarąsias savaites stebime, jog dėl COVID-19 hospitalizuojamų pacientų skaičius stabilizuojasi ir nedidėja. Šiuo metu iš viso ligoninėje gydomi 107 COVID-19 sergantys pacientai, 14- Reanimacios ir intensyvios terapijos skyriuje.

Kas yra svarbiausia – pastarąsias 3 savaites nedaugėja reanimacinių ligonių. Reanimacijos skyriai nėra perkrauti“, – ketvirtadienį lrytas.lt atsiųstame komentare teigė KUL atstovė Aistė Noreikaitė.

Kiek kitokios nuotaikos Aukštaitijoje. Respublikinės Panevėžio ligoninės (RPL) direktoriaus pavaduotojas medicinai dr. Mindaugas Vaitkus teigia, kad darbo intensyvumas ir apkrova yra padidėję tiek fiziškai, tiek psichologiškai.

„Šią savaitę Infekcinių ligų klinikoje pacientų, sergančių COVID-19 skaičius laikosi stabiliai, apie 55-60 ir kinta neženkliai, o reanimacijos-intensyvios terapijos skyriuje skaičius labiau kintantis.

Šiandien, jog RPL reanimacijos-intensyvios terapijos skyriuje gydomi 4 pacientai, sergantys COVID-19 liga“, – penktadienį situaciją komentavo M.Vaitkus.

Reanimacijos skyriuose – dauguma nepasiskiepijusių

Trečiadienį Statistikos departamentas pateikė skaičiavimus, kiek kartų rečiau pasiskiepiję žmonės patenka į ligonines. Tos dienos duomenimis dėl COVID-19 ligos hospitalizuoti buvo 1258 nepasiskiepiję pacientai ir 441 asmuo, turintis vakcinų apsauga.

Atsižvelgiant į tai, kad vakcinų apsaugą yra įgiję 70 proc. suaugusių gyventojų, kurie dažniausiai ir gydomi ligoninėse, gaunasi, kad žmonės be skiepų apsaugos hospitalizuojami 7 kartus dažniau.

Analogiškai, nepasiskiepiję pacientai užima ir didžiąją dalį RITS lovų. Trečiadienio duomenimis, 118 RITS ligonių buvo nepasiskiepiję ir 26, turintys vakcinų apsaugą.

Statistikos departamento skaičiavimais, nepasiskiepijusių rizika atsidurti reanimacijoje yra 11 kartų didesnė.

Tiesa, kartu Statistikos departamento įraše pažymima, kad tai tik apytikslūs skaičiavimai. Korektiškas vakcinų efektyvumo įvertinimas yra daug sudėtingesnis ir atsižvelgia į daug papildomų niuansų. Plačiau paskaityti galite žemiau pateiktame įraše.

Praėjusią parą, ketvirtadienį, Lietuvoje patvirtintas 2641 naujas koronaviruso atvejis, mirė 14 žmonių, penktadienį pranešė Statistikos departamentas.

Nuo pandemijos pradžios dėl COVID-19 viruso sukeltos ligos mirė 6271 žmogus. Praėjusią parą mirė keturi 60–69 metų, trys 70–79 metų, penki 80–89 metų ir du 90–99 metų amžiaus grupėms priklausantys asmenys. 10 iš jų nebuvo paskiepyti.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.