Naujoji koronaviruso atmaina – jau Europoje

Belgija penktadienį pranešė apie pirmąjį atvejį, kai Europoje buvo patvirtinta pandeminio koronaviruso naujausio varianto infekcija – ji buvo nustatyta iš užsienio grįžusiam nuo COVID-19 nepasiskiepijusiam asmeniui.

Koronavirusas Europoje.<br>ZUMA Press/Scanpix nuotr.
Koronavirusas Europoje.<br>ZUMA Press/Scanpix nuotr.
Koronavirusas Europoje.<br>Reuters/Scanpix nuotr.
Koronavirusas Europoje.<br>Reuters/Scanpix nuotr.
Koronavirusas Europoje.<br>AFP/„Scanpix“ nuotr.
Koronavirusas Europoje.<br>AFP/„Scanpix“ nuotr.
Daugiau nuotraukų (3)

Lrytas.lt

Nov 26, 2021, 3:58 PM, atnaujinta Nov 29, 2021, 3:02 PM

„Turime atvejį, kuris, kaip dabar patvirtinta, [yra nulemtas] šio varianto“, pavadinto B.1.1.529 ir pirmąkart atrasto Pietų Afrikoje, per spaudos konferenciją pranešė belgų sveikatos apsaugos ministras Frankas Vandenbroucke.

Užsikrėtusiam asmeniui infekcija buvo patvirtinta testu lapkričio 22 dieną. Anksčiau jis nebuvo sirgęs COVID-19, pridūrė ministras, bet daugiau detalių nepateikė.

Iškilus Belgijos virusologijos specialistas Marcas Van Ranstas per „Twitter“ parašė, kad šis asmuo lapkričio 11 dieną parvyko iš Egipto.

F. Vandebroucke nurodė: „Privalu pakartoti, kad tai yra įtartinas variantas – nežinome, ar šis variantas yra labai pavojingas.“

Vis dėlto ministras atkreipė dėmesį, kad „dėl visa pikta“ Europa stabdo skrydžius iš pietinių Afrikos valstybių.

„Taigi, [laikomasi] visokeriopo atsargumo, bet nepanikuokite“, – sakė jis ir pridūrė, kad situaciją analizuoja Belgijos COVID-19 rizikos vertinimo grupė.

Ėmėsi priemonių

Vokietija ir Italija penktadienį pasekė Jungtinės Karalystės pavyzdžiu ir uždraudė daugumą kelionių iš Pietų Afrikos, vyriausybėms stengiantis užkirsti kelią plisti naujai COVID-19 atmainai, turinčiai daug mutacijų.

Augantį nerimą atspindi ir Europos Sąjungos paskelbtas pasiūlymas uždrausti keliones iš pietinių Afrikos valstybių.

Europos Komisija, „glaudžiai koordinuodama veiksmus su valstybėmis narėmis, siūlys aktyvuoti apsaugos mechanizmą ir sustabdyti skrydžius iš Afrikos pietinio regiono dėl susirūpinimą keliančios atmainos B.1.1.529“, penktadienį socialiniame tinkle „Twitter“ parašė ES vykdomosios valdžios institucijos pirmininkė Ursula von der Leyen .

Vokietijos įvedami nauji kelionių suvaržymai, įsigaliosiantys nuo penktadienio vakaro, paveiks Pietų Afriką ir, „tikriausiai, kaimynines šalis“, sakė sveikatos apsaugos ministras Jensas Spahnas.

Jis nurodė, kad atvykti iš ten bus leidžiama tik Vokietijos piliečiams. Atvykę jie turės karantinuotis 14 dienų, net jei yra pasiskiepiję nuo koronaviruso.

Priemones dėl testavimo ir saviizoliacijos, grįžusiems iš Pietų Afrikos, jau paskelbė ir Lietuva.

„Paskutinis dalykas, kurio mums dabar reikia, yra nauja atmaina, sukelianti dar daugiau problemų“, – sakė J. Spahnas, Vokietijai grumiantis su itin smarkia ketvirtąja pandemijos banga.

Italijos vyriausybė penktadienį paskelbė, kad nebeįsileis asmenų, kurie per dvi pastarąsias savaites lankėsi Pietų Afrikoje, Lesote, Botsvanoje, Zimbabvėje, Mozambike, Namibijoje ar Esvatinyje.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.