ES medicinos agentūra: omikron varianto grėsmė Europai – „didelė arba labai didelė“

Naujo pandeminio koronaviruso varianto, pirmiausiai aptikto Pietų Afrikoje ir gavusio omikron pavadinimą, keliama grėsmė Europai yra „didelė arba labai didelė“, penktadienį perspėjo Europos Sąjungos sveikatos apsaugos agentūra.

Koronavirusas Lietuvoje.<br>Santaros klinikų nuotr.
Koronavirusas Lietuvoje.<br>Santaros klinikų nuotr.
Koronavirusas.<br>123rf nuotr.
Koronavirusas.<br>123rf nuotr.
Koronavirusas.<br>123rf nuotr.
Koronavirusas.<br>123rf nuotr.
Daugiau nuotraukų (3)

Lrytas.lt

Nov 27, 2021, 10:17 AM, atnaujinta Nov 29, 2021, 3:02 PM

Europos ligų prevencijos ir kontrolės centras (ECDC) savojoje grėsmės vertinimo ataskaitoje pažymėjo, kad išlieka „reikšmingas neaiškumas dėl omikron varianto užkrečiamumo, vakcinų veiksmingumo ir reinfekcijos rizikos bei kitų savybių“.

Vis dėlto bendra šio varianto grėsmė Europos Sąjungai ir Europos ekonominei erdvei (EEE), kuriai taip pat priklauso Islandija, Lichtenšteinas ir Norvegija, yra „nuo didelės iki labai didelės“.

Atsižvelgiant į tikimybę, kad dabartinės vakcinos gali neapsaugoti nuo omikron varianto, taip pat į riziką, kad šios padermės patogenas gali būti užkrečiamesnis, „tolesnio patekimo į bendruomenę ir plitimo ES/EEE tikimybę vertiname kaip didelę“, pridūrė Stokholme įsikūręs ECDC.

„Esant padėčiai, kai ES/EEE atsigauna delta variantas, omikron patekimo ir galimo tolesnio plitimo poveikis gali būti labai didelis“, – pažymėjo agentūra.

Apie ši variantą Pasaulio sveikatos organizacijai (PSO) trečiadienį pirmoji pranešė Pietų Afrika. Pirmasis žinomas užsikrėtimo omikron varianto virusu atvejis siejamas su žmogumi, kuriam ėminys buvo paimtas lapkričio 9 dieną. Specialistai perspėjo, kad pastarosiomis savaitėmis Pietų Afrikoje užsikrėtimo šia atmaina atvejų smarkiai gausėjo.

„Šis variantas pasižymi dideliu skaičiumi mutacijų, kai kurios jų yra keliančios susirūpinimą, – pažymėjo PSO. – Preliminarūs duomenys rodo reinfekcijos šiuo variantu didesnę riziką, palyginus su kitais susirūpinimą keliančiais variantais.“

Jungtinių Tautų sveikatos apsaugos agentūra taip pat nurodė, kad užsikrėtimo omikron varianto virusu atvejai atrodo gausėjantys beveik visose Pietų Afrikos Respublikos provincijose.

Neskaitant PAR, omikron infekcijos atvejų buvo nustatyta Izraelyje (iš Malavio atvykusiam asmeniui), taip pat Botsvanoje, Honkonge ir ES narėje Belgijoje.

ECDC paragino Europos šalis vykdyti paimtų koronaviruso pavyzdžių genomo sekoskaitą ir atsekti asmenų, kuriems yra patvirtinta infekcija, kontaktus. Be to, žmonės raginami nevykti į teritorijas, kuriose plinta naujasis variantas.

PSO penktadienį priskyrė omikron prie didžiausią nerimą keliančių COVID-19 sukeliančio koronaviruso atmainų grupės, kuriai priklauso ir šiuo metu labiausiai išplitęs delta varianto virusas, taip pat kiek mažiau užkrečiamos alfa, beta ir gama padermės.

Penktadienį šalys ėmėsi riboti oro susisiekimą, kad sulėtintų omikron varianto plitimą. Tuo metu akcijų, obligacijų ir naftos kainos nusmuko, tvyrant nerimo dėl naujos patogeno atmainos, galinčios suduoti skaudų smūgį pasaulio ekonomikos atsigavimui.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.