Per parą Lietuvoje – 828 nauji COVID-19 atvejai, užkratas pražudė 11 žmonių, 10 iš jų buvo nesiskiepiję

Savaitgalį nuaidėjo žinia apie jauniausią koronaviruso auką Lietuvoje. Patvirtinta, kad infekcija nusinešė vos vienerių metų vaiko gyvybę. Tuo metu dėl revakcinacijos išaugo skiepijimosi apimtys ir vis mažiau vakcinų tenka išpilti. Šią savaitę taip pat planuojama pradėti 5-erių metų ir vyresnių vaikų skiepijimą nuo COVID-19.

Koronavirusas Lietuvoje.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Koronavirusas Lietuvoje.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Koronavirusas Lietuvoje.<br>G.Šiupario nuotr.
Koronavirusas Lietuvoje.<br>G.Šiupario nuotr.
Koronavirusas Lietuvoje.<br>T.Bauro nuotr.
Koronavirusas Lietuvoje.<br>T.Bauro nuotr.
Koronavirusas Lietuvoje.<br>V.Skaraičio nuotr.
Koronavirusas Lietuvoje.<br>V.Skaraičio nuotr.
Koronavirusas Lietuvoje.<br>G.Bitvinsko nuotr.
Koronavirusas Lietuvoje.<br>G.Bitvinsko nuotr.
Koronavirusas Lietuvoje.<br>M.Patašiaus nuotr.
Koronavirusas Lietuvoje.<br>M.Patašiaus nuotr.
Koronavirusas Lietuvoje.<br>M.Patašiaus nuotr.
Koronavirusas Lietuvoje.<br>M.Patašiaus nuotr.
Koronavirusas Lietuvoje.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Koronavirusas Lietuvoje.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Koronavirusas Lietuvoje.<br>V.Skaraičio nuotr.
Koronavirusas Lietuvoje.<br>V.Skaraičio nuotr.
Koronavirusas Lietuvoje.<br>M.Patašiaus nuotr.
Koronavirusas Lietuvoje.<br>M.Patašiaus nuotr.
Daugiau nuotraukų (10)

Lrytas.lt

Dec 13, 2021, 9:15 AM, atnaujinta Dec 13, 2021, 9:47 AM

Praėjusią parą nustatyti 828nauji COVID-19 atvejai, mirė – 11, pasveiko – 372 žmonės, rodo paskelbti Statistikos departamento duomenys.

10 mirusiųjų buvo neskiepyti arba paskiepyti nepilnai.

Praėjusią parą 191 žmogus paskiepytas pirmąja vakcinos doze, iš viso paskiepyta 2310 žmonių.

Ligoninėse šiuo metu gydomi 1336 COVID-19 sergantys pacientai – keliomis dešimtimis daugiau, nei buvo prieš parą, 120 iš jų – reanimacijoje.

Šalyje praėjusią parą atlikta per 4,7 tūkst. molekulinių (PGR) ir 722 antigeno tyrimai dėl įtariamo koronaviruso.

14 dienų naujų susirgimų koronavirusu skaičius 100 tūkst. gyventojų nežymiai padidėjo ir siekia 835,3 atvejo. Septynių dienų teigiamų diagnostinių testų rodiklis išliko nepakitęs ir siekia 10,9 procento.

Nuo pandemijos pradžios šia infekcine liga Lietuvoje susirgo maždaug 492 tūkst. gyventojų, o nuo jos mirė apie 7 tūkst. žmonių.

Ligoninės ir mirtys

Praėjusią parą į ligonines dėl COVID-19 paguldytas 91 žmogus – keliomis dešimtimis mažiau, nei buvo prieš parą.

67 pacientams ligoninėse taikoma dirbtinė plaučių ventiliacija, deguonis papildomai tiekiamas 1142 žmonėms.

Nuo COVID-19 praėjusią parą mirė keturi vyresni nei 80-ies metų žmonės, trims murusiesiems buvo per 70-imt, dviem – per 60-imt metų. Dar po vieną mirusį žmogų priklausė 90–99 ir 40–49 metų grupėms.

Pilnai paskiepytas buvo vienas iš jų – vyresnis nei 80-ies metų žmogus.

Iš beveik 7 tūkst. asmenų, iki šiol mirusių nuo COVID-19, pilnai paskiepyti buvo 545. Tiesiogiai ir netiesiogiai su COVID-19 siejama apie 13,2 tūkst. mirčių.

Vakcinacija

Iki šiol mažiausiai viena vakcinos doze paskiepyta 1,89 mln. žmonių. Pilnai vakcinuota – 1,36 mln. gyventojų, dar maždaug 440 tūkst. pilnai paskiepytųjų yra gavę ir sustiprinančiąją vakcinos dozę. Ją praėjusią parą gavo beveik 2,1 tūkst. žmonių.

Tarp pilnai paskiepytųjų Statistikos departamentas neįtraukia sustiprinančią dozę gavusių žmonių, jie skaičiuojami atskirai.

Šiuo metu koronavirusu tebeserga apie 19,1 tūkst. žmonių.

Vaiko mirtis nuo COVID-19

Lietuvoje registruota pirma vaiko mirtis nuo koronaviruso, rodo Statistikos departamento duomenys.

Tą šeštadienį vėlai vakare savo „Facebook“ paskyros įraše patvirtino ir Statistikos departamento Statistikos sklaidos ir komunikacijos skyriaus analitikas Jonas Bačelis.

Anot jo, vaikas mirė rugsėjo mėnesį, tačiau tikslią mirties priežastį dar turėjo nustatyti Valstybinė teismo medicinos tarnyba.

„Kitaip tariant, tas vienerių metų amžiaus vaikas mirė ne tik turėdamas teigiamą COVID testą, bet teismo medicinos ekspertizė nustatė, kad jo pagrindinė mirties priežastis buvo COVID“, – rašė J. Bačelis.

Respublikinės Telšių ligoninės Vaikų ligų skyriaus vedėja Eglė Lysovienė LRT teigė, kad rugpjūčio 31-ąją mama su vaiku kreipėsi į ligoninės priėmimo skyrių dėl laringito. Pasak jos, tuo metu nebuvo informacijos, kad jis galėjo sirgti COVID-19 ir buvo išleistas gydytis namo.

„Atlikti kraujo tyrimai, kuriuose stebėta virusinės infekcijos požymiai. Stacionarinio gydymo tėvai tuo metu atsisakė, vaikas buvo išleistas į namus su rekomendacijomis dėl simptominio gydymo“, – teigė E. Lysovienė.

Gydytoja aiškina, kad neįtarus koronaviruso, paskirtas simptominis gydymas. Kokia buvo vaiko būklė grįžus namo, E. Lysovienė negalėjo komentuoti. Vaikas mirė kitą dieną – rugsėjo 1-ąją.

Išpila mažiau vakcinų

Per lapkritį aktyviau skiepijantis sustiprinančiąja doze nuo koronaviruso, perpus sumažėjo išpilamų vakcinų apimtys, teigia Sveikatos apsaugos ministerija (SAM).

Pasak ministerijos Elektroninės sveikatos sistemos ir informacinių išteklių skyriaus patarėjo Luko Galkaus, spalį utilizuota beveik 11,9 tūkst., o lapkritį – 6 tūkst. dozių. Vien per gruodį kol kas išpilta 1,7 tūkst. vakcinų dozių.

„Lapkritį sudarius galimybę sustiprinančią dozę gauti po keturių mėnesių, išaugo besiskiepijančių žmonių apimtys. Dėl to mažiau vakcinų buvo utilizuojama“, – BNS teigė ministerijos atstovas.

Pastarosiomis savaitėmis kasdien sustiprinančiąja vakcinos doze skiepijasi po keliolika tūkstančių žmonių. L. Galkaus teigimu, panašių skiepijimosi tendencijų tikimasi ir artimiausiu metu.

„Spalį išpilamų skiepų kiekiai buvo išaugę, nes savivaldybės decentralizavo skiepijimo centrus, o kai daugiau vietų vakcinuojama, natūralu, kad ir vakcinų išpilama daugiau. Žmonės, neateina, atšaukia registraciją, tad dienos pabaigoje nesunaudoti flakonai yra išpilami“, – aiškino jis.

Revakcinavosi Seimo pirmininkė

Seimo pirmininkė Viktorija Čmilytė-Nielsen sekmadienį sostinėje pasiskiepijo sustiprinančiąja vakcinos nuo koronaviruso doze.

Parlamento vadovė tą padarė Vilniaus vakcinacijos centre, esančiame parodų rūmuose „Litexpo“.

„Puikiai jaučiuosi, nieko nepajutau. (...) Labai norisi, kad kiekvienas tiesiog dar kartą pasvarstytų apie savo sveikatą, apie savo artimųjų sveikatą ir priimtų tą sprendimą. Ar tas sprendimas būtų pirmą kartą pasiskiepyti, ar pasiskiepyti trečiuoju skiepu, ką šį rytą ir padariau“, – žurnalistams sakė V. Čmilytė-Nielsen.

Ji teigė palaikanti vaikų skiepijimą, nes ši liga yra pavojinga ir jiems.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.