Lietuvoje – 5122 nauji COVID-19 atvejai, užkratas pražudė 14 žmonių, 10 iš jų buvo nepasiskiepiję

Naujų COVID-19 atvejų skaičiai ir toliau kopia į viršų. Tačiau vakcinacijos bumas slopsta. Pastarosiomis savaitėmis mažėja besiskiepijančių, o pagrindiniai vakcinacijos centrai duris jau užvėrė Vilniuje ir Kaune. Jų pavyzdžiu pasekti ruošiasi Klaipėda.

Koronavirusas Lietuvoje.<br>Kauno klinikų nuotr.
Koronavirusas Lietuvoje.<br>Kauno klinikų nuotr.
Koronavirusas Lietuvoje.<br>R.Danisevičiaus nuotr.
Koronavirusas Lietuvoje.<br>R.Danisevičiaus nuotr.
Koronavirusas Lietuvoje.<br>G.Šiupario nuotr.
Koronavirusas Lietuvoje.<br>G.Šiupario nuotr.
Koronavirusas Lietuvoje.<br>G.Bitvinsko nuotr.
Koronavirusas Lietuvoje.<br>G.Bitvinsko nuotr.
Koronavirusas Lietuvoje.<br>G.Bitvinsko nuotr.
Koronavirusas Lietuvoje.<br>G.Bitvinsko nuotr.
Koronavirusas Lietuvoje.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Koronavirusas Lietuvoje.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Koronavirusas Lietuvoje.<br>G.Bitvinsko nuotr.
Koronavirusas Lietuvoje.<br>G.Bitvinsko nuotr.
Koronavirusas Lietuvoje.<br>G.Bitvinsko nuotr.
Koronavirusas Lietuvoje.<br>G.Bitvinsko nuotr.
Koronavirusas Lietuvoje.<br>LSMU Kauno ligoninės asociatyvi nuotr.
Koronavirusas Lietuvoje.<br>LSMU Kauno ligoninės asociatyvi nuotr.
Koronavirusas Lietuvoje.<br>M.Patašiaus nuotr.
Koronavirusas Lietuvoje.<br>M.Patašiaus nuotr.
Koronavirusas Lietuvoje.<br>M.Morkevičiaus asociatyvi nuotr.
Koronavirusas Lietuvoje.<br>M.Morkevičiaus asociatyvi nuotr.
Daugiau nuotraukų (11)

Lrytas.lt

Jan 25, 2022, 9:21 AM, atnaujinta Jan 25, 2022, 9:56 AM

Praėjusią parą nustatyti 5122 nauji COVID-19 atvejai, mirė – 14, pasveiko – 481 žmogus, rodo paskelbti Statistikos departamento duomenys.

Iš visų mirusiųjų nuo COVID-19 dešimt buvo nepaskiepyti arba paskiepyti nepilnai.

Praėjusią parą 579 žmonės gavo pirmąją vakcinos nuo COVID-19 dozę, iš viso paskiepyti 5,1 tūkst. asmenų.

Ligoninėse šiuo metu gydomi 1132 COVID-19 sergantys pacientai – 74 daugiau nei prieš parą, 87 iš jų – reanimacijoje.

Šalyje praėjusią parą atlikta apie 16,9 tūkst. molekulinių (PGR) ir 5,5 tūkst. antigeno tyrimų dėl įtariamo koronaviruso. 

14 dienų naujų susirgimų koronavirusu skaičius 100 tūkst. gyventojų toliau auga ir siekia 2525,6 atvejo. Septynių dienų teigiamų diagnostinių testų rodiklis taip pat didėja ir siekia 31 procentą.

Nuo pandemijos pradžios šia infekcine liga Lietuvoje susirgo 612,5 tūkst. gyventojų, nuo jos mirė daugiau kaip 7,7 tūkst. žmonių.

Ligoninės ir mirtys

Praėjusią parą į ligonines dėl COVID-19 paguldyti 117 žmonių – penkiolika daugiau nei ankstesnę parą.

47 pacientams taikoma dirbtinė plaučių ventiliacija, deguonis papildomai tiekiamas 973 žmonėms. 

Sveikatos apsaugos ministras Arūnas Dulkys anksčiau yra sakęs, kad griežtos pandemijos valdymo priemonės būtų pradedamos taikyti tuo atveju, jeigu šalies gydymo įstaigose būtų užimta 240 reanimacijos lovų.

Nuo COVID-19 praėjusią parą mirė aštuoni vyresni nei 80 metų asmenys, keturi priklausė 70–79 metų grupei, po vieną mirė amžiaus grupėse virš 60 ir 90 metų.

Iš 7782 žmonių, iki šiol mirusių nuo COVID-19, pilnai paskiepyti buvo 723. Tiesiogiai ir netiesiogiai su COVID-19 siejama 14,7 tūkst. mirčių.

Vakcinacija

Iki šiol mažiausiai viena vakcinos doze paskiepyta apie 1,94 mln. žmonių. Pilnai vakcinuota per 1 mln. gyventojų, dar 859 tūkst. pilnai paskiepytųjų yra gavę ir sustiprinančiąją vakcinos dozę. 

Tarp pilnai paskiepytųjų Statistikos departamentas neįtraukia sustiprinančiąją dozę gavusių žmonių, jie skaičiuojami atskirai.

Lietuvoje mažiausiai vieną skiepo dozę yra gavę 69,4 proc. gyventojų.

Neskaičiuojant gruodį pradėtos skiepyti jauniausios vaikų grupės, kur paskiepyta 4,5 proc. vaikų, mažiausiai pasiskiepijusiųjų yra tarp 12–15 metų vaikų – 37,6 procento.

Vyriausių šalies gyventojų, kuriems per 80 metų, paskiepyta 72,6 procento.

Iš viso Lietuvoje iki šiol gauta apie 6,5 mln. vakcinų dozių, skiepyti sunaudota 4,37 mln. iš jų. 

Šiuo metu koronavirusu tebeserga 59 tūkst. žmonių – maždaug 4 tūkst. daugiai nei prieš parą. 

Nauja tvarka

Nuo pirmadienio įsigaliojusi tvarka, leidžianti kai kurių kritiškai svarbių sričių atstovams dirbti ir sergant besimptome COVID-19 forma, dar nėra taikoma, sako Vyriausybės kanclerė Giedrė Balčytytė.

„Nepaisant priemonių, gali susiklostyti tokios aplinkybės, kad visi kontaktiniu būdu dirbantys darbuotojai yra apsikrėtę. Tokiu atveju darbdavys galės prašyti apsikrėtusių, bet neturinčių simptomų darbuotojų, grįžti į darbą. Ta tvarka bus taikoma tik labiausiai kritiniais atvejais. Šiuo metu mūsų žiniomis niekur tokia tvarka, nei vienoje kritines funkcijas užtikrinančioje įstaigoje ar organizacijoje, nėra taikoma“, – pirmadienį sakė ji.

Minėtos išimtys bus taikomos daugiau nei 60-čiai įvairių subjektų energetikos, susisiekimo srityse, taip pat kai kuriems vidaus reikalų ir krašto apsaugos sistemų darbuotojams.

Sveikatos apsaugos srityje išimtys bus taikomos didžiajai daliai medikų – greitosios pagalbos, skubios pagalbos, COVID-19 skyrių, palaikomojo gydymo ir slaugos paslaugas teikiantiems darbuotojams ir kt. Prie jų priskirti ir Nacionalinio visuomenės sveikatos centro, laboratorijų ir kai kurie kiti darbuotojai.

Užsidarys vakcinacijos centras Klaipėdoje

Nuo vasario 1 d. veiklą nutraukia pagrindinis Klaipėdos vakcinacijos centras, esantis Futbolo mokyklos teritorijoje.

Kaip pirmadienį pranešė savivaldybė, visi norintys pasiskiepyti, tai galės padaryti pirminės sveikatos priežiūros centruose, kuriuose yra prisirašę.

Galimybės skiepyti savo pacientus sudarytos visiems Klaipėdoje veikiantiems pirminės sveikatos priežiūros centrams – ir pavaldiems savivaldybei, ir privatiems. Vakcinuotis taip pat bus galima Nacionalinio kraujo centro Klaipėdos padalinyje (antradieniais ir trečiadieniais) bei prekybos centre „Klaipėdos Akropolis“ esančioje „Eurovaistinėje“ (sekmadieniais).

Daugelis pirminės sveikatos priežiūros centrų savo pacientams sudarys galimybes registruotis skiepams nuo COVID-19 per centralizuotą registracijos sistemą koronastop.lt arba tel. 1808. Gyventojai, kurie savo gydymo įstaigos centralizuotoje sistemoje neras, galės kreiptis ir tiesiogiai į įstaigos registratūrą ir susitarti dėl patogaus skiepijimo laiko.

Ribojimų poveikis kino teatrams

Nuo pirmadienio kino teatruose reikalaujant tarp žiūrovų palikti vieną laisvą vietą, teatrų atstovai sako, kad žiūrovai pokyčių pajusti neturėtų, nes tokios taisyklės taikomos jau kurį laiką. Tačiau nepatogumų kelia reikalavimas dėvėti respiratorius.

Pasak „Forum Cinemas“ kino teatrus valdančios įmonės Lietuvoje vadovo Gintaro Plytniko, anksčiau, kai kino teatruose buvo draudžiama gerti ir valgyti, verslas jautėsi diskriminuojamas, tačiau ribojimus panaikinus pernai lapkritį ir gruodį kino teatrai grįžo į įprastą režimą.

Jis teigė, jog dabartinių ribojimų žiūrovai neturėtų pajusti, tačiau daug kas vis dar nežino, kad būtina dėvėti respiratorius, todėl kino teatruose jie kol kas dalijami nemokamai.

„Ribojimas vietų jokia ne naujiena, mes tai greitai susitvarkome keleto varnelių paspaudimu sistemose ir viskas tvarkoje. 75 proc. apkrovimas, jei jis ir būtų pilnas, vadintųsi, kad mums sekasi neblogai, tai šioje vietoje nėra kažko drastiško, dėl ko negalėtume išgyventi“, – BNS sakė G. Plytnikas.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.