STT: sėkmė sąnarių protezų pirkimuose lydi įmones, remiančias medikų organizacijas

Sveikatos priežiūros įstaigų organizuojamus dirbtinių sąnarių endoprotezų pirkimo konkursus laimi įmonės, skiriančios paramą šioms įstaigoms ar jų medikus vienijančioms nevyriausybinėms organizacijoms, pirmadienį pranešė Specialiųjų tyrimų tarnyba (STT).

STT pastebi, kad sveikatos priežiūros įstaigų dirbtinių sąnarių endoprotezų pirkimo konkursus laimi įmonės, skiriančios paramą šioms įstaigoms.<br>T.Bauro nuotr.
STT pastebi, kad sveikatos priežiūros įstaigų dirbtinių sąnarių endoprotezų pirkimo konkursus laimi įmonės, skiriančios paramą šioms įstaigoms.<br>T.Bauro nuotr.
STT, specialiųjų tyrimų tarnyba.<br>J.Stacevičiaus nuotr.
STT, specialiųjų tyrimų tarnyba.<br>J.Stacevičiaus nuotr.
Daugiau nuotraukų (2)

Ignas Jačauskas, BNS

Jan 31, 2022, 5:35 PM

Pasak tarnybos, šių išvadų prieita Valstybinėje ligonių kasoje (VLK) ir penkiose asmens sveikatos priežiūros įstaigose atlikus korupcijos rizikos analizę dėl endoprotezų įsigijimo.

Analitinės antikorupcinės žvalgybos pareigūnai 2018 ir 2021 metais atlikę tyrimus nustatė, kad minėtus pirkimus laimi įmonės, suteikusios paramą perkančiajai organizacijai ar su ja susijusiems paramos gavėjams, arba ligoninės gydytojus vienijančioms nevyriausybinėms organizacijoms.

„Pirkimus laimintys tiekėjai yra ir didžiausi šių organizacijų rėmėjai. 2015–2019 m. paramą organizacijoms teikę juridiniai asmenys 2018–2021 m. laimėjo didžiąją dalį sąnarių endoprotezų centralizuotų viešųjų pirkimų, kuriems technines specifikacijas rengė VLK sudarytos komisijos“, – teigia STT.

STT taip pat konstatavo, kad šių pirkimų specifikacijos reikalavimai sukuria palankią aplinką rinkoje vykdyti „vieno tiekėjo“ arba „žemos konkurencijos“ pirkimus.

Situaciją be VLK tarnyba vertino Kauno klinikose, Kauno ligoninėje, Klaipėdos universitetinėje ligoninėje, Respublikinėje Vilniaus universitetinėje ligoninėje ir Ukmergės ligoninėje.

Pasak tarnybos, sąnarių endoprotezams įsigyti iš privalomojo sveikatos draudimo fondo (PSDF) kasmet išleidžiama vidutiniškai apie 10 milijonų eurų per metus, o daugiau nei 50 procentų sąnarių endoprotezų viešųjų pirkimų dalyvauja tik vienas tiekėjas.

STT teigimu, didiesiems 6 iš 15 visų tiekėjų, kurie daugiau nei 10 metų laimi sąnarių endoprotezų viešuosius pirkimus, kasmet iš PSDF biudžeto sumokama daugiau nei 80 proc. visiems sąnarių endoprotezams skirtų lėšų.

STT nustatė, kad endoprotezų pirkimų technines specifikacijas rengia komisijos, į kurias paskiriami asociacijų, kurios gauna finansinę paramą iš endoprotezų tiekėjų, vadovai ir valdybos nariai bei su jais pavaldumo ryšiais susiję asmenys.

Tarp minimų asociacijų – Sąnarių endoptrotezuotojų asociacija (SEA) bei Lietuvos ortopedų traumatologų draugija (LOTD).

STT pateiktais VLK duomenimis, 2018–2021 metais Lietuvos ortopedų traumatologų draugijai 224 tūkst. eurų arba per 70 proc. paramos teikė įmonės, kurių visų (pagrindinių ir preliminarių) sutarčių suma siekė 125,7 mln. eurų.

Sąnarių endoptrotezuotojų asociacijai 122 tūkst. eurų paramos suteikė įmonės, kurių bendra sutarčių vertė su įstaigomis siekė 128 mln. eurų.

Tarp tokių paramos teikėjų, sudariusių didžiausias sutartis, buvo „Johnson & Johnson“, „Bonameda“, „Osteca“, „Graina“, „Chirurgijos technologijos“ ir kt.

Pasak tarnybos, kai kurie komisijų nariai netinkamai vykdė pareigas deklaruoti interesus ar nusišalinti nuo sprendimų, VLK taip pat neužtikrino, kad privačių interesų turintys ekspertai nedalyvautų sprendimuose.

Įstaigose nustatytos tendencijos, kai pacientams daugiau skiriama tam tikro modelio klubo ar kelio sąnarių endoprotezai, kuriuos teikia įmonės, turinčios tiesioginių ar netiesioginių ryšių su ligoninių padalinių vadovais ir dirbančiais gydytojais.

STT pateikė pasiūlymus tobulinti sveikatos įstaigų priežiūros sričių prioritetus, stiprinti ligonių kasų vykdoma priežiūrą, imtis griežtesnių priemonių vertinant teisės aktus pažeidusių asmenų atsakomybę ir kt.

Įstaigos, dėl kurių pirkimų atlikta analizė, per tris mėnesius turės viešai savo interneto svetainėje paskelbti informaciją, kaip bus įgyvendinami korupcijos rizikos analizės išvadoje pateikti STT siūlymai.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.