Neliko abejingi: gatvėje sukniubusią kaunietę puolė gaivinti netoliese buvę žmonės

Sekmadienio popietę Kaune prie prekybos centro „Maxima“ (T.Masiulio g. 16E) staiga sukniubo maždaug 60 m. amžiaus moteris. 15:04 val. pranešimą apie įvykį gavo greitosios pagalbos medikai. Tačiau iki jiems atvykstant klinikinės mirties ištiktą kaunietę gelbėti suskubo kritinėje situacijoje nepasimetę atsitiktiniai žmonės.

Kaunietės gyvybę gelbėti suskubo atsitiktiniai žmonės.<br>lrytas.lt asociatyvinių nuotr. koliažas
Kaunietės gyvybę gelbėti suskubo atsitiktiniai žmonės.<br>lrytas.lt asociatyvinių nuotr. koliažas
Defibriliatorius<br>M.Patašiaus nuotr.
Defibriliatorius<br>M.Patašiaus nuotr.
Greitoji medicinos pagalba.<br>M.Patašiaus nuotr.
Greitoji medicinos pagalba.<br>M.Patašiaus nuotr.
Greitoji medicinos pagalba.<br>M.Patašiaus nuotr.
Greitoji medicinos pagalba.<br>M.Patašiaus nuotr.
Daugiau nuotraukų (4)

Lrytas.lt

Feb 17, 2022, 8:47 PM, atnaujinta Feb 18, 2022, 6:29 PM

Prie parduotuvės apsaugininko Dainiaus priėjo pirkėja ir pasakė, kad lauke žmogui pasidarė bloga. Paklausė, ar jis moka gaivinti.

Apsaugos darbuotojas išbėgo į lauką ir pamatė be gyvybės ženklų gulinčią moterį. Nieko nelaukdamas, pradėjo daryti širdies masažą.

Pakaitomis gaivino trise

Pagalbos prašymo sulaukė ir tądien „Eurovaistinės“ vaistinėje dirbusi farmakotechnikė Sonata.

Ji pasakojo nuskubėjusi prigriebti amoniako ir servetėlių – pagalvojo, kad sukniubusi moteris galėjo ir tiesiog apalpti.

Užrakinusi vaistinę ir išbėgusi į lauką Sonata pamatė, kad nelaimėlei pagalbą jau teikia apsaugos darbuotojas Dainius.

Situaciją įvertinusi Sonata pastebėjo nubrozdinimą ant moters nosies ir suprato, kad ji, turbūt, krito į priekį. Tiesa, gaivinimą pradėjęs Dainius jau buvo atvertęs ją ant nugaros.

„Pirmiausia įvertinau, kad ją tikriausiai jau buvo ištikusi klinikinė mirtis. Akys nieko nerodė – supranti, jog žmogus jau žiūri į nežinią“, – lrytas.lt pasakojo Sonata.

Ji pasisiūlė pakeisti Dainių ir tęsė krūtinės ląstos paspaudimus. Gaivinimas tęsėsi, o laimingas atsitiktinumas atsiuntė dar vieną pagalbininkę. Pro šalį ėjusi moteris prisistatė gydytoja rezidente ir taip pat prisidėjo prie gaivinimo.

Pažino nelaimėlę

Sonata tikino negalėjusi įvardinti, kiek laiko truko bendros trijulės pastangos.

„Tokiu metu laiko nuovokos nebeturi. Po to ir rankos drebėjo. Situacija tikrai ne iš maloniųjų. Matai, kad žmogus jau praktiškai miręs, net pamėlęs, bet atliekant gaivinimą jis dar kažkiek įkvėpia“, – prisiminė farmakotechnikė.

Ji pridūrė emociškai sunkią minutę pažinusi nelaimės ištiktą moterį. „Aš ją žinojau, ji pas mus lankydavosi“, – sakė „Eurovaistinės“ darbuotoja.

Gelbėtojais tapę žmonės visą tą laiką telefonu bendravo su Kauno miesto greitosios medicinos pagalbos stoties (GMPS) dispečeriu, per garsiakalbį gavo jo nurodymus.

Sonata tikino supratusi, kad būtinas kuo skubesnis betarpiškas greitosios pagalbos medikų įsikišimas, jie juk ir reikiamą įrangą turi, gali panaudoti elektrošoką.

Kauno miesto GMPS lrytas.lt informavo, kad medikai į nelaimės vietą atvyko per 7 minutes nuo tada, kai buvo gautas iškvietimas.

Gelbėtojams – pirma tokia patirtis

„Pasak paties Dainiaus, tuo metu jis tiesiog susitelkė į tai, ką reikia daryti ir kartu jaudinosi, kad spėtų atvykti greitoji medicinos pagalba. Savo pirmosios pagalbos įgūdžius jis kasmet atnaujina savanoriškose krašto pajėgose, kuriose tarnauja jau aštuonerius metus, tačiau iki šiol nebuvo tekę to daryti žmogui, kuriam šios pagalbos reikia.

Po šio įvykio jis pasakojo, kad iš pradžių dar abejojo, ar viską tinkamai daro, bet atvykę medikai viską darė taip pat ir tada jau jam palengvėjo“, – vyro išgyventas emocijas pakomentavo „Maximos“ Komunikacijos ir įvaizdžio departamento direktorė Ernesta Dapkienė.

Farmakotechnikė Sonata lrytas.lt taip pat patvirtino gaivinimo įgūdžių neteko taikyti, kai ant plauko kabo žmogaus gyvybė.

„Būna pas mus įvairių įvykių. Kartais iškvieti žmogui pagalbą, kažkas tik spaudimą ateina pasimatuoti, nes pasidaro silpna. Bet iki tokio lygio, kad gaivinti reikėtų, nieko panašaus nėra buvę – pirmas toks kartas mano gyvenime“, – prisipažino Sonata.

Greitosios atstovai lrytas.lt teigė informacijos apie pacientės būklę neturintys, tačiau pabrėžė, kad iki medikams atvykstant jai suteikta pagalba buvo aukso vertės – jų ir atvykusių GMP darbuotojų dėka pavyko atkurti pacientės spontaninę kraujotaką.

Visgi portalas „Kauno diena" pranešė, kad po kelių dienų moteris mirė ligoninėje.

Gaivinimo įgūdžiai gelbėja gyvybes

Kauno apskrities GMPS dispečerinė kiekvieną dieną sulaukia apie 700 pagalbos skambučių.

„Pakankamai dažnai susiduriame su atvejais, kai kai paciento gyvybei gręsia pavojus ir kiekviena minutė tampa ypatingai svarbi, todėl GMP dispečerio instrukcijos iki pagalbos atvykimo yra būtinos norint išgelbėti paciento gyvybę.

Dažniausiai skambinantieji būna pasimetę ir sukrėsti dėl įvykusios nelaimės, tačiau dėka GMP dispečerių profesionalumo pavyksta nuraminti skambinantįjį ir sukoncentruoti visą jo dėmėsį į pagalbos teikimą nelaimės ištiktam asmeniui. Tokiais atvejais GMP dispečeris palaiko pokalbį su pagalbos teikėju visą laiką iki kol į įvykio vietą atvyksta GMP brigada“, –  greitosios medikų darbo kasdienybę komentavo Kauno miesto GMPS dispečerinės auditorius Evaldas Paliulionis.

Ji pabrėžė, kad įvykus nelaimei atsitiktinių žmonių pagalbos svarba yra milžiniška. Kiekviena minutė yra be galo svarbi – kuo anksčiau imame gaivinti žmogų ir pritaikome defibriliaciją, tuo didesnė tikimybė išgelbėti gyvybę.

Viena uždelsta minutė šią tikimybę sumažina daugiau kaip 10 procentų.

„Šiandien turime sėkmingos istorijos pavyzdį, kuris dar kartą visiems primena, kaip yra svarbu žinoti, kaip elgtis tokiose situacijose ir svarbiausia nelikti abejingiems, atpažinti negaluojantį žmogų, o tuomet kaip galima skubiau kviesti GMP ir aplinkinius, kurie gali Jums padėti.

Jeigu žinote, kad netoliese yra defibriliatorius (AID), pasiųsti ką nors iš aplinkinių jį atnešti, klausytis GMP dispečerio teikiamų instrukcijų ir jas vykdyti, nes staigios mirties metu atliekami veiksmai iki GMP atvykimo gali išgelbėti žmogaus gyvybę“, – pabrėžė E.Paliulionis.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.