Kaune artimieji mirtį įprasmino padovanodami organus donorystei: padės ligoniams Lietuvoje ir Vokietijoje

Nacionalinis transplantacijos biuras prie Sveikatos apsaugos ministerijos praneša, kad vakar, vasario 24 d., Lietuvos sveikatos mokslų universiteto ligoninėje Kauno klinikose buvo užregistruotas 11-as efektyvus donoras.

Organų transplantacijos operacijos akimirka.<br>Kauno klinikų nuotr.
Organų transplantacijos operacijos akimirka.<br>Kauno klinikų nuotr.
Organų donoro kortelė<br>Camelia nuotr.
Organų donoro kortelė<br>Camelia nuotr.
Organų transplantacijos operacijos akimirka.<br>T.Bauro nuotr.
Organų transplantacijos operacijos akimirka.<br>T.Bauro nuotr.
Organų transplantacijos operacijos akimirka.<br>T.Bauro nuotr.
Organų transplantacijos operacijos akimirka.<br>T.Bauro nuotr.
Daugiau nuotraukų (4)

Lrytas.lt

Feb 25, 2022, 2:47 PM, atnaujinta Feb 25, 2022, 3:15 PM

Donoro artimieji priėmė sprendimą pritarti donorystei ir įprasminti savo artimojo mirtį padovanojant organus sunkiai sergantiems pacientams. Atlikus reikalingus tyrimus medikai nustatė, kad transplantacijai yra tinkami abu donoro inkstai, kepenys ir ragenos. Šie organai ir audiniai suteiks galimybę pasveikti sunkiai sergantiems pacientams, operacijos bus atliktos Kauno klinikose.

Transplantacijai tiko ir donoro plaučiai, tačiau Lietuvoje šiam organui nebuvo rastas tinkamas recipientas. Pasiūlius organą užsienio valstybėms – recipientas buvo rastas Vokietijoje. Vasario 25 d. rytą plaučiai vokiečių lėktuvu buvo išskraidinti ir bus transplantuoti sunkiai sergančiam recipientui.

Organų transplantacijos gali prireikti bet kuriam

Organų donorystė ir transplantacijos neretai gali pasirodyti tolima sritis, kuri niekada asmeniškai nepalies, tačiau vis dėlto svarbu nepamiršti, kad organų transplantacijos gali prireikti bet kuriam žmogui, o kartais ir labai netikėtai.

Neretai į recipientų sąrašą patenka žmonės, kurie serga itin sunkiomis ir retomis ligomis, o vienintelė viltis pasveikti jiems yra organo transplantacija. Tačiau organai gali susirgti ir dėl kitokių priežasčių, pavyzdžiui: gripo, peršalimo ar infekcinių ligų komplikacijų, apsinuodijimų, nelaimingų atsitikimų ar traumų.

Donorystė padeda įprasminti mirtį

Netekus artimo žmogaus kamuoja didelis skausmas ir liūdesys – būtent tokią akimirką artimiesiems tenka priimti sprendimą dėl organų donorystės. Tai leidžia dalelei mirusio žmogaus toliau gyventi kitame kūne, palaikyti kito žmogaus gyvybines funkcijas ir leisti jam džiaugtis gyvenimu.

Statistika rodo, kad organų donorystė padeda artimiesiems greičiau įveikti sielvartą ir įprasminti žmogaus mirtį. Todėl šia tema pasikalbėti su savo artimaisiais yra labai svarbu, kadangi netekties akimirką sprendimo priėmimas jiems bus lengvesnis.

Taip pat dažnai žmonės priimdami sprendimą dėl donorystės remiasi savo religinėmis pažiūromis ir nebūna tikri, ar jų religija palaiko organų donorystę. Nacionalinis transplantacijos biuras primena, kad beveik visos religijos pritaria organų donorystei ir laiko tai kilniu bei garbingu poelgiu.

Anot katalikų bažnyčios: „Ši broliškos meilės auka etiškai ir moraliai priimtina Vatikanui. Paaukodami organus, kad būtų išgelbėta kito žmogaus gyvybė, katalikai vykdo Dievo valią artimo meilės darbuose“.

Musulmonų tikėjime žmogaus gyvybės išsaugojimas yra labai svarbus, bet itin svarbus yra ir artimųjų pritarimas. Musulmonai nėra nusiteikę prieš organų ir audinių donorystę, jei tai yra daroma su pagarba velioniui ir yra naudinga recipientui.

Na, o judaizme žmogaus gyvybės išsaugojimas yra svarbiau nei kūno neliečiamumas. Jei žmogus nusprendžia tapti donoru, kad išgelbėtų kito žmogaus gyvybę – jo valiai reikia paklusti.

Pritarti organų donorystei lengva

Tam, kad kuo daugiau žmonių gyvybių būtų išgelbėta, labai svarbu kalbėtis apie donorystę, ją skatinti, garsiai išsakyti savo baimes ir susirūpinimus bei ieškoti žmogaus, kuris galėtų atsakyti į visus iškilusius klausimus, supažindinti su donoryste ir nuraminti bei patarti.

Šiuo metu Lietuvoje donorais gali tapti visi pilnametystės sulaukę asmenys, kurie išreiškia sutikimą ir gauna donoro kortelę. Užpildyti prašymą galima internetu – ntb.lt svetainėje, taip pat visose gydymo įstaigose ir „Eurovaistinės“, „Gintarinės vaistinės“ bei „Camelia“ vaistinėse.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.