Į Ukrainos pagalbos prašymą atsiliepė Lietuvos medikai: dešimtys pasiryžę išvykti tuojau pat

Sveikatos apsaugos ministerija (SAM), kreipėsi į sveikatos priežiūros įstaigas su prašymų identifikuoti savanorius sveikatos priežiūros specialistus: slaugytojus ir gydytojus, kurie esant poreikiui galėtų vykti į vakarų Ukrainą, padėti ten dirbantiems sveikatos priežiūros specialistams. Dešimtys medikų jau pareiškė, kad galėtų išvykti kad ir iš karto. 

SAM renka medikų, pasiryžusių keliauti į Ukrainą sąrašus.<br>Lietuvos kariuomenės nuotr.
SAM renka medikų, pasiryžusių keliauti į Ukrainą sąrašus.<br>Lietuvos kariuomenės nuotr.
SAM renka medikų, pasiryžusių keliauti į Ukrainą sąrašus.<br>M.Patašiaus asociatyvi nuotr.
SAM renka medikų, pasiryžusių keliauti į Ukrainą sąrašus.<br>M.Patašiaus asociatyvi nuotr.
Marius Čiurlionis<br>Vilniaus universiteto nuotr.
Marius Čiurlionis<br>Vilniaus universiteto nuotr.
Daugiau nuotraukų (3)

Lrytas.lt

Feb 25, 2022, 11:39 AM, atnaujinta Feb 25, 2022, 3:05 PM

Sveikatos apsaugos ministras Arūnas Dulkys dar ketvirtadienio rytą pranešė telefonu kalbėjęsis su Ukrainos sveikatos apsaugos ministru.

Jis nurodė, kad buvo aptartas pagalbos poreikis savo kraštą ginantiems ukrainiečiams ir tai, kaip toliau bus palaikomas tiesioginis ryšis tarp ministerijų.

 „Dar tik pirmosios sunkios valandos. Įstrigo šie kolegos žodžiai: „Ukraina stipri ir mes atlaikysime. Siunčiu padėką Lietuvos žmonėms, dėl jūsų niekada neabejojome, bet yra vienas dalykas... Prašome perduokite žinią kitoms ES šalims, kad tai... rimta“, – rašė ministras savo feisbuko paskyroje.

Padėtų ukrainiečių medikams

Vėliau SAM informavo apie kelias galimas veikimo kryptis.

„Vienas iš iškeltų klausimų buvo apie galimybę ir toliau plėtoti arba pratęsti anksčiau vykdytą projektą, kai nukentėję asmenys vyko į Lietuvą ir gaudavo tam tikras reabilitacijos paslaugas.

Antrasis paminėtas aspektas buvo būtent sveikatos priežiūros specialistų pagalba Ukrainoje. Tai yra Lietuvos medikų galimybė vykti į Ukrainą ir padėti ten dirbantiems kolegoms, kurie šiuo metu yra pakankamai sudėtingoje situacijoje“, – penktadienį sakė SAM atstovas Marius Čiurlionis. 

Pabrėžiama, kad pagrindinis misijos tikslas yra misijos dalyvių saugumas, todėl kilus bent menkiausiai grėsmei, būtų organizuojamas atsitraukimas ir komandos grįžimas į Lietuvą.

Savanoriai, norintys dalyvauti šioje misijoje atsiliepti ir informuoti darbdavius arba susisiekti asmeniškai su SAM atstovais.

„Šiuo metu bandome identifikuoti potencialius žmones, kurie savanoriškai galėtų važiuoti. Konkrečiu momentu misija nėra planuojama, bandome suformuoti sveikatos priežiūros specialistų rezervą, kurie esant poreikiui ir nusprendus, kad tokia misija vykdoma, galėtų išvykti ir prisidėti prie kolegų, dirbančių Ukrainos sveikatos priežiūros srityje“, – paaiškino M.Čiurlionis.

Preliminari misijos trukmė 10-14 d., misijos dalyviams bus padengtos, transportavimo, apgyvendinimo ir kitos su misijos vykdymu būtinos išlaidos bei mokamas darbo užmokestis.

M.Čiurlionis nurodė, kad tokią misijos trukmę nustato tarptautinė Pasaulio sveikatos organizacijos (PSO) priimta praktika. 

„Teigiama prasme mus labai nustebino, kad medikai po ilgo ir įtempto COVID-19 pandemijos laikotarpio randa savyje jėgų. Per pastarąją parą sulaukėme ne vienos dešimties atsiliepusiųjų, kurie yra pasiryžę išvykti kad ir tuoj pat“, – paaiškino M.Čiurlionis.

Pasak jo, dėl sudėtingos situacijos Ukrainoje į rezervą įtraukiami absoliučiai visų profilių specialistai. 

Tiesa, dažniausiai tokiose misijose reikalingi reanimacijos ir intensyvios terapijos gydytojai, chirurgai, traumatologai, slaugytojai ir paramedikai.

M.Čiurlionis pabrėžė, kad prioritetu išlieka medikų saugumas, todėl tikėtina, jog jie dirbtų Ukrainos sveikatos priežiūros įstaigose, ligoninėse.

Naujausią informaciją apie karinio konflikto Ukrainoje eigą rasite čia

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.