Į Ukrainą vykti panorę Santaros klinikų medikai: sukrečia tai, ką girdime iš ten esančių bičiulių

Vilniaus universiteto ligoninės Santaros klinikų medikų grupė atsiliepė į Sveikatos apsaugos ministerijos kvietimą registruotis savanoriškai pagalbai Ukrainoje – padėti ten dirbantiems sveikatos priežiūros specialistams. Santaros klinikų gydytojai ir slaugytojai nedvejodami registravosi vos pasirodžius tokiam kvietimui.

Lietuvos medikai pasiruošę vykti į Ukrainą.<br>M.Patašiaus nuotr.
Lietuvos medikai pasiruošę vykti į Ukrainą.<br>M.Patašiaus nuotr.
Vilniaus universiteto ligoninė Santaros klinikos<br>T.Bauro nuotr.
Vilniaus universiteto ligoninė Santaros klinikos<br>T.Bauro nuotr.
Daugiau nuotraukų (2)

Lrytas.lt

Feb 28, 2022, 4:09 PM

Kelios dešimtys Santaros klinikų medikų yra pasirengę savanoriauti Ukrainoje.

VUL SK Širdies chirurgas dr. Aleksejus Zorinas iškart vardija tris priežastis, dėl ko jis net nedvejodamas panoro prisijungti prie medikų komandos: „Neapibūdinama gėda už šalį, kurioje esu gimęs ir iki 2 metukų gyvenęs.

Iš šios šalies dabar yra tiesiog pagrobta ateitis. Antroji priežastis – sukrečiantys bičiulės gydytojos pasakojimai, su kuria nuolat susirašinėju, tiesiog neleidžia būti abejingu. Neabejingumas politine ir žmogiškąja prasme – mes nebegalime NIEKO nedaryti!“

Gydytoja anesteziologė reanimatologė Smiltė Kolevinskaitė registruojasi į medikų savanorių būrį dėl to, kad pasikliauja savo sąžine: „Esu anesteziologė reanimatologė. Ši profesija yra tiesiogiai susijusi su gyvybės gelbėjimu. Tokios pagalbos dabar ten reikia, esu pasirengusi padėti“.

Infekcinių ligų centro COVID-19 skyriaus slaugytoja Snieguolė Statauskienė sako suprantanti, kad ukrainiečiai kovoja ne tik už save, bet ir už mus. Artimų bičiulių Kijeve turinti Snieguolė virpančiu balsu pasakoja apie paskutinį pokalbį su rūsyje besislepiančiais ir dėl to sunkiai telefoniniu ryšiu pasiekiamais draugais.

Paskutiniai jų žodžiai „labai tave mylim, bet galim nebepasimatyt“ sukrečia ir ji siekianti padėti tuo, kuo galinti: „Tai yra mano pagalba – širdimi ir rankomis. Esu širdimi su Ukrainos tauta, jų skausmas – ir mano skausmas. Buvau pirma ir kai prasidėjo pandemija, ir dabar esu ten, kur reikalinga mano pagalba“.

Medikų savanorių, kurie esant poreikiui galėtų vykti į vakarų Ukrainą padėti ten dirbantiems sveikatos priežiūros specialistams, misijos terminus, logistiką koordinuoja Sveikatos apsaugos ministerija (SAM). Anot SAM, preliminari šios misijos trukmė 10–14 dienų.

Lrytas.lt primena, kad sveikatos apsaugos ministras Arūnas Dulkys pirmadienį sakė, jog į Ukrainą vyks 24 Lietuvos medikai. Į rezervinį specialistų sarąšą, pasak jo, įtraukti maždaug 250 medikų savanoriškai pareiškusių norą padėti Ukrainai.

„Laukiame konkrečių ligoninių, bet galime formuoti dvi grupes po 12 žmonių. <...> Netruksime suformuoti, sužinosime, kur vykti, ir tas darbas juda. Jiems reikia paramedikų, slaugytojų, anesteziologų, reanimatologų. Būtent tokiu būdu ir formuojame“, – teigė A.Dulkys.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.