Lietuvą pasiekė pirmoji „Nuvaxovid“ vakcinos nuo COVID-19 siunta

Pirmadienį Lietuvą pasiekė pirmoji farmacijos kompanijos „Novavax“ sukurtos COVID-19 vakcinos „Nuvaxovid“ siunta, kurią sudaro 45 tūkst. vakcinos dozių, praneša sveikatos apsaugos ministerija (SAM).

Vakcina nuo COVID-19.<br>„123rf.com“ nuotr.
Vakcina nuo COVID-19.<br>„123rf.com“ nuotr.
Vakcina nuo COVID-19.<br>V.Skaraičio nuotr.
Vakcina nuo COVID-19.<br>V.Skaraičio nuotr.
Vakcina nuo COVID-19.<br>V.Skaraičio nuotr.
Vakcina nuo COVID-19.<br>V.Skaraičio nuotr.
Vakcina nuo COVID-19.<br>T.Bauro nuotr.
Vakcina nuo COVID-19.<br>T.Bauro nuotr.
Daugiau nuotraukų (4)

Sveikatos apsaugos ministerija

Feb 28, 2022, 4:19 PM

Ji nurodo, kad per kelias dienas jos bus paskirstytos skiepijančioms gydymo įstaigoms, registracija skiepijimui šia vakcina taip pat prasidės artimiausiomis dienomis.

Skiepytis „Nuvaxovid“ vakcina gali dar nesiskiepiję gyventojai, sulaukę 18 metų. Vakcina suleidžiama dviem dozėmis, tarp jų daroma trijų savaičių pertrauka. Registruotis skiepijimui šia ar kitomis vakcinomis nuo COVID-19 ligos galima internetu www.koronastop.lt arba trumpuoju numeriu 1808.

„Nuvaxovid“ yra baltymų pagrindu sukurta vakcina – tai yra gerai žinoma ir daugiau nei 30 metų naudojama vakcinų gamybos technologija. Baltymų pagrindu taip pat yra kuriamos vakcinos nuo hepatito B, kokliušo ir pneumokokinės infekcijos.

Klinikiniai tyrimai parodė, kad „Nuvaxovid“ veiksmingumas apsaugant nuo COVID-19 ligos siekia 90 proc. Įvertinusi klinikinių tyrimų, kuriuose dalyvavo 45 tūkst. žmonių, duomenis, Europos vaistų agentūra 2021 m. gruodžio 20 d. rekomendavo naudoti šią vakciną pirminiam skiepijimui nuo COVID-19 ligos. Tai yra jau penkta vakcina nuo COVID-19 ligos, patvirtinta Europos Sąjungoje.

Ar nauja vakcina bus tinkama sustiprinančiajai dozei, parodys tolesni tyrimai. Gamintojas taip pat žadėjo adaptuoti vakciną naujoms nerimą keliančioms koronaviruso atmainoms, tokioms kaip omikron. Tačiau jau dabar pastebima, kad „Nuvaxovid“ užtikrina labai aukštą antikūnų titrą, o tai yra svarbu užtikrinant organizmo apsaugą nuo naujų koronaviruso atmainų.

Europos Komisija praėjusių metų rugpjūčio 4 d. su kompanija „Novavax“ pasirašė išankstinę pirkimo sutartį, kuri numato galimybę ES šalims narėms įsigyti iki 100 mln. vakcinos dozių, o esant papildomam poreikiui – iki 2023 m. užsakyti dar 100 mln. dozių.

2022 m. pirmąjį ketvirtį Lietuva turėtų gauti 132 000 „Nuvaxovid“ vakcinos dozių, antrajam ketvirčiui siekiama užsakyti dar 310 560 dozių. Lietuvos Vyriausybė iš viso yra pritarusi 633 tūkst. vakcinos dozių įsigijimui iš kompanijos „Novavax“.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.