Dėmesio: nelegalioje rinkoje platinamas pavojingas mišinys – kokainas su karfentaniliu

Narkotikų, tabako ir alkoholio kontrolės departamentas (NTAKD) informuoja, kad Europos narkotikų ir narkomanijos stebėsenos centro (toliau – ENNSC) duomenimis, nelegalioje rinkoje platinamas pavojingas mišinys – kokainas mišinyje su karfentaniliu.

Nelegalioje rinkoje platinamas pavojingas mišinys – kokainas mišinyje su karfentaniliu.<br>123rf asociatyvi nuotr.
Nelegalioje rinkoje platinamas pavojingas mišinys – kokainas mišinyje su karfentaniliu.<br>123rf asociatyvi nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Mar 3, 2022, 2:07 PM

Kai kuriose valstybėse buvo užfiksuoti apsinuodijimo ir mirties atvejai, kuriuos sukėlė kokaino, sumaišyto su sintetiniu opioidu karfentaniliu, vartojimas. Dešimtys pacientų buvo skubiai hospitalizuoti dėl apsinuodijimo kokainu, o taip pat buvo fiksuota keliasdešimt mirties atvejų. Konfiskuotuose kokaino mėginiuose ir iš pacientų paimtuose biologiniuose mėginiuose, be kokaino, buvo nustatytas ir karfentanilis.

Karfentanilis yra sintetinis opioidas, kuris yra vienas iš pavojingiausių, todėl jo lengva perdozuoti, ir kuris gali sukelti ūmų apsinuodijimą ar net mirtį. Juolab, kad dar nėra pakankamai informacijos apie šių dviejų medžiagų poveikį organizmui, kai jos vartojamos kartu.

NTAKD įspėja, kad nelegalioje rinkoje vartotojams tiekiami produktai gali būti parduodami klaidingai paženklinti, nenurodant tikrosios jų sudėties ir vartotojai gali net nežinoti, kad perka preparatus, kurių sudėtyje yra jų gyvybei pavojingų sintetinių opioidų.

Lietuvoje kokainas ir karfentanilis yra draudžiami ir yra įtraukti į Narkotinių ir psichotropinių medžiagų sąrašus, todėl bet koks disponavimas šiomis medžiagomis yra draudžiamas, nesvarbu, kur jie būtų randami.

NTAKD duomenimis, Lietuvoje apsinuodijimo atvejų šiuo mišiniu kol kas dar nenustatyta.

NTAKD įspėja, kad vartodami narkotines ir psichotropines medžiagas, rizikuojate pakenkti centrinės nervų sistemos ir psichinių bei gyvybinių funkcijų veiklai.

Esant įtarimui, jog asmuo svaiginasi narkotinėmis ar psichotropinėmis medžiagomis, būtina jį nukreipti į sveikatos priežiūros įstaigas. Kontaktus galima rasti interneto svetainėje www.ntakd.lrv.lt arba paskambinus tel. 8 7066 80 60.

Neatidėliotina informacija apsinuodijus suteikiama Valstybinės vaistų kontrolės tarnybos prie SAM Apsinuodijimų informacijos biure tel. +370 5 236 20 52.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.