Kauno klinikoms veriasi platesnės galimybės gydyti retas virškinimo sistemos ir kepenų ligas

Gydytojos gastroenterologės doc. Vitalijos Petrenkienės vadovaujamas Lietuvos sveikatos mokslų universiteto (LSMU) ligoninės Kauno klinikų Retų virškinimo sistemos ir kepenų ligų centras šįmet tapo Europos retų kepenų ligų tinklo nariu – vieninteliu tokiu centru Baltijos šalyse.

Retų virškinimo sistemos ir kepenų ligų centre gydoma daugiau kaip 100 autoimuniniu hepatitu, pirminiu biliariniu cholangitu, Vilsono liga, hemochromatoze, nėščiųjų cholestaze, kepenų kraujagyslių ir kitomis retomis kepenų ligomis sergančių pacientų.<br>123rf nuotr.
Retų virškinimo sistemos ir kepenų ligų centre gydoma daugiau kaip 100 autoimuniniu hepatitu, pirminiu biliariniu cholangitu, Vilsono liga, hemochromatoze, nėščiųjų cholestaze, kepenų kraujagyslių ir kitomis retomis kepenų ligomis sergančių pacientų.<br>123rf nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

2022-03-05 08:39

Šis tarptautinis pripažinimas skatina Kauno klinikų gydytojus gastroenterologus toliau tobulinti retų ligų diagnostiką ir gydymą, o sunkiausias ir neaiškias diagnozes aptarti tarptautiniuose Europos retų kepenų ligų tinklo daugiadalykiuose gydytojų susirinkimuose, pažymima Kauno klinikų pranešime.

Retų virškinimo sistemos ir kepenų ligų centre gydoma daugiau kaip 100 autoimuniniu hepatitu, pirminiu biliariniu cholangitu, Vilsono liga, hemochromatoze, nėščiųjų cholestaze, kepenų kraujagyslių ir kitomis retomis kepenų ligomis sergančių pacientų.

Pasak Kauno klinikų atstovės Jovitos Gudelevičiūtės, šį centrą auditavusi Europos Sąjungos komisija pažymėjo, kad jame yra puikios galimybės genetinei retų ligų diagnostikai ir gydymui pačiais naujausiais metodais, apimančiais kepenų kraujagyslių šuntavimą ir stentavimą bei kepenų transplantaciją.

Viena iš retų ligų, kurios gydomos minimame centre, yra Budd-Chiari sindomas – sutrikimas, pažeidžiantis kepenis ir kraujagysles, kai į kepenis tekančiam kraujui sunku iš jų ištekėti. Kauno klinikų Gastroenterologijos klinikos Hepatologijos sektoriaus vadovas, Lietuvos mokslų akademijos tikrasis narys, akademikas prof. Limas Kupčinskas teigia, kad sergant Budd-Chiari sindromo liga, kepenų venose susidaro krešuliai, neleidžiantys kraujui ištekėti iš kepenų, ir dėl to išsivysto sunkios komplikacijos.

„Paprastai liga atsiranda dėl trombofilijos – polinkio padidintam kraujo krešėjimui, kuris gali būti tiek dėl genetinių priežasčių, tiek įgytas. Pavyzdžiui, dėl kontraceptinių vaistų naudojimo – aiškina prof. L. Kupčinskas.

Atkreiptinas dėmesys į tai, kad dažniausiai šia liga serga moterys, o pagrindiniai Budd-Chiari simptomai – skysčių kaupimasis pilve, pilvo skausmai, prasidedantys kraujavimai, vystosi kepenų nepakankamumas. Laiku nediagnozavus ir negydant Budd-Chiari sindromo, ši liga gali baigtis mirtimi.

„Dėl nespecifinių ligos simptomų dažnai pacientai ne iš karto nukreipiami pas gydytoją gastroenterologą, todėl liga progresuoja. Anksti diagnozavus šią ligą, pacientams galima taikyti inovatyvias radiologines procedūras, kai per kaklo kraujagyslę specialiais kateteriais gali būti pasiekiamos kepenys ir į jas įvedama dirbtinė kraujagyslė, atstatanti kepenų kraujotaką“, – teigia profesorius.

Anot Kauno klinikų pranešimo, šios ligoninės Retų virškinimo sistemos ir kepenų ligų centre gydoma apie 16 pacientų, kuriems diagnozuotas Budd-Chiari sindromas. Profesoriaus L. Kupčinsko pastebėjimu, savalaikė diagnostika ir šiuolaikinės gydymo galimybės šiems pacientams gali grąžinti visavertį gyvenimą. Svarbiausiai ligą diagnozuoti laiku, atskirti ją nuo kitos kilmės kepenų ligų ir nukreipti į centrą, kuriame teikiamos trečio lygio sveikatos priežiūros paslaugos.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.