Parduotuvėse iššluota joduota druska, o vaistinėse – skystas jodas: medikus šiurpina, kam jie naudojami

Socialiniuose tinkluose plintanti informacija apie išoriniam vartojimui skirto jodo tirpalo gėrimą ir joduotos druskos vartojimą kelia nerimą medikams. Ją neatsakingai platina net visuomenei gerai žinomi asmenys. Vaistinėse tiesiog iššluoti skysto jodo preparatai, o kai kuriose parduotuvėse – joduota druska. Baltijos ir Amerikos terapijos ir chirurgijos klinikos medikai perspėja: panikos apimti žmonės gali labai pakenkti savo sveikatai.

Druska<br>D.Umbraso nuotr.
Druska<br>D.Umbraso nuotr.
Druska<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Druska<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Daugiau nuotraukų (2)

Lrytas.lt

Mar 7, 2022, 9:55 AM, atnaujinta Mar 7, 2022, 10:39 AM

„Nuo penktadienio ryto sulaukėme dešimčių skambučių su prašymu išrašyti receptą kalio jodido tabletėms. Primename, kad tie, kurie neatsiėmė šio preparato, kai jis buvo dalijamas gyventojams nemokamai, dar galės tai padaryti. Receptai bus pratęsti automatiškai šio mėnesio viduryje. Apie tai informavo Vilniaus miesto savivaldybė.

Vadovaujamės radiacinės saugos centro nurodymais: radiacinis fonas šalyje yra normalus, todėl raminame pacientus ir primename, kad šiuo metu kalio jodido preparatų vartoti nereikia“, – sako klinikos generalinė direktorė Inga Grigienė.

Šeimos gydytoja Rita Seniūnaitė visiems primena, kad kalio jodido tabletės yra receptinis preparatas ir jo vartojimas griežtai reguliuojamas ne be reikalo.

„Tiesiog reikia nepamiršti svarbiausio: kalio jodido tabletės turi būti panaudotos griežtai pagal pagal indikaciją – įvykus branduolinei avarijai, jei visi būsime informuoti Sveikatos apsaugos ministerijos ir Radiacinės saugos centro per nacionalinį transliuotoją ir pranešimais į telefonus“, – priminė ji.

Didžiausia problema – šiuo metu socialiniuose tinkluose platinama informacija apie skystų jodo preparatų, skirtų išoriniam vartojimui, gėrimą praskiedus vandeniu ar pienu, taip pat joduotos druskos vartojimą. Tokius teiginius feisbuke nesibodi platinti net ir visuomenei gerai žinomi asmenys.

„Labai apmaudu, kad prisidengus frazėmis „nėra specialistų patvirtinta, bet...“, yra skleidžiama informacija, kuria pasitikėję žmonės gali rimtai pakenkti savo sveikatai.

Atminkite, kad skysti jodo preparatai, maisto papildai ar joduota druska tikrai neapsaugos nuo radioaktyvaus jodo branduolinės avarijos metu“, – sako R. Seniūnaitė.

Ji perspėjo, kad išoriniam vartojimui skirtas jodas, naudojamas ne pagal paskirtį, tiesiog gali sukelti cheminį gleivinių nudegimą. Ne ką naudingesnis ir druskos vartojimas didesniais kiekiais.

„Išsigandę žmonės tiesiog nepagalvoja, kiek turėtų suvalgyt druskos, kad gautų pakankamai jodo. Juolab, kad nesandariai laikoma joduota druska greitai tampa tiesiog paprasta druska. Jodas yra labai lakus elementas, tad iš druskos tiesiog išgaruoja.

Vartojant joduotą druską dideliais kiekiais, organizmą ištiks šokas nuo natrio chlorido pertekliaus. Besisaugodamas nuo šiuo metu menamos radiacijos druska, žmogus tiesiog gali tiesiog atsidurt reanimacijoje ir pabaigti gyvenimą nuo druskos pertekliaus.

Geriant skystą jodą, kad ir skiestą vandeniu, kiekvienas gali susidurti su virškinamojo trakto pažeidimais, alerginėmis reakcijomis ar tos pačios skydliaukės pažeidimu.

Reikia susikaupti ir nepasiduoti panikai ar įtakai žmonių, kurie be atsakomybės pateikia informaciją į viešąją erdvę ar tiesiog pelnosi karo sąskaita“, – sako Baltijos-Amerikos klinikos specialistė.

Ji primena, kad kiekvienos dienos racione turėtų būti profilaktinė jodo dozė – 150 mcg. Į savo racioną adekvačiais kiekiais įtraukite tos pačios joduotos druskos (tik ją nusipirkę laikykite hermetiškai sandariame inde), maisto papildų su jodu, tam tinka kai kurie maisto produktai: jūros dumbliai, tunas, krevetės, kiaušiniai ar pieno produktai. Jei norite turėti stiprų imunitetą ir būti sveiki, šie produktai turi būti vartojami nuosekliai, svarbu laikytis tinkamo poilsio režimo, fizinio aktyvumo ir sveikos mitybos rekomendacijų.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.