PSO pasmerkė atakas prieš ligonines Ukrainoje ir išreiškė susirūpinimą dėl epidemijų rizikos

Pastarosiomis dienomis Ukrainoje padaugėjo atakų prieš ligonines, sveikatos priežiūros įstaigas ir net greitosios pagalbos automobilius, o šalyje trūksta gyvybiškai svarbių medicinos priemonių, antradienį pranešė Pasaulio sveikatos organizacija (PSO).

Ligoninė, Ukraina, karas.<br>AP/Scanpix nuotr.
Ligoninė, Ukraina, karas.<br>AP/Scanpix nuotr.
Mariupolis, ligoninė, karas Ukrainoje.<br>AP/Scanpix nuotr.
Mariupolis, ligoninė, karas Ukrainoje.<br>AP/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (2)

Lrytas.lt

Mar 8, 2022, 5:17 PM

Jungtinių tautų (JT) agentūra pirmadienį patvirtino, kad nuo vasario 24 d. prasidėjusios Rusijos invazijos į Ukrainą pradžios bent 9 žmonės mirė per 16 įvykdytų išpuolių prieš sveikatos priežiūros įstaigas.

„PSO griežčiausiai smerkia šias atakas“, – PSO Europos regiono direktorius Hansas Klugė.

PSO vyresnioji skubios pagalbos pareigūnė Europai Catherine Smallwood pareiškė, kad į sąrašą buvo įtraukti incidentai, kai greitosios medicinos pagalbos automobiliai buvo siunčiami ne skubios sveikatos priežiūros tikslais.

„Mes ir toliau atnaujinsime tuos skaičius. Per pastarąsias kelias dienas jie gana sparčiai didėjo“, – pabrėžė C.Smallwood.

Agentūra stengiasi greitai tiekti medicinos reikmenis Ukrainai, kur senka deguonies, insulino, asmeninių apsaugos priemonių, chirurginių reikmenų ir kraujo komponentų atsargos, sakė H.Kluge.

Atskirame pareiškime Europos ligų prevencijos ir kontrolės centras (ECDC) nurodė, kad Ukrainos kaimyninės šalys, kurios priima ukrainiečių pabėgėlius, turėtų įtraukti juos į savo vakcinų nuo įvairių ligų programas.

Jie turėtų teikti pirmenybę vakcinacijai nuo COVID-19 ir poliomielito, taip pat nuo tymų, nes dabartinė skiepijimo apimtis yra nepakankama, kad būtų išvengta tymų protrūkių, sakoma ECDC pranešime.

„Bombų prieglaudose ir priėmimo centruose gausu žmonių, galinčių palengvinti tymų protrūkio pradžią, ypač kai pavasaris sutampa su natūraliu ligos sezoniškumu“, – pridūrė agentūra.

Parengta pagal Reuters inf.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.