Baltijos šalių sveikatos ministrai kreipėsi į PSO: turime apsaugoti Ukrainos medikus ir medicinos įstaigas

Lietuvos sveikatos apsaugos ministras Arūnas Dulkys, Latvijos sveikatos apsaugos ministras Danielis Pavļutas ir Estijos sveikatos apsaugos ir darbo ministras Tanelis Kiikas šiandien bendru laišku kreipėsi į Pasaulio sveikatos organizacijos (PSO) vadovus, prašydami sustiprinti pastangas remti Ukrainos medicinos sistemą ir padėti užtikrinti sveikatos priežiūros paslaugų teikimą nuo karo veiksmų kenčiantiems šios šalies gyventojams.

Sveikatos ministrai prašo sustiprinti pastangas remti Ukrainos medicinos sistemą.<br>Prilepa Aleksandr/UNIAN nuotr. 
Sveikatos ministrai prašo sustiprinti pastangas remti Ukrainos medicinos sistemą.<br>Prilepa Aleksandr/UNIAN nuotr. 
Daugiau nuotraukų (1)

Sveikatos apsaugos ministerija

Mar 9, 2022, 5:39 PM

Laiške PSO generaliniam direktoriui Tedrosui Adhanomui Ghebreyesusui ir PSO Europos regiono direktoriui Hansui Kluge trijų Baltijos šalių sveikatos ministrai atkreipia dėmesį, kad didelio masto neišprovokuotas ir nepagrįstas Rusijos ginkluotųjų pajėgų įsiveržimas į nepriklausomą ir taikią Ukrainos valstybę yra nusikaltimas Ukrainos žmonėms ir didžiausia grėsmė Europos ir pasaulio saugumui šių laikų istorijoje.

Pažeisdama visus tarptautinius susitarimus, Rusija ir toliau su dideliu žiaurumu ir cinizmu bombarduoja civilius gyventojus ir civilinius objektus, net ligonines ir kitas sveikatos priežiūros įstaigas, puola greitosios pagalbos automobilius, užkirsdama kelią gyvybiškai reikalingos medicinos pagalbos teikimui Ukrainos žmonėms. Šie išpuoliai trukdo tiekti būtiniausius vaistus ir pirmosios pagalbos įrangą, ir veda į humanitarinę katastrofą.

Ministrai pažymi, kad pagrindinė PSO užduotis yra užtikrinti visų žmonių sveikatą ir gerovę, taip pat ir per humanitarines krizes bei ginkluotus konfliktus. Šiuo metu ypač svarbu yra apsaugoti Ukrainos sveikatos priežiūros darbuotojus, kad jie galėtų atlikti savo darbą ir gelbėti gyvybes, apsaugoti medicinos įstaigas, kad visi žmonės galėtų naudotis sveikatos priežiūros paslaugomis ir gyvybiškai svarbiomis medicinos priemonėmis.

Trijų Baltijos šalių ministrai pripažįsta ir vertina PSO pastangas teikti pagalbą Ukrainai, tačiau ragina visapusiškai pasinaudoti Jungtinių Tautų ir jų agentūrų pastangomis, kad būtų nutraukti tarptautinės humanitarinės teisės pažeidimai ir užtikrinta, kad medicinos ir humanitariniai darbuotojai galėtų netrukdomai teikti pagalbą ten, kur jos labiausiai reikia.

Taip pat ministrai pažymi, kad PSO, kaip Jungtinių Tautų agentūra, atsakinga už sveikatą, turi pripažinti, kad viena iš jos valstybių narių pažeidžia pagrindines organizacijos vertybes ir principus, ignoruodama žmonių teisę į sveikatą. Atsižvelgiant į tai, Rusija neturėtų būti PSO valdymo organų narė ar dalyvauti sprendimų priėmimo procesuose.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.