Sankcijų poveikis Rusijos farmacijai: dar nežino iš ko gamins vaistus

Rusijos farmacijos pramonė susiduria su žaliavų trūkumu. Nors Europos Sąjungos ir JAV sankcijos Rusijai nėra tiesiogiai nukreiptos į vaistų pramonę, tačiau gamintojai rūpinasi galintys likti be medikamentų gamybai naudojamų komponentų importo.

Tabletės, vaistai.<br>J.Butkutės asociatyvi nuotr.
Tabletės, vaistai.<br>J.Butkutės asociatyvi nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Mar 9, 2022, 4:53 PM

Europa per savaitę beveik nustojo tiekti medžiagas. Tiesa, 80 proc. importo įprastai atkeliauja iš Kinijos ir Indijos, bet tiekimo grandinės stringa ir čia. Įvairiais vertinimais, įmonės turi atsargų nuo trijų iki šešių mėnesių.

Rusijoje importuojamos medžiagos per pastarąsias dešimt dienų pabrango 30–35 proc. Priet to ženkliai prisideda nukritęs rublio kursas Kommersant.ru sakė „RNC Pharma“ plėtros direktorius Nikolajus Bespalovas. Staigus rublio nuvertėjimas, anot Andrejaus Gorškovo, „Ozon Healthcare“ vadovo, padidino ne tik pačių žaliavų, bet ir jų pristatymo kainą.

„RNC Pharma“ duomenimis, apie 80-85 proc. rusiškų vaistų pagaminama iš importuotų medžiagų. 2021 metais 76,7 proc. į Rusiją importuotų žaliavų buvo iš Indijos ir Kinijos, o 19,7 proc. – iš ES šalių. Iš viso pernai į šalį įvežta 15,8 tūkst. tonų farmacinės žaliavos už 195,4 mlrd. rublių.

„Prekės iš Europos neatrodo daug žadančios jau vien dėl to, kad neaišku, kaip už jas atsiskaityti“, – aiškino A.Gorškovas

Rusijos vaistų gamintojai ketina europietiškos žaliavos pamainos ieškoti Azijos rinkose, sako Viktoras Dmitrijevas, Rusijos vaistų gamintojų asociacijos generalinis direktorius. Tačiau dabar produkcijos tiekimą iš Indijos ir Kinijos apsunkino pasikeitusios bendradarbiavimo sąlygos ir netiesioginis sankcijų poveikis.

„Rangovai, dirbę su mumis pastaruosius 10–12 metų dabar prašo iš anksto sumokėti už pristatymą“, – aiškina Aleksandras Semionovas, „Active Component“ prezidentas.

Ankstų vasario 24 d. rytą Rusijos prezidentui Vladimirui Putinui įsakius pradėti karą, Ukrainą puolė rusų pajėgos. Rusijos įsiveržimas į nepriklausomą kaimyninę valstybę jau pareikalavo tūkstančių gyvybių. Vakarų pasaulis pasmerkė tokį V.Putino elgesį ir ėmėsi itin griežtų sankcijų prieš šalį agresorę Rusiją.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.
Speciali „Nauja diena“ G. Kirkilui atminti