R. Lingienė įspėja neatsipalaiduoti: „Deja, jau turime naują COVID-19 atmainą, kurios užkrečiamumas gerina rekordus“

Dėl koronaviruso Lietuvoje jau tvyro atsipalaidavimo nuotaikos. Planuojama keisti pandemijos valdymo kontrolę, trečiadienį sveikatos apsaugos ministerija pranešė, kad kaukių dėvėjimas, išskyrus kelias išimtis, jau greitai gali likti tik rekomendacinio pobūdžio. Tačiau Nacionalinio visuomenės sveikatos centro (NVSC), Vilniaus departamento direktorė Rolanda Lingienė perspėja, kad atsipalaiduoti dar labai anksti.

Rolanda Lingienė<br>T.Bauro nuotr.
Rolanda Lingienė<br>T.Bauro nuotr.
Rolanda Lingienė<br>T.Bauro nuotr.
Rolanda Lingienė<br>T.Bauro nuotr.
Rolanda Lingienė<br>D.Umbraso nuotr.
Rolanda Lingienė<br>D.Umbraso nuotr.
Daugiau nuotraukų (3)

Lrytas.lt

Mar 23, 2022, 2:29 PM, atnaujinta Mar 23, 2022, 2:31 PM

Savo „facebook“ paskyroje ji rašė, kad didelėje dalyje Europos šiuo metu daugėja COVID-19 atvejų, su milžiniškomis bėdomis kovoje prieš koronavirusą susiduria Kinija. Pasak jo, prie sergamumo augimo prisideda ne tik tai, kad atsisakoma pandeminių ribojimų, bet ir dar labiau užskrečiamas omikron atmainos potipis, jau gavęs neoficialų „Stealth“ pavadinimą.

Pateikiame pilną R.Lingienė įrašą:

„Neatsipalaiduokim per daug. Žinau, mūsų visų dėmesys jau mėnuo yra ten, kur ir širdys – su Ukraina, su jos žmonėmis, tačiau reikia neužsimiršti, kad galime susilaukti naujų nemalonių siurprizų tebesitenčioje ir visus išvarginusioje kovoje su Covid-u.

Ir deja, jau turime naują atmainą, kurios užkrečiamumas vėl muša rekordus daugelyje šalių, tad perteklinis atsipalaidavimas gali kainuoti.

Covid atvejų daugėja vos ne visoje Europoje, Kinijos „nulinis sergamumas“ bliūkšta, miestai ir fabrikai stoja, biržose – korekcijos, o vis daugiau naujų atvejų medikai sieja su šviežiausia „slaptąja“ omikrono atmaina.

Jungtinėje Karalystėje sergamumas masiškai padaugėjo pastarosiomis savaitėmis, o Vokietijoje ir toliau fiksuojamas rekordinis kasdienis užsikrėtimų skaičius – apie 250 000 naujų atvejų per dieną.

Prancūzijoje, Šveicarijoje, Italijoje ir Nyderlanduose COVID-19 skaičius vėl pradeda augti.

Deja, Lietuvoje irgi.

Diskusijos apie tai, kas tai nulemia – netyla ir net neabejoju, kad netils dar ilgai. Anot pasaulio medikų – drastiškas priemonių sušvelninimas kai kuriose Vakarų Europos šalyse ir naujo omikrono atmainos potipio, žinomo kaip BA.2, plitimas, kuriam jau priklijuota „Stealth“ etiketė, yra vienos esminių priežasčių, lemiančios spartų jo plitimą.

Visuomenės sveikatos pareigūnai ir mokslininkai atidžiai stebi BA.2, kuris jau gavo „stealth“ varianto etiketę dėl turimų genetinių mutacijų, dėl kurių gali būti sunku atskirti jį nuo delta varianto (naudojant PGR testus), palyginti su originaliu omikrono variantu BA.1.

Tad šis potipis – naujausia jo atmaina, atsiradusi nuo pandemijos pradžios Kinijoje 2019 m. pabaigoje.

Tik priminsiu, kad omikron – iki šiol labiausiai užkrečiama padermė (aplenkusi delta variantą), kuris dar pats išstūmė alfa variantą, net būdamas ne pirmine viruso atmaina.

Danų mokslininkai mano, kad BA.2 potipis yra net 1½ karto labiau užkrečiamas nei „originalusis“ omikronas ir jau jį lenkia. BA.2 potipiui jau dabar tenka atsakomybė už daugiau nei pusę naujų atvejų Vokietijoje, o Jungtinėse valstijose jis dar praeitą savaitę sudarė apie 11 proc. atvejų, o šią – jau daugiau nei 30 proc.

Tendencijos – tokios. Tai gali paliesti ir mus.

Anot Warwicko universiteto molekulinės onkologijos profesoriaus Lawrence'o Youngo, jau akivaizdu, kad BA.2 yra labiau užkrečiamas nei BA.1. Danijos mokslininkai mano, kad netrukus sulauksime naujų infekcijos bangų, o Amerikos kolegos skaičiuoja, kad jo užkrečiamumas gali būti net 60 proc. didesnis nei BA.1.

Laimei, yra ir gerų žinių:

– nors BA.2 potipis yra užkrečiamesnis už kitus variantus, tačiau, bent kol kas, nekelia didesnio pavojaus;

– už lango visu galingumu savo jėgą demonstruoja saulė ir geresnis oras;

– koronavirusų šėlsmo sezonas juda link pabaigos;

– visi esame geriau pasiruošę atremti naujus viruso išpuolius, kurie, tikiuosi, neišves mūsų iš pusiausvyros bent iki rudens;

– ir, žinoma, esame daug sąmoningesni savo pasirinkimuose.

Ką galime padaryti? Pasisaugoti, net jei tai tik rekomenduojama, ir elgtis taip, kaip elgėmės iki šiol.

Juk vieną kartą išmokęs važiuoti dviračiu, niekada to nepamirši. Taip pat ir su COVID-o prevencija“, – rašo NVSC Vilniaus departamento direktorė R.Lingienė.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.