PSO įspėja dėl naujos labai užkrečiamos koronaviruso atmainos atsiradimo rizikos

Pasaulio sveikatos organizacija (PSO) trečiadienį pateikė tris galimybes, kaip 2022 metais gali vystytis COVID-19 pandemija, ir pažymėjo, kad blogiausias scenarijus klostytųsi, jeigu atsirastų kokia nors nauja, užkrečiamesnė koronaviruso atmaina.

Koronavirusas.<br>123rf iliustr.
Koronavirusas.<br>123rf iliustr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Mar 30, 2022, 8:52 PM

PSO nurodė, kad labiausiai tikėtina, jog šio viruso sukeliama liga ilgainiui taps vis mažiau pavojinga, didesnei visuomenės daliai įgijus imunitetą.

Tačiau Jungtinių Tautų sveikatos apsaugos agentūra taip pat atkreipė dėmesį, kad artimiausiu metu galėtų atsirasti naujas koronaviruso variantas, pavojingesnis už neseniai žaibiškai išplitusią omikron padermę.

PSO paskelbė atnaujintą COVID-19 strateginio pasiruošimo, parengties ir atsako planą, o organizacijos vadovas Tedrosas Adhanomas Ghebreyesusas išreiškė viltį, kad jis bus paskutinysis.

Plane išdėstyti trys galimi scenarijai, kaip pandemija vystysis savo trečiaisiais metais.

„Remiantis tuo, ką dabar žinome, labiausiai tikėtinas scenarijus – kad virusas toliau evoliucionuos, bet jo sukeliamos ligos sunkumas ilgainiui mažės, didėjant imunitetui dėl skiepijimo ir infekcijos“, – per spaudos konferenciją kalbėjo Tedrosas Adhanomas Ghebreyesusas.

Anot jo, imunitetui silpstant gali periodiškai pasitaikyti sergamumo ir mirtingumo pliūpsnių, todėl pažeidžiamų visuomenės grupių narius gali reikėti toliau reguliariai skiepyti.

„Pagal geriausią scenarijų galime pamatyti atsirandant mažiau pavojingų variantų, todėl vakcinų stiprinamosios dozės arba naujos formulės nebus reikalingos“, – aiškino PSO vadovas.

„Pagal blogiausią scenarijų, atsiras virulentiškesnis ir itin užkrečiamas variantas. Esant šiai naujai grėsmei žmonių apsauga nuo sunkios ligos ir mirties, [susidariusi] dėl ankstesnio vakcinavimo arba persirgus, sparčiai mažės“, – perspėjo jis.

Tedrosas Adhanomas Ghebreyesusas sakė, kad vystantis tokiam scenarijui reikėtų reikšmingai pakeisti šiuo metu prieinamas vakcinas, taip pat pasirūpinti, kad jomis būtų paskiepyti žmonėms, kuriems labiausiai gresia sunkios ligos išsivystymo rizika.

PSO techniniam atsakui į COVID-19 protrūkį vadovaujanti Maria van Kerkhove sakė, kad virusui „tebelikę daug energijos“, nors COVID-19 pandemija jau įžengė į trečius metus.

Praeitą savaitę PSO gavo informacijos apie daugiau kaip 10 mln. naujų užsikrėtimo atvejų ir 45 tūkst. mirčių. Organizacija pažymėjo, kad naujų užsikrėtimo atvejų tikrasis skaičius gali būti daug didesnis, nes testavimo intensyvumas sumažėjo.

Iki praeitos savaitės pabaigos buvo patvirtinta iš viso per 479 mln. COVID-19 atvejų ir mirė daugiau kaip 6 mln. šiuo virusu užsikrėtusių žmonių. Tačiau PSO pripažįsta, kad tikrieji skaičiai gali būti keliskart didesni.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.