Buvusi laikinoji NVI vadovė palieka darbą – sako buvusi „kliuvinys, kurį teko šalinti“

Buvusi laikinoji Nacionalinio vėžio instituto (NVI) vadovė Sonata Jarmalaitė išeina iš instituto – ji sako buvusi spaudžiama palikti darbą, o paskutiniu lašu nesutarimų istorijoje vadina su centrine valdžia nederintą instituto iniciatyvą padėti onkologiniams ligoniams iš Ukrainos.

S. Jarmalaitė nebėra laikinoji Nacionalinio vėžio instituto vadovė.<br>lrytas.lt koliažas
S. Jarmalaitė nebėra laikinoji Nacionalinio vėžio instituto vadovė.<br>lrytas.lt koliažas
Nacionalinis vėžio institutas<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Nacionalinis vėžio institutas<br>V.Ščiavinsko nuotr.
profesorė Sonata Jarmalaitė.<br>J.Stacevičiaus nuotr.
profesorė Sonata Jarmalaitė.<br>J.Stacevičiaus nuotr.
Sveikatos apsaugos viceministrė Danguolė Jankauskienė<br>SAM nuotr.
Sveikatos apsaugos viceministrė Danguolė Jankauskienė<br>SAM nuotr.
Daugiau nuotraukų (4)

Lrytas.lt

Apr 1, 2022, 6:00 PM

„Aš jau derinu šalių susitarimu išėjimo sąlygas, nes valdančiųjų įstaigų sutarimu ir abiejų ministrų raštu buvau nušalinta nuo laikinosios vadovės pareigų, o vakar mokslo taryba pertvarkė instituto struktūrą ir nematau erdvės savo tolesnei veiklai“, – BNS penktadienį sakė S. Jarmalaitė.

Buvusi laikinoji instituto vadovė teigė, kad formaliai ji nuo pareigų nušalinta vadovaujantis Darbo kodekso straipsniu, kad laikinasis vadovas negali šių pareigų eiti ilgiau metų, tačiau sako, kad „tikriausiai tai susiję su pastoviu spaudimu Vėžio institutui būti su kažkuo sujungtam, prijungtam, išardytam“.

„Praktiškai tas vyko nuolat, aš turbūt buvau tas kliuvinys, kurį teko šalinti. Formaliai remiamasi Darbo kodekso 41 straipsniu, kad laikinasis vadovas neturėtų būti (ilgiau kaip metus), bet ten neparašyta, kad laikinąjį vadovą reikėtų keisti kitu laikinu“, – kalbėjo S. Jarmalaitė.

Sveikatos apsaugos viceministrė Danguolė Jankauskienė tuo tarpu tvirtina, kad laikinoji vadovė nušalinta dėl teisinių priežasčių ir tai nėra susiję su pagalbos Ukrainai iniciatyva.

„Laikinoji vadovė ėjo savo pareigas ilgesnį laiką nei numatyta Darbo kodekse. Abiejų ministerijų, tiek Sveikatos, tiek Švietimo ir mokslo ministerijos, sutarimu, buvo sutarta paskirti kitą laikiną vadovą, todėl, kad ši vadovė dirbo per ilgai. Teisinės priežastys. Nebuvo susiję nei su Ukraina ar pertvarka“, – BNS teigė viceministrė D. Jankauskienė.

Darbo kodeksas numato, kad į pareigas, dėl kurių turi būti rengiamas konkursas, asmuo gali būti priimtas ne ilgiau kaip vienerių metų laikotarpiui.

Nuo praėjusio penktadienio naujuoju laikinuoju Nacionalinio vėžio instituto direktoriumi paskirtas gydytojas onkologas radioterapeutas Ernestas Janulionis.

S. Jarmalaitė liko instituto direktoriaus pavaduotoja mokslui ir plėtrai.

Ji laikosi pozicijos, kad „paskutinis lašas valdžiai“ siekiant jos nušalinimo buvo Rusijai užpuolus Ukrainą instituto feisbuko paskyroje paskelbtas kvietimas Ukrainos onkologiniams ligoniams gydytis Lietuvoje, nederintas su Vyriausybe.

Pranešime buvo paskelbta, kad Nacionalinis vėžio institutas solidarizuojasi su Ukraina, kviečia onkologinius ligonius iš Ukrainos tęsti gydymą jų instituto ligoninėje ir paskelbti kontaktai. „Vėžio gydymas neturi būti stabdomas net ir sudėtingose situacijose“, – nurodyta skelbime.

„Tai turbūt buvo paskutinis lašas valdžiai, kad iniciatyvos biudžetinių įstaigų vadovų ar darbuotojų nėra labai skatintinos, turi būti laukiama nuomonės vadovų ir ministerijų. Tai buvo tik mažas skelbimas, kaip ir daugelis įstaigų tuo metu paskelbė, kad remiame Ukrainą ir padėsime, jeigu reikės“, – sakė S. Jarmalaitė.

S. Jarmalaitė teigė pasitraukimo detales derinanti ir jų kol kas nekomentuosianti o savo veiklą matanti kitur: „Visą laiką dirbau Vilniaus universitete, dėsčiau, ir matau savo veiklas kitur“.

Sveikatos apsaugos viceministrė D. Jankauskienė teigė, kad su laikinąja vadove atsisveikinta taikiai, padėkota už darbą, ir, nors problemų NVI esama, tai „su vienu asmeniu nesusiję“.

„Ji (S. Jarmalaitė) gera mokslininkė, mokslo dalį tvarkė gerai“, – teigė viceministrė.

„Tikrai to negalim neigti, buvo visokių įstaigos darbuotojų nepasitenkinimo, judėjimo“, – apie darbo atmosferą institute sakė D. Jankauskienė.

Apie S. Jarmalaitės nušalinimą nuo pareigų socialiniame tinkle penktadienį pranešė visuomenininkas Andrius Tapinas.

Nuolatinio vadovo Nacionalinis vėžio institutas neturi nuo 2019 metų, kai tuometinis direktorius Feliksas Jankevičiaus laimėjo Vilniaus universiteto ligoninės Santaros klinikų vadovo konkursą.

Sveikatos apsaugos ministerija siekia perimti instituto dalininkės teises ir pareigas iš Švietimo, mokslo ir sporto ministerijos. Numatyta, kad jo dalininku galėtų tapti ir Vilniaus universitetas. Tačiau ši pertvarka sulaukė dalies politikų ir medikų pasipriešinimo.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.