EQUASS kokybės sistema padeda įtraukti neįgaliuosius į paslaugų teikimą, planavimą ir vertinimą

Joniškyje ir Kuršėnuose veikiančiuose dienos centruose neįgalieji aktyviai skatinami įsitraukti į visuomeninį gyvenimą, dalyvauti įvairiose veiklose, mokytis savarankiškumo, įgyti įvairių naudingų įgūdžių.

Pranešimo nuotr.
Pranešimo nuotr.
Pranešimo nuotr.
Pranešimo nuotr.
Pranešimo nuotr.
Pranešimo nuotr.
Pranešimo nuotr.
Pranešimo nuotr.
Pranešimo nuotr.
Pranešimo nuotr.
Pranešimo nuotr.
Pranešimo nuotr.
Daugiau nuotraukų (6)

Lrytas.lt

Apr 19, 2022, 4:16 PM

Joniškio „Saulės“ mokyklos daugiafunkcinis centras bei Kuršėnuose veikiantis „Dienos centras sutrikusio intelekto asmenims“ ne tik rūpinasi neįgaliųjų integracija, jų įgalinimu, bet ir nuolat siekia kuo geresnės paslaugų kokybės, todėl įdiegė EQUASS kokybės sistemą bei gavo tai patvirtinančiu EQUASS Assurance sertifikatus.

Viceministrė džiaugiasi pagarba socialinių paslaugų gavėjams

Socialinės apsaugos ir darbo viceministrė Vilma Augienė sako, jog EQUASS sertifikavimo programa yra paremta dešimčia kokybės principų, kurie keičia organizacijos požiūrį į teikiamas socialines paslaugas gerąja prasme – tampa svarbūs konkretaus žmogaus poreikiai, lūkesčiai. Pasak jos, konkretaus žmogaus poreikius atliepia paslaugas teikiantys įstaigos darbuotojai.

„Visų pirma, svarbu sustiprinti darbuotojų kompetencijas, remtis lyderyste ir aiškiomis etikos vertybėmis. Darbuotojai turi žinoti kaip suteikti kokybiškas paslaugas. To pasiekti EQUASS sertifikatą įsidiegusiose organizacijose padeda pagarba kiekvienam socialinės paslaugos gavėjui,“ – sako Socialinės apsaugos ir darbo viceministrė.

EQUASS sertifikatas – ne šiaip dokumentas

Joniškyje veikiančio „Saulės“ mokyklos daugiafunkcinio centro direktorė Aldona Laucienė sako, jog nepaprastai didžiuojasi savo kolektyvu ir jo kūrybiškumu. „EQUASS mums davė pirmiausia suvokimą, kad esame viena komanda, aiškiau supratome, koks kiekvieno mūsų asmeninis indėlis bei pareigos,“ – programos privalumus vardina A. Laucienė.

Šiuo metu centre paslaugas gauna 45 sutrikusio intelekto asmenys iš Joniškio bei aplinkinių rajonų. Centre specialiųjų poreikių turintiems žmonėms sudarytos galimybės skaityti knygas, laikraščius ir žurnalus, žiūrėti televizorių, klausytis muzikos, vyksta įvairūs užsiėmimai. Dienos užimtumo centre yra ir patalpos, pritaikytos trumpalaikei neįgaliųjų globai, kai klientų tėvai ar globėjai atostogų, komandiruočių, ligos metu negali jais pasirūpinti.

Pasak centro direktorės, EQUASS sertifikatas nėra šiaip dokumentas – tai priemonė, leidžianti formuoti ilgalaikius tikslus, galimybė gerinti paslaugas per inovacijas, kolektyvo bendrystė. „Mūsų centro darbuotojai nenustoja stebinti savo iniciatyvumu bei kūrybiškumu. Mes visada siekėme teikti kuo geresnes paslaugas daugiafunkcinio centro lankytojams, tačiau EQUASS suteikė konkretumo, aiškesnes gaires ir perspektyvas,“ – sako A. Laucienė.

Galimybė į paslaugų teikimą įtraukti neįgaliuosius

Jai pritaria ir Kuršėnuose veikiančio dienos centro sutrikusio intelekto asmenims direktorė Virginija Norvaišienė. Pasak jos, apie EQUASS sertifikavimo programą centro darbuotojai žinojo seniai, tačiau nerimavo, kad dalyvavimas joje bus labai sudėtingas. „Vis tik galiausiai supratome, kad mums reikalingos EQUASS suteikiamos metodikos, ir išties, dalyvavimas kokybės sistemos diegime labai kokybiškai apjungė komandą, pradedant dokumentų ruošimu, baigiant santykiu su socialinių paslaugų gavėjais,“ – pasakoja V. Norvaišienė.

Centre sutrikusio intelekto asmenys ne tik mokosi bendrų kasdienių įgūdžių, tokių kaip asmens higiena, apsirengimas, bet ir dalyvauja įvairiose kūrybinėse veiklose – mokosi lipdyti iš molio, verti karoliukus ir pan.

Kuršėnų dienos centre sutrikusio intelekto asmenims, pasak direktorės, lankosi 24 žmonės, kai kurie jų negali skaityti bei rašyti, tačiau dalyvaujant diegdami EQUASS kokybės sistemą, radome būdus pateikti informaciją jiems suprantamais būdais, pavyzdžiui, naudojant paveikslėlius. „EQUASS suteikė galimybę ir neįgaliuosius įtraukti į paslaugų teikimą, planavimą, vertinimą,“ – teigia V. Norvaišienė. Pasak jos, net ir žmogaus teisių mokymas, kaip EQUASS sistemos dalis, gali būti perteikiamas paveikslėliais, iliustracijomis.

„Prieš įsitraukiant į EQUASS darbuotojai kiek nerimavo, kad labai padidės darbo apimtys, reiks parengti daug naujų dokumentų, tačiau dabar visi matome, kad sprendimas dalyvauti šioje programoje buvo labai prasmingas. Labai didžiuojuosi savo kolektyvu, kuris, žvelgdamas į žmogų, mato jo galią, o ne negalią,“ – sako Kuršėnų dienos centro sutrikusio intelekto asmenims direktorė V. Norvaišienė.

Europos socialinių paslaugų kokybės sistema – EQUASS – skirta paslaugų gavėjų teikiamų socialinių paslaugų kokybei užtikrinti. Šie kokybės principai įkūnija bendrai socialinio sektoriaus pripažįstamas vertybes visoje Europoje. EQUASS taip pat yra vienintelis Europoje specializuotas socialinių paslaugų kokybės standartas, padedantis įgyvendinti Savanorišką Europos socialinių paslaugų kokybės sistemą.

Vilniuje ir Kaune įsikūręs VšĮ Valakupių reabilitacijos centras penkerius metus vykdo ES struktūrinių fondų lėšų bendrai finansuojamą projektą „Socialinių paslaugų kokybės gerinimas, taikant EQUASS kokybės sistemą“. Šiame projekte dalyvavo 121 Lietuvos socialinių paslaugų įstaiga, kuri diegė EQUASS standartą, sustiprino darbuotojų kompetencijas ir patobulino teikiamų paslaugų kokybę.

Daugiau informacijos interneto svetainėje www.equass.lt

Publikuojamas straipsnis yra dalis iš Europos Sąjungos struktūrinių fondų lėšų bendrai finansuojamo projekto Nr. 08.4.1-ESFA-V-421-01-0001 „Socialinių paslaugų kokybės gerinimas, taikant EQUASS kokybės sistemą“ įgyvendinamų veiklų. Projektą įgyvendina VšĮ Valakupių reabilitacijos centras.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.